Κοινωνία

Κορονοϊός – Θεοδωρίδου: Αντισώματα σε 1-3 μέρες μετά την τρίτη δόση του εμβολίου

Κορονοϊός – Θεοδωρίδου: Αντισώματα σε 1-3 μέρες μετά την τρίτη δόση του εμβολίου
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Έκκληση προς τους πολίτες να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού και κατά της γρίπης, καθώς και να μην παραλείψουν την τρίτη δόση του εμβολίου για την COVID-19, απεύθυνε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

«Ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 προστατεύει και από τη λοίμωξη και από τη σοβαρή νόσο, η οποία είναι τρεις φορές συχνότερη σε ανεμβολίαστους, η εισαγωγή δύο φορές και ο θάνατος επτά φορές» σημείωσε στην ενημέρωση για τους εμβολιασμούς, υπογραμμίζοντας τη σημασία της τρίτης δόσης ειδικά σε ευάλωτους πληθυσμούς.

Μιλώντας για την τρίτη δόση, αναφέρθηκε σε μελέτη της Pfizer με τη συμμετοχή 10.000 εθελοντών που ήταν χωρισμένοι σε δύο ομάδες, αυτοί που είχαν εμβολιαστεί με δύο δόσεις και αυτοί που είχαν κάνει τρεις.

Από αυτούς που είχαν κάνει την αναμνηστική δόση, μόνο έξι στους 5.000 νόσησαν με κορονοϊό σε σύγκριση με 123 στην άλλη ομάδα.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες της τρίτης δόσης είναι οι συνηθισμένες. Σύμφωνα με την κα Θεοδωρίδου, για τις σοβαρές παρενέργειες της μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας καταγράφηκαν μόνο δύο περιπτώσεις στο 1 εκατομμύριο.

Επιπλέον, τόνισε πως με την τρίτη δόση αναπτύσσονται πιο γρήγορα τα αντισώματα, συγκεκριμένα σε μία έως τρεις ημέρες.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών προειδοποίησε ότι και οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν τον κορονοϊό, αλλά λιγότερο συχνά από τους ανεμβολίαστους. Ο κίνδυνος για τους εμβολιασμένους αυξάνεται όταν στο περιβάλλον υπάρχει υψηλό ιικό φορτίο, αλλά μεταδίδουν σε μικρότερο χρονικό διάστημα.

Όσον αφορά στη φυσική νόσο με κορονοϊό, η κα Θεοδωρίδου επικαλέστηκε αυστραλιανή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο BMJ, σύμφωνα με την οποία έναν χρόνο μετά τη φυσική νόσηση τα αντισώματα είναι ικανοποιητικά, αλλά με διαφορετική συχνότητα ανάλογα με τις μεταλλάξεις.

Όπως είπε, υπάρχει σημαντική εξασθένιση της φυσικής ανοσίας και η φυσική λοίμωξη δεν προστατεύει. Την καλύτερη προστασία εξακολουθεί να παρέχει η υβριδική ανοσία (νόσος και εμβολιασμός).

Τέλος, η Μαρία Θεοδωρίδου κάλεσε τους πολίτες να κάνουν και το εμβόλιο κατά της γρίπης, προειδοποιώντας ότι ο χειμώνας θα είναι δύσκολος.

«Εμβολιασμός για την COVID-19, εμβολιασμός και για τη γρίπη», κατέληξε χαρακτηριστικά.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X