Κοινωνία

Κορονοϊός -Τζανάκης: Σαρώνει η Όμικρον 2! Φόβοι ότι τα κρούσματα θα ξεπεράσουν τις 30000

Κορονοϊός -Τζανάκης: Σαρώνει η Όμικρον 2! Φόβοι ότι τα κρούσματα θα ξεπεράσουν τις 30000
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας να έχουν στραφεί στον πόλεμο στην Ουκρανία και στο ανεξέλεγκτο κύμα ακρίβειας στη χώρα μας, ο κορονοϊός ωστόσο δυστυχώς εξακολουθεί να δείχνει τα δόντια της, όπως αποδεικνύουν οι καθημερινές εκθέσεις του ΕΟΔΥ.

«Η πανδημία είναι εδώ. Ζούμε στον αστερισμό της Όμικρον 2», τόνισε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

Όπως είπε, η υποπαραλλαγή αποτελεί το 70% των νέων κρουσμάτων και νοσηλειών, ενώ αναμένεται να εκτοπίσει την Όμικρον.

«Δεν είναι ικανή να προκαλέσει νέο κύμα, αντίστοιχο της Όμικρον» εξήγησε, σημειώνοντας όμως ότι είναι ικανή να παρατείνει το υφιστάμενο κύμα. «Δεν αποκλείω να φτάσουμε τα 30.000-35.000 κρούσματα, αν δεν προσέξουμε» πρόσθεσε, αν και εκτίμησε ότι ο καθημερινός αριθμός των θανάτων πως δεν θα ανέβει.

Ο Ν. Τζανάκης διευκρίνισε ότι η Όμικρον 2 δεν φαίνεται να είναι πιο επικίνδυνη από την Όμικρον σε κλινικό επίπεδο, είναι όμως 50% πιο μεταδοτική. Μάλιστα προειδοποίησε ότι η Όμικρον 2 «διεισδύει στις δομές φροντίδας ευάλωτων ατόμων μέσω των εμβολιασμένων ανθρώπων του προσωπικού που μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί».

Αυξημένο το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής

«Από ό,τι έχουμε ενημερωθεί υπάρχει μια αύξηση στο επίπεδο του ιικού φορτίου στα λύματα στην Αττική, το οποίο συνάδει με αυτό που βλέπουμε ότι είναι πολύ περισσότερα τα άτομα τα οποία βγαίνουν θετικά κάνοντας σελφ τεστ, οι οποίοι παίρνουν τα μέτρα τους και απομονώνονται αλλά αυτό δεν δηλώνεται στις πλατφόρμες και δεν καταγράφεται» ανέφερε από την πλευρά του μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο καθηγητής στην Ιατρική Σχολή και πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θάνος Δημόπουλος.

Ο Θ. Δημόπουλος σημείωσε ακόμη ότι σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις και κράτη με την χαλάρωση των μέτρων, την μη τήρηση των αποστάσεων και την κατάργηση της μάσκας, βλέπουμε έξαρση των κρουσμάτων. «Επιπλέον, με την Ουκρανία, όπου έχουμε συνθήκες συνωστισμού και δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης είναι αναμενόμενη μια έξαρση της πανδημίας και γνωρίζουμε ότι αυτές οι συνθήκες δημιουργούν τις προϋποθέσεις για πιθανή μετάλλαξη η οποία θα επικρατήσει» πρόσθεσε.

Μεταλλάξεις στους ιούς γίνονται συνεχώς, συμπλήρωσε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ. «Δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος ότι κάποια μετάλλαξη σε κάποιο μέρος του κόσμου όπου η εμβολιαστική κάλυψη παραμένει χαμηλή, πιθανόν να είναι και πιο μεταδοτική αλλά και πιο επικίνδυνη» τόνισε.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X