Καιρός

Μαρουσάκης και Αρναούτογλου: Καιρός με λασποβροχές και αφρικανική σκόνη-Πότε έρχεται το κρύο

Μαρουσάκης και Αρναούτογλου: Καιρός με λασποβροχές και αφρικανική σκόνη-Πότε έρχεται το κρύο
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί ο καιρός της Καθαράς Δευτέρας να ήταν σχετικά καλός για το πέταγμα του χαρταετού, αυτό όμως που κυριαρχούσε στην ατμόσφαιρα ήταν οι νοτιάδες και η άφθονη ποσότητα αφρικανικής σκόνης.

Κάπως έτσι θα κυλήσει και η σημερινή μέρα, με τη σκόνη και τις λασποβροχές να κάνουν την εμφάνισή τους ενώ το σκηνικό φαίνεται να αλλάζει προς το τέλος της εβδομάδας.

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, με υψηλές θερμοκρασίες και νοτιάδες θα κυλήσει ολόκληρη εβδομάδα, με έναν καιρό, που όπως λέει χαρακτηριστικά, θυμίζει τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στα μέσα με τέλη Απριλίου και πως δεν μοιάζει με καιρό για τέλη Φεβρουαρίου.

Πιο συγκεκριμένα, ο μετεωρολόγος του ΟΡΕΝ ανέφερε πως τα φαινόμενα με τις λασποβροχές θα είναι πιο κυρίαρχα προς τα ανατολικά, και πως στα δυτικά και νότια θα υπάρχουν υψηλές θερμοκρασίας.

Για την Αττική, αναμένεται συννεφιά καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας με πιθανές τοπικές βροχές και την θερμοκρασία έως και τους 18 βαθμούς Κελσίου.

Από το Σαββατοκύριακο και μετά αναμένεται οι άνεμοι να γυρίσουν σε βοριάδες και η θερμοκρασία επιστρέφει σε κανονικά θερμοκρασιακά επίπεδα για την εποχή.

«Περισσότερες οι βροχές προς το Σαββατοκύριακο με απομάκρυνση της αφρικανικής σκόνης αλλά και πτώση της θερμοκρασίας που θα φέρει και χιόνια στα βουνά μας», καταλήγει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Ο Σάκης Αρναούτογλου από πλευράς του, προειδοποιεί επίσης για τις λασποβροχές και συνιστά μεγάλη προσοχή στην ολισθηρότητα που μπορεί να παρουσιάσουν οι δρόμοι, λόγω του φαινομένου.

Γράφει χαρακτηριστικά:

ΤΙΣ ΑΜΕΣΩΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΩΡΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΤΡΙΤΗ 28/2 ! Λασποβροχές=Ολισθηρότητα και κατά τόπους και περιορισμένη ορατότητα.

Φίλες και φίλοι:

Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης λασποβροχών (χαρακτηριστικό του καιρού τις αμέσως επόμενες ώρες σήμερα Τρίτη 28/2 σε ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ (ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ)-ΘΡΑΚΗ-ΘΕΣΣΑΛΙΑ, παρατηρείται αυξημένη ολισθηρότητα σε δρόμους αλλά και πεζοδρόμια, κυρίως κατά τη διάρκεια έναρξης του φαινομένου, γεγονός που πρέπει να κάνει ιδιαίτερα προσεκτικούς τόσο τους οδηγούς όσο όμως και τους πεζούς.

Υπό αυτές τις συνθήκες η οδήγηση μπορεί να γίνει επικίνδυνη, διότι η σκόνη που μεταφέρεται εκτός απο το να κάνει το οδόστρωμα ιδιαίτερα ολισθηρό μπορεί να περιορίσει επίσης σημαντικά την ορατότητα σχηματίζοντας ομίχλες!!!

Ελέγχουμε την πίεση των ελαστικών. Τα φθαρμένα ή με λάθος πιέσεις ελαστικά είναι σίγουρο ότι δεν αποδίδουν σε τέτοιες καιρικές συνθήκες.

Επιβεβαιώνουμε ότι οι υαλοκαθαριστήρες μας λειτουργούν σωστά . Αντικαθιστούμε τα φθαρμένα μάκτρα και προσθέτουμε απιονισμένο νερό ή ειδικό καθαριστικό μίγμα στο ντεπόζιτο υγρού πλύσης.

Meteo: Aυξημένη αφρικανική σκόνη και σήμερα

Μια όχι και τόσο καθαρή Καθαρά Δευτέρα ήταν η χθεσινή, αφού η ατμοσφαιρική κυκλοφορία ευνόησε τη μεταφορά σημαντικών ποσοτήτων αφρικανικής σκόνης προς τη χώρα μας, αναφέρει το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου.

Ενδεικτικά, η συγκέντρωση των σωματιδίων σκόνης διαμέτρου μικρότερης των 10 μικρομέτρων (pm10) στη Μεθώνη Λακωνίας στη διάρκεια της Καθαράς Δευτέρας, λίγο πριν το μεσημέρι, έφτασε στα 345,5 μg/m3 (μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα). Τιμές μεγαλύτερες των 50 μg/m3 συνδέονται με κακή ποιότητα αέρα, ενώ σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η μέση ημερήσια τιμή δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 50 μg/m3 περισσότερες από 35 φορές μέσα στο έτος.

Αυξημένες θα παραμείνουν οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα και σήμερα. Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, βροχές θα σημειωθούν στη Θράκη, στη Μακεδονία, στη Θεσσαλία, στην Ανατολική Στερεά και Πελοπόννησο αλλά και στα βόρεια τμήματα Ηπείρου και Ιονίου. Οι αυξημένες συγκεντρώσεις ατμοσφαιρικής σκόνης θα έχουν ως αποτέλεσμα τις λασποβροχές σε πολλές από τις παραπάνω περιοχές.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X