Κοινωνία

Μεγάλη αναζωπύρωση της πυρκαγιάς στο Λουτράκι

Μεγάλη αναζωπύρωση της πυρκαγιάς στο Λουτράκι
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλη αναζωπύρωση της πυρκαγιάς: Πολύ δύσκολη είναι η κατάσταση και στο Λουτράκι Κορινθίας, όπου υπήρξε μεγάλη αναζωπύρωση στη διάρκεια της νύχτας στην περιοχή 1 χλμ. βόρεια από την εθνική οδό, προς Αγιο Χαράλαμπο και εκεί είναι το ενεργό μέτωπο αυτή την στιγμή.

Η φωτιά είναι σε εξέλιξη και οι πυροσβέστες κατάφεραν κατά τη διάρκεια της νύχτας το μέτωπο να μην περάσει πάνω από τη νέα εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου και τις σιδηροδρομικές γραμμές, προκειμένου να μην απειληθεί η παραλιακή περιοχή του Καλαμακίου.

Στην κατάσβεση συμμετέχουν 130 πυροσβέστες με περίπου 50 οχήματα, αλλά και 40 άτομα που έχει διαθέσει το ΓΕΕΘΑ, μαζί με υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης και του στρατού.

Το πρωί της Τρίτης στην περιοχή κάνουν συνεχώς ρίψεις νερού πέντε αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο.

Η Hellenic Train ανακοίνωσε ότι παραμένει η διακοπή κυκλοφορίας στο τμήμα του προαστιακού Άνω Λιόσια – Κιάτο, εξαιτίας της πυρκαγιάς. Τα δρομολόγια στο τμήμα αυτό πραγματοποιούνται με λεωφορεία με όλες τις ενδιάμεσες στάσεις, μέχρι νεότερη ενημέρωση από την πυροσβεστική και τον διαχειριστή υποδομής (ΟΣΕ).

Εδώ θα πρέπει να προσθέσουμε ότι για ακόμη μια αντιπυρική περίοδο συνεχίζεται το φιάσκο με τα αεροσκάφη Air Τractor, τα οποία κρίθηκαν ακατάλληλα για την αντιμετώπιση και των μεγάλων πυρκαγιών.

Σύμφωνα με όσα είπε ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής, αντιστράτηγος ε.α. Ανδριανός Γκουρμπάτσης, στην Αττική χθες ήταν σε εναέρια επιτήρηση δύο αεροσκάφη τύπου Air Tractor. Όταν λοιπόν ξεκίνησε η πυρκαγιά στο Νέο Κουβαρά τα αεροσκάφη αυτά ήταν ήδη στον αέρα, αλλά δεν επιχείρησαν να κατασβήσουν την πυρκαγιά και να προλάβουν την εξάπλωσή της.

Ο λόγος ήταν ότι τα δύο αεροσκάφη που ήταν στον αέρα ήταν «σταθερής υδροληψίας», δηλαδή μπορούσαν να γεμίσουν νερό μόνο από το αεροδρόμιο.

Στη φωτιά στη Σαρωνίδα υπάρχουν μικρές εστίες φωτιάς – «καντηλάκια» – που μας απασχολούν, είπε ο o εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας, περίπου κατά τις 3 τα ξημερώματα, το μέτωπο «φούντωσε» σε αρκετά σημεία προκαλώντας νέα ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής.

Οι άνεμοι – αν και σε μικρότερη ένταση – συνέχιζαν να φυσούν, με τους μετεωρολόγους να προβλέπουν ότι αυτό θα συνεχιστεί και καθ όλη τη διάρκεια της σημερινής ημέρας.

Με την ανατολή του ηλίου ρίψεις νερού στην περιοχή αυτή ξεκίνησαν τρία ελικόπτερα.

Η μεγάλη αναζωπύρωση κατά τη διάρκειας της νύχτας στα Καλύβια σημειώθηκε στον οικισμό Στίπιζα όπου μια αποθήκη κάηκε, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων άλλα δύο σπίτια τυλίχθηκαν στις φλόγες.

Στην περιοχή του Λαγονησίου και της Σαρωνίδας δεν απετράπη η καταστροφή κατοικιών, αλλά και εγκαταστάσεων φιλοξενίας ζώων. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σαρωνικού, Χρήστο Γκίνη, ο συγκεκριμένος δήμος, με 30.000 και πλέον μόνιμους κατοίκους, οι οποίοι κατά τη θερινή περίοδο υπερτριπλασιάζονται ξεπερνώντας τους 100.000, μέσα σε μερικές ώρες υπέστη τη μεγαλύτερη καταστροφή της τελευταίας δεκαετίας.

Το βράδυ της Δευτέρας, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, κ. Γιάννης Αρτοποιός δήλωσε ότι οι συσκέψεις των αρμόδιων αρχών, ειδικά για την για την Ανατολική Αττική, είναι συνεχείς. Τονίζοντας ότι «αυτό που μας φοβίζει ουσιαστικά στην ευρύτερη περιοχή της Σαρωνίδας είναι οι αναζωπυρώσεις και ουσιαστικά το να μη μεταφέρει ο άνεμος μέσα από στροβιλισμό τις φλόγες σε κάποιο κομμάτι του μετώπου και έχουμε καινούργιες ενάρξεις. Κάποιες τέτοιες αναζωπυρώσεις έχουν ήδη εκδηλωθεί.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος εντοπίζεται στο τμήμα προς Σαρωνίδα και λιγότερο σε εκείνο προς Ανάβυσσο. Σε αυτή την περιοχή βρίσκονται τα ενεργά σημεία».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X