Κοινωνία

Ναύαρχος Γιακουμάκης: «Ασήμαντη» η υπόθεση των δύο στρατιωτικών

Ναύαρχος Γιακουμάκης: «Ασήμαντη» η υπόθεση των δύο στρατιωτικών
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο επίτιμος ΑΓΕΝ Ναύαρχος Γιακουμάκης αναφέρει ότι η υπόθεση των δύο στρατιωτικών που κρατούνται στις φυλακές της Ανδριανούπολης, είναι «ασήμαντη» σε συνέντευξή του.

«Η υπόθεση έχει πάρει άλλη τροπή, διότι δυστυχώς συνδέεται με την υπόθεση των 8 Τούρκων αξιωματικών οι οποίοι είχαν ζητήσει άσυλο στη χώρα μας.

Η υπόθεση των δύο στρατιωτικών πρόκειται για ένα γεγονός που άλλοτε επιλυόταν σε επίπεδο Διοικητών», τόνισε μεταξύ άλλων σήμερα ο Ναύαρχος Γιακουμάκης, επίτιμος ΑΓΕΝ .

Ο κ. Γιακουμάκης τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει ψυχραιμία και ότι η υπόθεση αυτή κάποια στιγμή θα λήξει απλά δεν θα γίνει τόσο σύντομα όσο θα θέλαμε.

Ακόμα, ερωτηθείς αν πρέπει να αναμένουμε ένα θερμό επεισόδιο λόγω της στάση της Τουρκίας ο ναύαρχος ήταν καθησυχαστικός ωστόσο τόνισε ότι αυτό που θα πρέπει να μας ανησυχεί είπε είναι οι μακροχρόνιες σκέψεις και προοπτικές των Τούρκων που έχουν σοβαρό διακύβευμα.

Όπως είναι η εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου και η αναδιανομή του.

Μιλώντας στην εκπομπή Live news, ο επίτιμος ΑΓΕΝ σημείωσε αρχικά ότι η υπόθεση έχει πάρει άλλη τροπή, διότι δυστυχώς συνδέεται με την υπόθεση των 8 τούρκων αξιωματικών οι οποίοι είχαν ζητήσει άσυλο στη χώρα μας.

Ο κ. Γιακουμάκης τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει ψυχραιμία και ότι η υπόθεση αυτή κάποια στιγμή θα λήξει απλά δεν θα γίνει τόσο σύντομα όσο θα θέλαμε Δεν υπάρχει κάποιο σοβαρό διακύβευμα υπογράμμισε.

Ενώ ερωτηθείς αν πρέπει να αναμένουμε ένα θερμό επεισόδιο λόγω της στάση της Τουρκίας ο ναύαρχος ήταν καθησυχαστικός.

«Δεν έχουμε ένα τέτοιο κίνδυνο διότι οι Τούρκοι δρουν με στρατηγική. Δεν έχω αυτά τα δείγματα», δήλωσε μεταξύ άλλων. Από την άλλη τόνισε:

«Αυτό που θα πρέπει να μας ανησυχεί είπε είναι οι μακροχρόνιες σκέψεις και προοπτικές των Τούρκων που έχουν σοβαρό διακύβευμα. Όπως είναι η εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου και η αναδιανομή του. Όπως επίσης η αναθεωρητική της τάση σε διάφορα θέματα από το Αιγαίο Πέλαγος και ούτω καθεξής. Εκεί είναι το μεγάλο διακύβευμα.»

Αξίζει να τονίσουμε ότι μία βαρυσήμαντη παρέμβαση έκανε επίσης νωρίτερα χθες ο Ναύαρχος Γιακουμάκης για τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Αγαπητοί συμπατριώτες,

Η σκέψη μας σήμερα είναι στους συναδέλφους μας που κρατούνται στις τουρκικές φυλακές, εξυπηρετώντας διαφορετικές σκοπιμότητες από το λόγο σύλληψής τους και εύχομαι γρήγορα να τελειώσει η περιπέτειά τους.


Η ελληνική κοινωνία έχει συγκυριακά ανησυχήσει από αυτό το γεγονός αλλά και την κλιμακούμενη κατάσταση με τη Τουρκία και που αυτή θα καταλήξει. Τα γεγονότα που διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες πρέπει να μας συνεγείρουν, όχι συγκυριακά, διότι δυστυχώς έχομε μπεί σε μια περίοδο ανακατατάξεων στη ευρύτερη περιοχή μας.


Προς το παρόν ο Έλληνας πολίτης δε πρέπει να ανησυχεί διότι διαθέτουμε ικανή στρατιωτική ηγεσία, εξαιρετικό προσωπικό που καθημερινά υπερβάλει εαυτόν, αλλά και ικανή στρατιωτική δύναμη που δύναται να αποτρέψει κάθε εχθρική επιβουλή και έχει δημιουργήσει για χρόνια ένα περιβάλλον σταθερότητας και ασφάλειας.

Το ερώτημα είναι για πόσο καιρό ακόμα, όταν λόγω της κρίσης οι αμυντικές δαπάνες έχουν μειωθεί δραστικά.
Η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας εδώ και πολλές δεκαετίες είναι αναθεωρητική, όσο αφορά στις συνθήκες που έχουν συνομολογηθεί. Η συνεχής αναβάθμιση των συντελεστών ισχύος της (πληθυσμός, οικονομία, τεχνολογία, στρατιωτική ισχύς κλπ) έχει ως συνέπεια την αύξηση των διεκδικήσεών της εναντι των γειτόνων της, δρα με υπερμετρη υπεροψία και όπως φαίνεται από τα γεγονότα ενεργεί αυτόνομα έξω από τον έλεγχο των Μεγάλων Δυνάμεων. 

Από την άλλη πλευρά σχεδόν όλοι οι συντελεστές ισχύος της Ελλάδας βαίνουν μειούμενοι.
Δεδομένου ότι το διακύβευμα των φυσικών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο είναι τεράστιο, η Τουρκία έχει θέσει ως προτεραιότητα να διεκδικήσει τμήμα των φυσικών πόρων της Ανατολικής Μεσογείου, ακόμα και εκεί που δεν έχει νομικά ερείσματα. Είναι σίγουρο ότι με το συνεχιζόμενο άνοιγμα της ψαλίδας των στρατιωτικών δυνατοτήτων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η Τουρκία θα προκαλέσει κρίση για αναδιανομή του φυσικού πλούτου της Ανατολικής Μεσογείου εις βάρος του Ελληνισμού αλλά και αλλαγή τους status quo στο Αιγαίο Πέλαγος.


Για να ανταπεξέλθουμε στο γεωπολιτικό μας περιβάλλον, πρέπει να αφυπνιστούμε και να αντιληφθούμε ότι πρέπει να αλλάξομε νοοτροπία, να ανορθώσουμε διαχρονικές αξίες όπως η αξιοκρατία, η δικαιοσύνη, να τοποθετήσουμε το εμείς ως προτεραιότητα έναντι του εγώ, να δουλέψουμε σκληρά όλοι μαζί για μια ισχυρή Ελλάδα. Το παράδειγμα για εθνική συστράτευση, ομοψυχία και ανόρθωση των διαχρονικών μας αξιών πρέπει να δοθεί από τους πολιτικούς ταγούς της χώρας, διότι ‘ουδέν μορφώνει όσο το παράδειγμα’.
Για να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας συμφέροντα απαιτείται να κτίσουμε ικανή αποτρεπτική δύναμη για τα επόμενα χρόνια, με αύξηση των ανθρώπινων και των υλικών πόρων. 

Δεν πρέπει να ευελπιστούμε ότι οι σύμμαχοί μας θα μας σώσουν, όταν μάλιστα έχουν και διαφορετικές προτεραιότητες. Εμείς πρέπει να είμαστε δυνατοί για να μας σέβονται οι σύμμαχοί μας, να μας φοβούνται οι εχθροί μας και να μη διανοούνται ότι θα υποχωρήσουμε σε οποιαδήποτε διεκδίκηση.

Γιακουμάκης Γεώργιος

Ναύαρχος (ε.α)

Επιτιμος Αρχηγός ΓΕΝ 
Πηγή: onalert

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X