Κοινωνία

Νέα αποκαλυπτική μελέτη! Πόσο διαρκεί η ανοσία για όσους κόλλησαν κορονοϊό;

Νέα αποκαλυπτική μελέτη! Πόσο διαρκεί η ανοσία για όσους κόλλησαν κορονοϊό;
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Νέες μελέτες δείχνουν πως η ανοσία διαρκεί τουλάχιστον ένα χρόνο για όσους νόσησαν, πιθανώς και για μια ολόκληρη ζωή (!) ενώ με το πέρασμα του χρόνου βελτιώνεται, ιδιαίτερα μετά τον εμβολιασμό.

Οι δύο μελέτες για κορονοϊό και ανοσία

Οι New York Times αναφέρουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν αναρρώσει από Covid-19 και που αργότερα εμβολιάστηκαν, δεν θα χρειαστούν ενισχυτικές δόσεις. Και οι δύο μελέτες αφορούσαν άτομα που είχαν εκτεθεί στον κορονοϊό περίπου πριν από ένα χρόνο.

Τα κύτταρα που έχουν «μνήμη» του κορονοϊού, παραμένουν στον μυελό των οστών και ενδέχεται να προκαλέσουν την παραγωγή αντισωμάτων όποτε χρειαστεί, σύμφωνα με μία από τις μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature.

Κικίλιας: «Ανοιχτό» να εμβολιαστούν παιδιά πριν ανοίξουν τα σχολεία

Η άλλη μελέτη, που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο από τη BioRxiv, μια ιστοσελίδα όπου δημοσιεύονται βιολογικές έρευνες, συμπέρανε ότι τα λεγόμενα κύτταρα Β συνεχίζουν να ωριμάζουν και να ενισχύονται για τουλάχιστον ένα χρόνο μετά από την αρχική μόλυνση.

«Οι μελέτες έρχονται να προστεθούν στην αυξανόμενη βιβλιογραφία, η οποία αναφέρει ότι η ανοσία που αποκτάται μέσω της μόλυνσης και του εμβολιασμού κατά του SARS-CoV-2, φαίνεται να είναι μακροχρόνια» αναφέρει ο Σκοτ Χένσλι, ανοσολόγος στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια.

Σύμφωνα με τον Μάικλ Νούσεντσβαϊγκ, ανοσολόγο στο Πανεπιστήμιο Ρόκφελερ της Νέας Υόρκης, ο οποίος ήταν ο επικεφαλής της μελέτης: «Όσοι έχουν μολυνθεί και έχουν λάβει και το εμβόλιο, έχουν πραγματικά μια εξαιρετική απόκριση και ένα δυνατό σύνολο αντισωμάτων, καθώς εξακολουθούν να εξελίσσουν τα αντισώματά τους», τόνισε ο ίδιος. «Εκτιμώ ότι θα διαρκέσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X