Θέμα

Νέα μέτρα με… παράλογα: Επιτρέπονται τα πάρτι στα σπίτια όχι σε Airbnb

Νέα μέτρα με… παράλογα: Επιτρέπονται τα πάρτι στα σπίτια όχι σε Airbnb
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Τα νέα μέτρα, αυτά που θα ίσχυαν από τις 3 Ιανουαρίου, έρχονται πιο γρήγορα, αφού η εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον έχει οδηγήσει σε δυο συνεχόμενα μαύρα ρεκόρ κρουσμάτων. Από τα 21.657 την Τρίτη, στα 28.828 σήμερα (29.12.2021) και με την Αττική να «βουλιάζει» από κρούσματα και να καταγράφει σε μια μέρα 12.848.

Από αύριο το πρωί, λοιπόν, έρχονται νέα μέτρα σε διασκέδαση και εστίαση, αλλά απ’ αυτά δεν λείπουν και τα… παράλογα. Καθώς την παραμονή της Πρωτοχρονιάς η διασκέδαση θα είναι «ανοιχτή» έως τις 02:00 αλλά χωρίς όρθιους και μουσική, είναι δεδομένη η ανησυχία για πάρτι που μπορεί να γίνουν σε σπίτια. Εδώ «μπαίνει» το θέατρο του παραλόγου.

Ανακοινώνοντας τα νέα μέτρα, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης είπε ότι απαγορεύονται τα οργανωμένα πάρτι σε ιδιωτικούς ή και δημόσιους χώρους. Όμως, σύμφωνα με το Mega, επιτρέπεται να κάνει κανείς πάρτι με καλεσμένους στο σπίτι του και φυσικά να βάλει μουσική αλλά απαγορεύεται να νοικιάσει ένα διαμέρισμα ή σπίτι με βραχυχρόνια μίσθωση και να κάνει εκεί πάρτι. Σε μία τέτοια περίπτωση, θα υπάρξουν πρόστιμα.

Ακόμη ένα ζητούμενο, είναι το τι θα συμβεί με τα ρεβεγιόν που οργανώνουν τα ξενοδοχεία, καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις οι ενδιαφερόμενοι έχουν ήδη πληρώσει χρήματα για ένα «πακέτο», που περιλαμβάνει και ρεβεγιόν με φαγητό και μουσική.

Μαγιορκίνης: Μέτρια πιθανότητα για 35.000 κρούσματα

«Το βασικό στοιχείο για την άμεση θέσπιση των νέων μέτρων ήταν η εκτόξευση των κρουσμάτων, φτάσαμε μέχρι και 5 φορές πάνω σε κάποιες περιοχές όπως για παράδειγμα στην Αττική. Αυτά τα στοιχεία δημιουργούν ένα τελείως διαφορετικό προφίλ. Όταν δούμε αύξηση 5 φορές πάνω στα κρούσματα, θα αρχίσει να δημιουργείται μία πίεση στο σύστημα υγείας, οπότε και θα πρέπει να λάβουμε και τα ανάλογα μέτρα», είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης μιλώντας στο Mega.

Για την ενδεχόμενη αύξηση κρουσμάτων, ο επίκουροςς καθηγητής ανέφερε πως «γενικά αποφεύγω να λέω νούμερα, δίνω μόνο τα νούμερα που ξέρω ότι σίγουρα θα ξεπεραστούν, δεν θα κάνω προβλέψεις. Είχα αναφέρει στο παρελθόν πως εάν φτάσουμε τα 35.000 κρούσματα θα υπάρξει σημαντική πίεση στο σύστημα υγείας. Μέχρι στιγμής, δεν ξέρουμε την πιθανότητα αύξησης, ωστόσο υπάρχει μία «μέτρια» πιθανότητα να φτάσουμε και αυτό το νούμερο. Συνήθως, όταν μία πανδημία «τρέχει» πιο γρήγορα, τότε αποκλιμακώνεται και πιο γρήγορα».

Τα νέα μέτρα που ισχύουν από τις 06:00 μέχρι… του χρόνου

  • Τίθεται ωράριο στη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης έως τις 12.00 τα μεσάνυχτα, μόνο για καθήμενους σε τραπέζια 6 ατόμων, χωρίς ορθίους. Η μουσική θα απαγορεύεται. Ειδικά για την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων αυτών θα ισχύει έως τις 2 το πρωί και πάλι με τις ίδιες προϋποθέσεις, δηλαδή με καθήμενους σε τραπέζια 6 ατόμων και χωρίς μουσική.
  • Απαγόρευση οργανωμένων πάρτι σε ιδιωτικούς ή και δημόσιους χώρους, “ώστε να αποφευχθεί η μεταφορά της μαζικής βραδινής διασκέδασης σε άλλους μισθωμένους χώρους για διενέργεια πάρτι, ακόμη και με πληρωμή”.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95), ή διπλής από τους εργαζομένους στην εστίαση, στα Μέσα Μεταφοράς, σούπερ μάρκετ και όπου υπάρχει συνωστισμός.
  • Στα γήπεδα η πληρότητα εμβολιασμένων θεατών θα είναι έως το 10% της χωρητικότητας τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα.
  • Σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων η επίσκεψη θα γίνεται μόνο με pcr test 48 ωρών, ενώ στα νοσηλευτικά ιδρύματα απαγορεύονται οι ιατρικοί επισκέπτες και εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα επισκεπτήρια.
  • Τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα εφαρμοστεί έως και 50% ενώ θα ισχύσει και το κυλιόμενο ωράριο.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X