Κοινωνία

ΟΑΕΔ: Μείωση των προγραμμάτων απασχόλησης «δείχνει» η περικοπή κονδυλίων

ΟΑΕΔ: Μείωση των προγραμμάτων απασχόλησης «δείχνει» η περικοπή κονδυλίων
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σενάρια δραστικού περιορισμού των προγραμμάτων απασχόλησης του επόμενου έτους, τροφοδοτεί η «γενναία» περικοπή του προϋπολογισμού του ΟΑΕΔ κατά το 1/3 για το 2020.

Σε σύγκριση με το 2019, το κονδύλι που εγκρίθηκε για τα προγράμματα απασχόλησης κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Οργανισμού, ανήλθε σε 377 εκατ. ευρώ. Το αντίστοιχο φετινό κονδύλι ήταν στα 500 εκατ. ευρώ.

Όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία Εργαζομένων του ΟΑΕΔ, η συρρίκνωση των κονδυλίων που θα δοθούν για τα προγράμματα απασχόλησης του 2020, προκύπτει ως αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησης να μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλονται υπέρ του Οργανισμού.

ΟΑΕΔ – Πότε θα αρχίσουν οι μειώσεις

Μια μείωση που έχει εξαγγελθεί ότι θα αρχίσει την 1η Ιουλίου 2020 και θα κοστίσει στον ΟΑΕΔ περίπου 240 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως η μείωση θα αφορά στις κρατήσεις υπέρ ανεργίας (5,61%), εργατικής κατοικίας (1%) και εργατικής εστίας (0,35%) και θα αναλογεί σε 21,32 ευρώ τον μήνα (ή 28 ευρώ μεικτά) για το σύνολο των μισθωτών.

Η Ομοσπονδία εκτιμά ότι αυτή η πολιτική μείωσης των εισφορών θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες για τον Οργανισμό και τις παροχές σε επιδόματα και σε προγράμματα, καθώς ήδη για το 2020 δεν υπάρχει πρόβλεψη για οποιοδήποτε νέο πρόγραμμα.

Μάλιστα η Ομοσπονδία ζητά από τη διοίκηση του ΟΑΕΔ να αναθεωρήσει τον προϋπολογισμό του 2020, ενώ καλεί το υπουργείο Εργασίας να μην προχωρήσει σε καμία μείωση εισφορών υπέρ του Οργανισμού και να μην εξαντλείται σε επικοινωνιακούς χειρισμούς για την ανεργία.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X