Κοινωνία

Πανελλήνιες εξετάσεις: Παράταση στην υποβολή δηλώσεων συμμετοχής

Πανελλήνιες εξετάσεις: Παράταση στην υποβολή δηλώσεων συμμετοχής
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Οι υποψήφιοι, μαθητές και απόφοιτοι, που επιθυμούν να συμμετάσχουν στις πανελλήνιες εξετάσεις 2022 των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ, πρέπει να υποβάλουν στο λύκειό τους σχετική Αίτηση – Δήλωση.

Τώρα, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων και για την καλύτερη εξυπηρέτηση των υποψηφίων, η προθεσμία υποβολής της Αίτησης – Δήλωσης παρατείνεται και λήγει οριστικά την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου.

Έως τότε όλοι οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν υποβάλει την Αίτησή τους, μέχρι τη λήξη του ωραρίου λειτουργίας των αντίστοιχων ημερήσιων ή εσπερινών λυκείων.

Οδηγίες για τους υποψήφιους

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, ο υποψήφιος μαθητής ή απόφοιτος μπορεί να προμηθευτεί την Αίτηση – Δήλωση που αναλογεί στην περίπτωσή του είτε από το διαδίκτυο είτε από το λύκειό του.

Στη συνέχεια, συμπληρώνει την Αίτηση σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στο έντυπο και θα προσέρχεται στο σχολείο του για την οριστική ηλεκτρονική υποβολή της.

Στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας στον σύνδεσμο «Εξετάσεις», αναρτώνται κατά περίπτωση υποδείγματα της Αίτησης – Δήλωσης και οι σχετικές εγκύκλιοι που περιγράφουν πλήρως τη διαδικασία και τα αναλυτικά δικαιολογητικά για κάθε κατηγορία υποψηφίου (ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, μαθητής ή απόφοιτος).

Όσον αφορά στους υποψηφίους με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, που εξετάζονται προφορικά ή γραπτά κατά περίπτωση, αναμένεται νεότερη εγκύκλιος της υπηρεσίας σχετικά με τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να υποβληθούν.

Σημειώνεται πως διευκρινίσεις δίνονται για την ειδική διαδικασία εισαγωγής (το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, και το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων), για όσους υποψηφίους ενδιαφέρονται για τις Στρατιωτικές Σχολές, τις Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, τις Σχολές του Λιμενικού Σώματος και τις Σχολές της Ακαδημίας του Εμπορικού Ναυτικού, τα ΤΕΦΑΑ, για τους υποψήφιους για το 10% των θέσεων (χωρίς νέα εξέταση) και για τους υποψηφίους που εμπίπτουν στην ειδική κατηγορία των υποψηφίων-πασχόντων από σοβαρές παθήσεις (για εισαγωγή στο 5% των θέσεων εισακτέων χωρίς εξετάσεις).

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι όσοι απόφοιτοι ή εξουσιοδοτημένοι εκπρόσωποί τους προσέρχονται στο λύκειο για να υποβάλουν Αίτηση-Δήλωση για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις θα πρέπει να έχουν κατά την είσοδό τους πιστοποιητικού εμβολιασμού, ή πιστοποιητικού νόσησης, ή βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορονοϊό COVID-19 (PCR προ 72 ωρών ή rapid test προ 48 ωρών).

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X