Κοινωνία

«Πάσχα στην πόλη»: Σφραγίζονται λιμάνια και διόδια για «Πάσχα στο χωριό» – Τι ισχύει για την Κυριακή του Πάσχα

«Πάσχα στην πόλη»: Σφραγίζονται λιμάνια και διόδια για «Πάσχα στο χωριό» – Τι ισχύει για την Κυριακή του Πάσχα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, με πολλές περιοχές να βρίσκονται ακόμη στο «βαθύ κόκκινο» και το ΕΣΥ να δέχεται σφοδρές πιέσεις, δεν επιτρέπει τη χαλάρωση του lockdown για το Πάσχα.

Με περισσότερους από 10.000 αστυνομικούς σε όλη την χώρα και με στοχευμένα μπλόκα η ΕΛΑΣ αποτρέπει όσους προσπαθούν να κάνουν «Πάσχα στο χωριό».

Στους ελέγχους συμμετέχουν ενεργά επιθεωρητές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, οι οποίοι μαζί με αστυνομικούς πραγματοποίησαν μέσα σε ένα 24ωρο ελέγχους σε 1.223 οχήματα, μόνο στα διόδια της Ελευσίνας.

Οι επιθεωρητές ελέγχουν τα περιστατικά επίδειξης μη έγκυρων βεβαιώσεων μετακίνησης, στις οποίες μπορεί να αναγράφονται πλαστά ή ψευδή στοιχεία.

Οι βεβαιώσεις διασταυρώνονται σε πραγματικό χρόνο από την κεντρική ομάδα υποστήριξης, με πρόσβαση στο σύστημα «Εργάνη» και σε άλλες δημόσιες βάσεις δεδομένων.

Παρότι είναι πια γνωστό ότι οι έλεγχοι είναι σαρωτικοί στα διόδια, υπάρχουν ακόμα οδηγοί που προσπαθούν να φύγουν από την πόλη χωρίς τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Ενδεικτικό είναι ότι μόνο χθες Κυριακή οι αστυνομικοί γύρισαν πίσω στην πρωτεύουσα περίπου 100 οχήματα από τους σταθμούς διοδίων της Ελευσίνας και των Αφιδνών.

Στο σχέδιο «Πάσχα στην πόλη» συμμετέχει ενεργά και το Λιμενικό που «σφραγίζει» τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Τροχαία, η συνηθέστερη αιτία μετακίνησης είναι το ιατρικό ραντεβού, ενώ αρκετοί ήταν και αυτοί που επικαλέστηκαν προβλήματα υγείας συγγενών τους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι για να περάσει κάποιος από τα διόδια της Ελευσίνας υπάρχει το «παράθυρο» του κωδικού 6. Να επικαλεστεί δηλαδή κάποιος οδηγός ότι πηγαίνει με τον κωδικό αυτό σε κάποια περιοχή της Αττικής, που βρίσκεται πέρα από τα διόδια της Ελευσίνας. Αστυνομικές πηγές εξηγούν ότι «εάν κάποιος το κάνει αυτό προσχηματικά για να περάσει από τα διόδια Ελευσίνας και να πάει στο χωριό του, τότε το μόνο που θα καταφέρει είναι να τον σταματήσει η Τροχαία στα επόμενα διόδια».

Σαρωτικοί πάντως είναι οι έλεγχοι και στους σταθμούς των ΚΤΕΛ. Στα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ. συμμετέχουν συνολικά 10.000 αστυνομικοί σε όλη τη χώρα.

Η εντολή που έχουν πάρει οι αστυνομικοί είναι να αναγκάζουν σε «αναστροφή» οποιονδήποτε προβάλει προσχήματα για τη μετακίνησή του εκτός Αττικής. Το ίδιο αυστηροί είναι οι έλεγχοι και στους παράδρομους.

Στα μπλόκα ελέγχονται τα έγγραφα μετακίνησης. Αστυνομικές πηγές εξηγούν ότι δεν είναι εφικτό σε όλες τις περιπτώσεις να γίνεται επιτόπια διασταύρωση στοιχείων και έτσι δεν αποκλείεται να υπάρξουν ακόμα και κυρώσεις εκ των υστέρων.

Δηλαδή, να βεβαιωθούν παραβάσεις σε οδηγούς σε δεύτερο χρόνο, ύστερα από τη διασταύρωση των δικαιολογητικών που επέδειξαν στους αστυνομικούς.

Στα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ. περιλαμβάνονται drones και ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ. που δίνουν ζωντανά εικόνα για την κίνηση των οχημάτων στα κεντρικά οδικά δίκτυα.

Μπλόκα υπάρχουν , επίσης, κατά μήκος των Εθνικών Οδών, στις διαδρομές από την Αθήνα για Πελοπόννησο αλλά και στις διαδρομές από την Αθήνα για Θεσσαλονίκη.

Όσον αφορά στην Κυριακή του Πάσχα, οι έλεγχοι στην πρωτεύουσα θα γίνονται στο κεντρικό οδικό δίκτυο, για να εφαρμοστεί η απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 22.00. Το κέντρο της Άμεσης Δράσης θα είναι σε αυξημένη ετοιμότητα για την υποδοχή καταγγελιών από πολίτες για γλέντια και πάρτι. Αστυνομικές πηγές σημειώνουν ότι η παρουσία της ΕΛ.ΑΣ. θα είναι διακριτική, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν αστυνομικές επιχειρήσεις όπου χρειαστεί (σε συνεννόηση με τις εισαγγελικές Αρχές).

Σημειώνεται ότι από σήμερα Μεγάλη Δευτέρα έως και την ημέρα του Πάσχα, ο περιορισμός της κυκλοφορίας ξεκινά στις 10 το βράδυ, ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα 3 Μαΐου ο περιορισμός αρχίζει στις 11 το βράδυ.

Όσον αφορά τη λειτουργία των Εκκλησιών:

-Για τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, θα συνεχίσει να ισχύει η μέχρι σήμερα αναλογία του ενός ατόμου ανά 25m2 με τα υγειονομικά μέτρα, που ήδη ισχύουν (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας). Επίσης, στους εξωτερικούς χώρους των ναών η αναλογία αυτή διαμορφώνεται σε ένα άτομο ανά 10m2, και πάντα με την τήρηση των κανόνων υγιεινής.

-Για τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους, ενώ για τους ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού, είναι υποχρεωτική η διενέργεια τεστ.

– Σχετικά με τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής σημειώνεται ότι α) η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, ενώ

β) το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός του ναού, και πάντα με την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων (όπως τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας και τους λοιπούς περιορισμούς.

Ακόμη, την Κυριακή του Πάσχα, υπάρχει η δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών έως 9 άτομα, ενώ εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο 2 ευρύτερες οικογένειες έως 12 άτομα.

Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, συστήνεται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές.

Όσον αφορά τις υπερτοπικές μετακινήσεις, απαγορεύεται η μετακίνηση εκτός των ορίων της οικείας Περιφερειακής Ενότητας μέχρι τις 10 Μαΐου.

Στην περίπτωση της Αττικής η μετακίνηση δεν επιτρέπεται εκτός των ορίων της Περιφέρειας και από ή προς την Περιφερειακή Ενότητα Νήσων.

Ποιοι μπορούν να μετακινηθούν από περιφέρεια σε περιφέρεια

Με βάση όσα ανακοινώθηκαν από πλευράς της κυβέρνησης,

-Μετακίνηση από και προς την εργασία, με τον τρόπο που προβλεπόταν. Σημειώνεται ότι τα προσκομιζόμενα έγγραφα προς πιστοποίηση της μετακίνησης για λόγους εργασίας προσδιορίζουν το χρόνο έναρξης και λήξης της μετακίνησης και διασταυρώνονται από τις αρχές ελέγχου με τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου αλλά και στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη. Όσον αφορά τους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, σημειώνεται ότι στην υπεύθυνη δήλωση ή βεβαίωση πρέπει να αναφέρεται συγκεκριμένα ο λόγος της μετακίνησης (π.χ. προγραμματισμένο ραντεβού σε συγκεκριμένη δημόσια υπηρεσία), ενώ ο συνολικός χρόνος της μετακίνησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 48 ώρες.

–Μετακίνηση για λόγους υγείας αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση μετακίνησης προς δημόσια δομή υγείας, η οποία σε περίπτωση ελέγχου πρέπει να πιστοποιείται από σχετικό έγγραφο της ίδιας της δομής.

–Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας.

-Μετάβαση σε κηδεία. Στην περίπτωση αυτή ο μετακινούμενος σε περίπτωση ελέγχου καλείται να επιδείξει -πέρα της σχετικής βεβαίωσης ή SMS με κωδικό 5- τα ακόλουθα δύο έγγραφα: α) ληξιαρχική πράξη θανάτου και, β) άδεια ταφής.

-Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων. Σε αυτή την περίπτωση, ο μετακινούμενος γονέας υποχρεούται σε περίπτωση ελέγχου να επιδεικνύει.

Χανιά: Συνελήφθη νοσηλευτής του γηροκομείου – κολαστήριο -Αναζητούνται άλλοι 2 νοσηλευτές

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X