Θέμα

Παυλάκης: Τέταρτο κύμα κορονοϊού, νέο lockdown και… μην πετάξετε τις μάσκες (video)

Παυλάκης: Τέταρτο κύμα κορονοϊού, νέο lockdown και… μην πετάξετε τις μάσκες (video)
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

SOS για… 4ο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας από το φθινόπωρο (!) έκρουσε ο ερευνητής στο Εθνικό Ινστιτούτο καρκίνου των ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Συγκεκριμένα εκτίμησε ότι δεν θα χτιστεί το καλοκαίρι το τείχος ανοσίας, αφού δεν θα είναι εμβολιασμένο το 80% των Ελλήνων.

«Άλλο ανοσία, άλλο ανοησία. Δεν γίνεται το τείχος ανοσίας χωρίς υλικά» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Γ. Παυλάκης. Όπως είπε, το καλοκαίρι θα πέσουν τα κρούσματα αλλά είναι πιθανό τον Σεπτέμβριο να ανέβουν πάλι. «Από τον Δεκαπενταύγουστο και μετά, είναι πιθανό ότι ο ιός δεν θα έχει εξαλειφθεί» σημείωσε θυμίζοντας ότι στη χώρα μας τώρα υπάρχουν δεκαπλάσια κρούσματα από πέρυσι και ο ιός κυκλοφορεί παντού… «Με το ελληνικό καλοκαίρι και το αεράκι ελπίζουμε ότι θα πέσουν τα κρούσματα, αλλά δεν θα εξαφανιστούν», επισήμανε.

Τέταρτο κύμα

Έτσι, τόνισε ότι είναι πολύ υπαρκτό το ενδεχόμενο τέταρτου κύματος της πανδημίας από τον Σεπτέμβρη, καθώς και οι εμβολιασμένοι μπορούν να μολυνθούν. Όπως είπε, σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα το 1% των εμβολιασμένων έχουν μολυνθεί από τον ιό, πιο ελαφρά μεν, αλλά ο ιός συνεχίζει να μεταδίδεται έστω και λιγότερο και να βρίσκεται στην κοινότητα. Πάντως, επισήμανε ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί και με τις 2 δόσεις αν νοσήσουν, θα είναι πολύ ηπιότερα από τους μη εμβολιασμένους.

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Νέο ωράριο μετακίνησης ενόψει;

Μάλιστα, δεν απέκλεισε να χρειαστεί νέο lockdown το φθινόπωρο. «Θα εξαρτηθεί από το ποιο στέλεχος του ιού θα επικρατήσει και πόσο γρήγορα» παρατήρησε, σημειώνοντας ότι η ινδική μετάλλαξη έχει πιο γρήγορο τρόπο μετάδοσης και ότι την «πιάνουν» λιγότερο τα εμβόλια.

Ο Γ. Παυλάκης υπογράμμισε ότι ο μόνος τρόπος για να γλιτώσουμε και να κάνουμε καλό χειμώνα θα ήταν αν έπεφταν τα κρούσματα στο επίπεδο του περσινού καλοκαιριού και υπήρχε μια αυστηρή επιτήρηση με ομάδες που έκαναν ιχνηλάτηση και έβρισκαν όλα τα κρούσματα και τα απομόνωναν.

lockdown μάσκες κορονοϊός

Φωτογραφία αρχείου: Eurokinissi

Παυλάκης: «Κινδυνεύουμε από την υπερβολική χαλάρωση»

«Ο μόνος καλός ιός είναι ο νεκρός ιός. Η μόνη λύση είναι 0 κρούσματα» είπε, επισημαίνοντας ότι αυτό δεν έχει επικρατήσει ούτε στην Βόρεια Αμερική ούτε στην Ευρώπη. Αναφέρθηκε δε στις 5 χώρες – Νέα Ζηλανδία, Αυστραλία, Ισλανδία, Νότια Κορέα και Ιαπωνία – που τα έχουν πάει πολύ καλά, τουλάχιστον για την ώρα, εξαλείφοντας τον ιό. «Έκαναν πιο γρήγορα τα lockdown και δεν κινήθηκαν μετά. Όπως έγινε μια πολύ καλή αρχή και στην Ελλάδα πέρυσι. Τώρα κινδυνεύουμε από την υπερβολική χαλάρωση» σημείωσε.

Θήβα: Νέο περιστατικό θρόμβωσης με 45χρονη μετά από εμβολιασμό με Johnson & Johnson

«Το φθινόπωρο δεν θα υπάρχει δικαιολογία για να μην κάνει κάποιος εμβόλιο. Θα υπάρχουν αρκετά εμβόλια. Από κει και ύστερα είναι ευθύνη του καθενός να κανονίσει τη συμπεριφορά του που περιλαμβάνει και το να κάνει το εμβόλιο» σημείωσε επίσης ο Γ. Παυλάκης, προσθέτοντας ότι τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί δουλεύουν. Συμβούλευσε παράλληλα να μην πετάξουμε τις μάσκες γιατί όπως είπε θα τις φοράμε και το φθινόπωρο και το χειμώνα.

Τέλος, σχετικά με τις περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας μετά το εμβόλιο σε εφήβους που αναφέρεται ότι εξετάζει το CDC, δήλωσε πως είναι πολύ σπάνιες. «Πολύ σπανιότερες απ’ ότι λέγεται και για τις θρομβώσεις. Και αυτό δεν έχει διαπιστωθεί αλλά εξετάζεται» κατέληξε.

Δείτε όσα είπε ο κ. Παυλάκης

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X