Κοινωνία

Πόσο πωλείται το αρνί…πόρσε και πόσο το…φιατάκι

Πόσο πωλείται το αρνί…πόρσε και πόσο το…φιατάκι
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Για το πώς έφτασαν οι τιμές του ελληνικού κρέατος Α΄ ποιότητας να είναι απλησίαστες για πολλά νοικοκυριά, την ώρα που χτίζεται «καρτέλ» κρέατος στα σούπερ μάρκετ που εκθέτει τους καταναλωτές σε Β΄ και Γ΄ διαλογής προϊόντα, μίλησαν στο Open ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρεοπωλών Στέφανος Τικέλλης και ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Δημήτρης Μόσχος.

Ο κ. Τικέλλης εξήγησε αρχικά ότι οι συνοικιακοί κρεοπώλες φτάνουν να πουλάνε αμνοερίφια από τα 13 ευρώ και πάνω για κάθε κιλό, καθώς έχουν αγοράσει σε τιμές 10-10,5 ευρώ από τους μεσάζοντες μετά την προσθήκη του ΦΠΑ.

Τόνισε ότι ο καταναλωτής βρίσκει «το καλό αρνί και το καλό κατσίκι στο συνοικιακό κρεοπωλείο, την “πόρσε” που είπε και ο υπουργός μας», γιατί «το μαντρί δεν έχει μόνο καλά αρνιά, έχει και “δεύτερα”, άπαχα ή παχιά, βαριά … εμείς διαλέγουμε ένα αρνί 8-9 κιλά, να φάει ο καταναλωτής αρνί γάλακτος. Δεν θέλουμε να φάει αρνί αποκομμένο, ή λίγο αδύνατο. Να το βάλει στη σούβλα να ευχαριστηθεί. Γιατί τον βλέπουμε 365 ημέρες τον χρόνο τον πελάτη μας».

Αυτό που πάει στα σούπερ μάρκετ «δεν είναι “κακής ποιότητας”, μην το μπερδεύουμε. Αλλά δεν είναι όλα Α΄ διαλογής, υπάρχουν και Β΄ και Γ΄ διαλογής. Εμείς διαλέγουμε την Α΄ διαλογή, όλα τα υπόλοιπα πάνε σε άλλα σημεία πώλησης, είτε στο “καλάθι” είτε σε αγορές, οτιδήποτε», όπως διευκρίνισε.

Ο κ. Τικέλλης παράλληλα θύμισε ότι για να βλέπει ο καταναλωτής λεπτομερώς τι αγοράζει, είναι πολύχρονο αίτημα του κλάδου που δεν έχει ικανοποιηθεί «να υπάρχει ταξινόμηση … Το ζητάμε και στο μοσχάρι και στο χοιρινό. Δεν έχει γίνει ποτέ».

«Ο καταναλωτής μπορεί να πάρει λιγότερο αλλά πιο ποιοτικό. Γιατί μερικές φορές το φτηνό δεν είναι και ποιοτικό, δεν είναι καλό. Και όπως λέει κι ο λαός, το φτηνό το κρέας το τρώνε τα σκυλιά», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Δημήτρης Μόσχος ξεκαθάρισε ότι «δεν ευθυνόμαστε οι κτηνοτρόφοι, οι παραγωγοί για αυτό το πράγμα» όπου πολλά νοικοκυριά αδυνατούν να προμηθευτούν ποιοτικά αμνοερίφια για την Ανάσταση, λόγω του ότι οι τιμές φτάνουν ως τα 14-15 ευρώ.

Διευκρίνισε εξάλλου και αυτός ότι τα ζώα που παράγονται είναι ποιοτικά, αλλά υπάρχει διαχωρισμός «ανάλογα με την μυική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ζώο … ανάλογα με το το λίπος που έχει, την κρεατική μάζα που έχει, σε σχέση με τον σκελετό, έχει και διαφορετική τιμή». Για ένα κοπάδι 100 αρνιών, που έχει συμφωνηθεί π.χ. μια τιμή 8 ευρώ με τον μεσάζοντα, στο σφαγείο «είναι σίγουρο ότι δεν θα πληρωθούμε με 8 ευρώ και για τα 100 αρνιά», όπως τόνισε.

«Η διαφορά είναι ότι αυτό το κρέας δεν μπορεί να μαγειρευτεί με όλους τους τρόπους. Ένα αδύνατο αρνί ή κατσίκι δεν μπαίνει στη σούβλα, θα βγει “στεγνό”, δεν έχει το ανάλογο λίπος» όπως προειδοποίησε.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X