Κοινωνία

Προειδοποιούν Θωμαΐδης και Τζανάκης! «Προσοχή, οι δείκτες βελτιώνονται αλλά οι θάνατοι επιμένουν»

Προειδοποιούν Θωμαΐδης και Τζανάκης! «Προσοχή, οι δείκτες βελτιώνονται αλλά οι θάνατοι επιμένουν»
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η πιθανή επανεξέταση και μερική άρση περιορισμών που θα εξετάσουν κατά τα φαινόμενα οι εμπειρογνώμονες την Τετάρτη θα πρέπει να μην αφορά τους ανεμβολίαστους και ειδικά αυτούς μεγαλύτερης ηλικίας, ενώ ταυτόχρονα να εστιάζει σε σωστή εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων σε κλάδους όπου θα δοθούν μεγαλύτερα περιθώρια, είπαν μιλώντας σε ΣΚΑΪ και Ant1 αντίστοιχα ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης και ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

«Στα λύματα της Αττικής, αυτή την εβδομάδα θα κλείσουμε με μείωση περίπου 25% στο ιικό φορτίο», είπε ο κ. Θωμαΐδης, «αυτή την στιγμή η Αττική έχει σταθερά περίπου 26% των κρουσμάτων πανελλαδικά … σιγά-σιγά αυτό το ποσοστό μειώνεται, που σημαίνει ότι στην Αττική πάμε καλύτερα από ότι σε άλλες περιοχές … Υπάρχει σταδιακή μείωση των εισαγωγών στις ΜΕΘ και αποκλιμάκωση των απωλειών. Γενικά, η θετικότητα παραμένει σε υψηλά επίπεδα, είναι άνω του 5% με βάση τα εργαστηριακά τεστ … θα πρέπει να δείχνουμε προσοχή, με χρήση μασκών, κτλ.». Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που ανακοινώνονται ημερησίως θα υποχωρήσει σε τετραψήφιους αριθμούς μετά τον Μάρτιο, όπως εκτίμησε, «έχει ακόμη δρόμο αυτή η πορεία».

Κορονοϊός: Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των υγειονομικών κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού

«Εμείς εδώ έχουμε σχετικά μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων σε μεγάλες ηλικίες που είναι πιθανόν να νοσήσουν και να πάνε στο νοσοκομείο», θύμισε ο κ. Θωμαΐδης. «Η δική μου πρόταση είναι προφανώς να παραμείνουν τα μέτρα» για αυτούς, αλλά «είναι απόφαση των υπεύθυνων» σχολίασε σε σχετική ερώτηση, καθώς αναμένεται την Τετάρτη οι εμπειρογνώμονες να εξετάσουν την πιθανότητα άρσης περιορισμών. Ο τίτλος θα μπορούσε να είναι, όπως επιβεβαίωσε, «σταδιακή άρση μέτρων για τους εμβολιασμένους από τον Μάρτιο και μετά».

Παραδέχθηκε ωστόσο ότι ο αριθμός των θανάτων δεν θα μειωθεί με γρήγορο ρυθμό. Παρά την σημαντική μείωση, «δεν είναι φυσικά γρήγορη, ούτε η κλινική επιτήρηση ούτε τα λύματα δείχνουν σημαντική ύφεση. Περιμένουμε σταδιακά να δούμε απώλειες κάτω των 50 ανθρώπων ημερησίως, ας πούμε σε δύο εβδομάδες. Έχουμε ακόμη δρόμο».

Δείτε όσα είπε ο κ. Θωμαΐδης

Ο κ. Τζανάκης από την πλευρά του είπε ότι «οι θάνατοι άρχισαν να πέφτουν την τελευταία εβδομάδα, 15-18 λιγότεροι κατά μέσο όρο σε σχέση με δύο εβδομάδες πριν … οι κλίνες ΜΕΘ που είναι γεμάτες έχουν πέσει κάτω από τις 500 … Τα κρούσματα επιμένουν, με 17.000-20.000 ημερησίως, αλλά πολλά είναι “τζούφια”, δεν προκαλούν προβλήματα ιδίως στους εμβολιασμένους».

Σχολιάζοντας ερώτηση για τον κίνδυνο νέας έξαρσης λόγω των καρναβαλικών εκδηλώσεων που κορυφώνονται το διήμερο 5-6 Μαρτίου, πριν την Καθαρή Δευτέρα, ο κ. Τζανάκης είπε ότι «πρέπει να δούμε τι θα επιτραπεί και τι να αποφύγουμε», καθώς την Τετάρτη αναμένεται ευρέως να υπάρξουν συστάσεις της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων σε σχέση με πιθανή άρση περιοριστικών μέτρων.

Αυτή την περίοδο, με την Όμικρον που υπερφαλαγγίζει τον εμβολιασμό ως προς την μόλυνση, αλλά δεν μπορεί σε εμβολιασμένο να προκαλέσει σοβαρή νόσο, «έχουμε τον ορισμό της ενδημίας. Αρρωσταίνουμε, αλλά το περνάμε “στο πόδι”, με πολύ ήπια συμπτώματα. Αυτό είναι το σημαντικό που επιτυγχάνεται τώρα. Πρέπει να εστιάσουμε τα μέτρα εκεί που πρέπει. Π.χ., αν αυξηθούν οι θεατές στα γήπεδα θα πρέπει να τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, όχι να “συμπήζουν” ο ένας πάνω στον άλλο για να κάνουν κερκίδα».

Δείτε όσα είπε ο κ. Τζανάκης

https://www.youtube.com/watch?v=9FcYj36jIiw

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X