Κοινωνία

Προεκλογική επιδότηση 10% στις αγορές σε σούπερ μάρκετ-Τί είπε στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Προεκλογική επιδότηση 10% στις αγορές σε σούπερ μάρκετ-Τί είπε στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ενα νέο προεκλογικό μέτρο ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολoγισμό του 2023.

Ο ίδιος προανήγγειλε πως από τον Φεβρουάριο και για έξι μήνες, η πολιτεία θα καλύπτει το 10% όλων των αγορών των νοικοκυριών σε σούπερ μάρκετ και σε όλες τις επιχειρήσεις τροφίμων. Το νέο μέτρο θα έχει μηνιαίο όριο 220 ευρώ και προσαύξηση κατά 100 ευρώ για κάθε άλλο μέλος.  Η περίμετρος του μέτρου απλώνεται για εισοδήματα έως 24.000 ευρώ για ένα ζευγάρι με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Καλύπτουμε μέχρι και το 85% των ελληνικών νοικοκυριών. Το δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται στα 650 εκατ. το σύνολο του ποσού που θα εισπράξουμε από τα διυλιστήρια.

Και το ερώτημα που μπορεί να θέσει κάθε καλόπιστος πολίτης είναι γιατί το νέο μέτρο έχει διάρκεια έξι μηνών από τη στιγμή που ο πληθωρισμός έχει έναν χρόνο; Η απάντηση είναι γιατί πρόκειται για προεκλογικό μέτρο.

Η διαδικασία θα είναι απλή, με μια ψηφιακή κάρτα, όπως του fuel pass. Οι δικαιούχοι θα έχουν επιλογή να εισπράττουν ενίσχυση στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Το κόστος του μέτρου είναι 650 εκατ. ευρώ και η χρηματοδότηση θα γίνει από τη φορολόγηση των υπερεσόδων των διυλιστηρίων.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι με το μέτρο καλύπτεται μέχρι και το 85% των νοικοκυριών και έκανε λόγο για «ένα σοβαρό ανάχωμα στην ακρίβεια για την προμήθεια των ειδών πρώτης ανάγκης».

Το 2023 θα είναι καλύτερο από το 2022 τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης, ξεκινώντας την ομιλία του για τον προϋπολογισμό του 2023, ενώ απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα  σημείωσε ότι με την ομιλία του επιβεβαίωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει κόμμα διαμαρτυρίας.

Από του χρόνου, είπε ο πρωθυπουργός, η χώρα μας επιστρέφει σε πρωτογενή πλεονάσματα και ανοίγει ο δρόμος για την επενδυτικά βαθμίδα.

Οι εξαγωγές κλείνουν με ρεκόρ, όπως και οι επενδύσεις, είπε και πρόσθεσε ότι τον τόπο μας εμπιστεύονται μεγάλοι κολοσσοί.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη μείωση των φόρων, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον ΕΝΦΙΑ, υπογραμμίζοντας ότι μειώθηκε κατά 34%.

Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στα μεγάλα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, το FlyOver στη Θεσσαλονίκη, τον ΒΟΑΚ και το Ελληνικό, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη, όπως είπε, το μεγαλύτερο έργο ανάπλασης στην Ευρώπη.

Μίλησε για απόδειξη προόδου της εθνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια και υπενθύμισε ότι εν μέσω παγκόσμιας αναταραχής το 2022 κλείνει με ανάπτυξη του ΑΕΠ της χώρας σχεδόν διπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου. «Ο δικός σας ρυθμός ανάπτυξης κ. Τσίπρα ήταν το 25% του ρυθμού ανάπτυξης της ευρωζώνης τα τέσσερα χρόνια που ήσασταν κυβέρνηση», είπε.

Εμφαση έδωσε, επίσης, ο πρωθυπουργός στις επικείμενες αυξήσεις στις συντάξεις που θα κινηθούν, όπως είπε, κοντά στο 8% και στην αύξηση στον κατώτατο μισθό τον Μάιο.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι όλα αυτά γίνονται χωρίς η κυβέρνηση να αποκλίνει ούτε στιγμή από τις δεσμεύσεις της σε δύο μέτωπα: την ελάφρυνση των πολιτών από τους φόρους και τη στήριξή τους απέναντι στην εισαγόμενη ακρίβεια, και δεύτερον την αλλαγή της εικόνας της Ελλάδος.

Τόνισε ενδεικτικά ότι ο ΕΝΦΙΑ έχει μειωθεί κατά 34% κι αυτό είναι κάτι που δεν αφορά τους λίγους. «Όλοι οι φορολογικοί συντελεστές μειώθηκαν», είπε.

Ανέφερε ότι πολλά προϊόντα εξακολουθούν και έχουν χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ, δύο φορές δόθηκε έκτακτη ενίσχυση στους πιο ευάλωτους από την οποία ωφελήθηκε το ένα τέταρτο του ελληνικού πληθυσμού αλλά και τα αναχώματα της Πολιτείας στις συνέπειες της ρωσικής εισβολής που δεν ήταν και λίγα. Μόνο για την ανάσχεση του αυξημένου κόστους ζωής διοχετεύθηκαν συνολικά 15,1 δισ. με στοχευμένες παρεμβάσεις και επιδοτήσεις, προσέθεσε.

Θα συνεχίσουν οι επιδοτήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο

«Στον τομέα της αντιμετώπισης του αυξημένου ενεργειακού κόστους θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε δίπλα στην κοινωνία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Παράλληλα με τη διεκδίκηση ευρωπαϊκής απάντησης, σε εθνικό επίπεδο θα διατεθούν συνολικά πάνω από 8 δισ. ευρώ» είπε και συμπλήρωσε: «Τα 3,5 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν προς τα νοικοκυριά και 4,8 δισ. προς τις επιχειρήσεις. Θα εξακολουθήσουν οι επιδοτήσεις στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο, αποδυναμώνοντας τις αυξήσεις, ενώ θα διατεθούν ακόμα 500 εκατ. ευρώ για το αυξημένο επίδομα θέρμανσης».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ακόμη ότι «ανατάχθηκε μια βαλτωμένη οικονομία και ανορθώθηκε μία ξεχασμένη εθνική άμυνα. Τα θυμίζω γιατί αξίζει να σταθμίσουμε το πού βαδίζουμε ενθυμούμενοι όμως και το από πού ξεκινήσαμε. Και σε αυτό το γερό υπόβαθρο των τριάμισι ετών εδράζεται και ο προϋπολογισμός του 2023. Προϋπολογισμός που αναγνωρίζει την απόσταση που έχει διανυθεί αλλά και δεν παραγνωρίζει τα εμπόδια τα οποία έρχονται.

Δυστυχώς, η παγκόσμια αστάθεια παραμένει όπως παραμένουν και οι πληθωριστικές πιέσεις, πράγμα που σημαίνει ότι η δημοσιονομική ευελιξία θα πρέπει να παραμείνει σε αρμονία με τη δημοσιονομική ισορροπία. Γι αυτές τις δυσκολίες προετοιμαζόμαστε. Δεν τις φοβόμαστε αντίθετα τις διαχειριζόμαστε με πρωτοβουλίες, οι οποίες εκτείνονται σε τρία πεδία: τη στήριξη του εισοδήματος, την προστασία από τις συνέπειες της ενεργειακής θύελλας και ασφαλώς την ανάπτυξη».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι τα μέτρα είναι στοχευμένα και αυτό «προκαλεί στην αντιπολίτευση μία δυσθυμία για το πώς μία κεντροδεξιά κυβέρνηση μπορεί και ασκεί μία τόσο ευρεία κοινωνική πολιτική. Δεν πειράζει όμως. Το αντιλαμβάνονται πρώτοι οι πολίτες προς τους οποίους κατευθύνονται σημαντικά ποσά για την ανακούφισή τους».

Είπε ότι μια σειρά πρωτοβουλίες θα αναπτυχθούν με την πρόοδο του νέου έτους από τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού την 1η Μαΐου του 2023 και τη διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ σε πολλά προϊόντα μέχρι την ελάφρυνση των δημοσίων υπαλλήλων πέρα από την ειδική εισφορά και από την ήδη ψηφισμένη εισφορά του Ταμείου Πρόνοιας η οποία καταργείται. Ή την απαλλαγή του φόρου επιτηδεύματος από όσους επαγγελματίες και επιχειρήσεις κάνουν μόνιμες προσλήψεις.

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X