Κοινωνία

Σεπόλια βιασμός 12χρονης: Δεν κάλεσαν να καταθέσει μάρτυρας “κλειδί”

Σεπόλια βιασμός 12χρονης: Δεν κάλεσαν να καταθέσει μάρτυρας “κλειδί”
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σημεία και«τέρατα» κατήγγειλε η Επιτροπή Αλληλεγγύης για την 12χρονη από τα Σεπόλια σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, με συμμετοχή των δικηγόρων της υπόθεσης, Ασπασίας Ταραχοπούλου και Αντωνίας Λεγάκη, του παιδοψυχίατρου Γιώργου Νικολαΐδη, του ψυχίατρου Θεόδωρου Μεγαλοοικονόμου και της εκπαιδευτικού Τατιάνας Χαλκιά.

Το σημαντικότερο θέμα που απασχόλησε την συνέντευξη, ήταν η ελλιπής φρούρηση της 12χρονης, αλλά και η απαγόρευση επικοινωνίας με τη μητέρα της.

Απ’ όσο φαίνεται, το παιδί έχει μείνει στο «έλεός» του από το κράτος, αφού σύμφωνα με την κ. Ταραχοπούλου, «δεν έχει φροντίσει το ανήλικο παιδί ψυχολογικά και οικονομικά», ενώ έκανε λόγο για καταπάτηση όλων των δικαιωμάτων του παιδιού.

(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

«Δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα, ώστε αργότερα να πάει το παιδί στο σχολείο του, να μην είναι δακτυλοδεικτούμενο», αποκαλύπτει η δικηγόρος για να σχολιάσει πως το παιδί έχει δει τη μητέρα του μονάχα δύο φορές από την αρχή της υπόθεσης. «Λειτουργεί σαν τιμωρία η απαγόρευση επικοινωνίας με την μητέρα του, χωρίς αιτιολογία και νομικό έρεισμα», λέει η νομικός όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.

Σύμφωνα με την ίδια, προκειμένου να λυθεί αυτή η πρωτοφανής αποξένωση του ανήλικου από τη μητέρα του, έχουν καταθέσει αίτημα στον επόπτη εισαγγελέα των φυλακών ήδη από τις 10 Μαΐου, αλλά «δεν έχουμε απάντηση, έχουμε απευθυνθεί στο Συνήγορο του πολίτη, έχουν κάνει πολλές ενέργειες, αλλά ακόμη δεν έχουν λάβει απάντηση». Όλα αυτά, παρά την παιδοψυχιατρική έκθεση από δημόσιο νοσοκομείο ότι η 12χρονη έχει ανάγκη να βλέπει τη μητέρα της, πράγμα που θα λειτουργήσει θετικά για την ίδια.

«Η μόνη στήριξη που έχει το παιδί είναι ότι βλέπει την παιδοψυχίατρο μια φορά την εβδομάδα, 50χλμ μακριά. Ελλιπέστατο μέτρο, χρειάζεται καθημερινή παρακολούθηση με τόσο βαριά τραύματα που κουβαλάει», σημειώνει η κ. Ταραχοπούλου.

Από την πλευρά της, η Αντωνία Λεγάκη κατήγγειλε την ελλιπέστατη φύλαξη της ανήλικης, χαρακτηρίζοντας την φρούρηση «διακοσμητική». «Ο φρουρός μένει στο σπίτι ακόμα και όταν φεύγει από το σπίτι το παιδί», παρατήρησε.

Αποκάλυψε, ταυτόχρονα, πως κρίσιμη μάρτυρας που συνδέεται και με το κύκλωμα μαστροπείας, δεν έχει κληθεί για να καταθέσει ενώπιον της Δικαιοσύνης.

«Το παιδί είχε αναφέρει τον οίκο ανοχής στην οδό Κασσάνδρας, στον Πολωνό και πρόσφατα κατηγορήθηκε άνθρωπος σε κύκλωμα μαστροπείας από αυτόν τον οίκο ανοχής. Οι Κολομβιανές (από το κύκλωμα μαστροπείας) έχουν καταθέσει ότι το παιδί λέει ψέματα, ότι το παιδί δεν τον πήγαιναν σε αυτό τον οίκο ανοχής. Αναρωτιόμαστε λοιπόν, όταν αυτό το πρόσωπο ήταν γνωστό στις αρχές για μαστροπεία από το 2013 και στην υπόθεση της Ηλιούπολης, γιατί η αστυνομία και η ανάκριση δεν άκουσε το παιδί; Δεν πρόσεξε το παιδί; Γιατί οι αρχές μέχρι τώρα, ενώ ήταν γνωστό το πρόσωπο που εκμεταλλευόταν αυτόν τον οίκο ανοχής και είχε αναγνωριστεί ο οίκος από το παιδί, δεν κλήθηκε ποτέ να καταθέσει; Το μήνυμα που εκπέμπει η Πολιτεία είναι να μη μιλάτε γιατί δε θα καταφέρετε τίποτα περισσότερο», σημείωσε χαρακτηριστικά η δικηγόρος της υπόθεσης.

Υπόθεση 12χρονης Κολωνός
(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

«Το σύστημα έχει αποτύχει», ανέφερε με την σειρά του ο παιδοψυχίατρος και επικεφαλής της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας & Κοινωνικής Πρόνοιας στο Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού, Γιώργος Νικολαΐδης.

Ο ίδιος προανήγγειλε πως «τις επόμενες μέρες θα καταθέσουμε πόρισμα προς την πολιτεία για εξάλειψη παραδοξοτήτων».

«Η πολιτεία είναι αυτή που έπρεπε να έχει εποπτεία της οικογένειας. Μιλάμε για τελείως διεφθαρμένο κρατικό μηχανισμό και τα πληρώνει η συγκεκριμένη οικογένεια. Η μητέρα με την υποψία ότι πιθανώς μπορεί να ευθύνεται, μένει μέσα στη φυλακή. Καμία απολύτως βοήθεια στην οικογένεια από τον κρατικό μηχανισμόΚατηγορήθηκε η μητέρα ως αποδιοπομπαίος τράγος. Ενώ γνωρίζουμε για την ύπαρξη ενός κυκλώματος, τα ρίξαμε όλα στη μητέρα που την προφυλακίσαμε», σχολίασε ο Θοδωρής Μεγαλοοικονόμου, ψυχίατρος, μέλος της επιτροπής αλληλεγγύης στη 12χρονη.

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X