Κοινωνία

Σιούλης για εισαγωγές ασθενών με υπογραφή… διοικητή στο ΑΧΕΠΑ! «Στην ουσία καταργείται η αυτοτέλεια του γιατρού»

Σιούλης για εισαγωγές ασθενών με υπογραφή… διοικητή στο ΑΧΕΠΑ! «Στην ουσία καταργείται η αυτοτέλεια του γιατρού»
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

«Στην ουσία καταργείται η αυτοτέλεια του γιατρού», τονίζει ο εκπρόσωπος των νοσοκομειακών γιατρών του ΑΧΕΠΑ, Θανάσης Σιούλης, μιλώντας στο documentonews.gr, μετά την αποκάλυψη εγγράφου από τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Αυγέρη, σύμφωνα με το οποίο ο διοικητής του συγκεκριμένου νοσοκομείου γίνεται «ελεγκτής» στις εισαγωγές των ασθενών. Χαρακτηρίζοντας το μέτρο ως «ακραίο», υπογραμμίζει πως δεν είναι δυνατόν ο εκάστοτε εφημερεύων ή εφημερεύουσα γιατρός στο τμήμα επειγόντων «ενώ κρίνει ότι ο ασθενής έχει λογούς νοσηλείας και πρέπει να προχωρήσει να περιμένεις ενυπόγραφα της άδεια του διοικητή»

Ο κ. Σιούλης εξηγεί ότι με το συγκεκριμένο έγγραφο: «Στην ουσία καταργείται η αυτοτέλεια του γιατρού ο οποίος βρίσκεται στο τμήμα επειγόντων και εκείνη την στιγμή κρίνει με αυστηρά ιατρικά κριτήρια το ποιος ασθενής πρέπει να εισαχθεί για νοσηλεία στο νοσοκομείο. Επομένως οτιδήποτε άλλο μπορεί να εκπορεύεται από ένα τέτοιο έγγραφο επιδέχεται πολλαπλές ερμηνείες».

«Είναι δυνατόν ένας ο οποίος έχει χρέη διοικητικού διευθυντή να καταργεί την αυτοτέλεια και την παρουσία του γιατρού και να περιμένει ο θεράπων ή ο γιατρός που αντιμετωπίζει ένα επείγον περιστατικό την έγκριση του διοικητικού διευθυντή για να αποφασιστεί αν ο ασθενής θα νοσηλευτεί;» αναρωτιέται.

Ο ίδιος εξηγεί, λόγω των συνθηκών της πανδημίας και της επιβάρυνσης του νοσοκομείου, δεν υπάρχει αντίρρηση να υπάρχει ένας γενικότερος έλεγχος: «Το να υπάρχει μια εποπτεία για το αν τελικώς από τα επείγοντα γίνονται εισαγωγές που αφορούν κυριολεκτικά ασθενείς με επείγοντα προβλήματα ή διενεργούνται και παρασπονδίες σε αυτό θα έλεγε κάνεις ότι δεν υπάρχει αντίρρηση να υπάρχει ένα γενικότερος έλεγχος. Αλλά δεν είναι δυνατόν ο εφημερεύων γιατρός να βρίσκεται στο τμήμα επειγόντων και ενώ κρίνει ότι ο ασθενής έχει λογούς νοσηλείας και πρέπει να προχωρήσει να περιμένεις ενυπόγραφα της άδεια του διοικητή».

Εξηγώντας τι εννοεί με τον όρο «παρασπονδίες» επισημαίνει πως μπορεί να αφορούν σε εισαγωγές που να μην έχουν τον επείγοντα χαρακτήρα «και αυτό μια που περνάμε δύσκολες μέρες σε ότι αφορά την ύπαρξη κλινών για νοσηλεία ασθενών λόγω της πανδημίας είναι σωστό να υπάρχει μια εποπτεία στην όλη διαχείριση όμως άλλο αυτό και άλλο αυτό το ακραίο μέτρο, δηλαδή για κάθε εισαγωγή να έχεις την έγκριση του διοικητή».

Όπως εξηγεί, ο ίδιος ο διοικητής έχει και την ιδιότητα τους γιατρού «αρά θα μπορούσε με περισσότερη σωφροσύνη να σκεφτεί και να πει: τι κάνω; τι έγγραφό είναι αυτό πως εγώ καταργώ την παρουσία του γιατρού;»

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X