Κοινωνία

Στο… σφυρί “βγαίνει” ιστορικό κτήριο στην Ομόνοια!

Στο… σφυρί “βγαίνει” ιστορικό κτήριο στην Ομόνοια!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών αναμένεται να βγει στο… ψάξιμο για επενδυτές το επόμενο διάστημα. Κι αυτό για την εκμετάλλευση του διατηρητέου ακινήτου επί των οδών Πανεπιστημίου 53 και Σανταρόζα απένταντι από το Ρεξ, στην Ομόνοια.

Όλα αυτά, σύμφωνα με απόφαση που έλαβε, πριν από μερικές ημέρες, η Σύγκλητος.

Στο παρελθόν, το Πανεπιστήμιο, ως ιδιοκτήτης του ακινήτου (κληροδότημα Αντ.Παπαδάκη), είχε δρομολογήσει την αποκατάσταση και επαναχρησιμοποίηση του κτηρίου, με τις σχετικές μελέτες να προβλέπουν την προσθήκη δύο επιπλέον ορόφων (πέμπτου και έκτου) και δώματος.

Ωστόσο, με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κάτοικοι της Αθήνας ζητούσαν την ακύρωση των εργασιών που σχεδίαζε το Πανεπιστήμιο με αύξηση του όγκου του, με στόχο το κτήριο να παραμείνει διατηρητέο. Ως αποτέλεσμα, οι όποιες αρχικές εργασίες πραγματοποιούνταν, ανεστάλησαν, ενώ το 2015 το ΣτΕ με απόφασή του άναψε το πράσινο φως για την αποκατάσταση του κτηρίου χωρίς προσθήκη ύψους.

Αυτοί αγοράζουν ακίνητα στην Ελλάδα! Κινέζοι, Αλβανοί, Γερμανοί… τουρίστες

Το κτήριο κληρονομιάς Αντ. Παπαδάκη, έχει χαρακτηρισθεί ως έργο τέχνης και διατηρητέο και αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο, ημιόροφο, Α’ όροφο, Β’ όροφο, Γ’ όροφο και δώμα-στέγες, συνολικής επιφανείας 3.574,40 τ.μ. Βρίσκεται σε οικόπεδο 820 τ.μ.

Οι εργασίες επισκευής στο κτίριο στην Ομόνοια

Σήμερα στο κτήριο υλοποιούνται εργασίες επισκευής που προγραμματίζεται να ολοκληρωθούν στις 5 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την παράταση που χορήγησε στην ανάδοχο τεχνική εταιρεία το Πανεπιστήμιο. Η υλοποίηση των εργασιών αυτών αποσκοπεί στην άρση της επικινδυνότητας και τη διευκόλυνση πρόσβασης στο κτήριο, όπως επισημαίνεται στη σχετική απόφαση του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς το κτήριο βρίσκεται σε κακή κατάσταση.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του Πανεπιστημίου, θα ακολουθήσει η πρόσκληση υποβολής τεκμηριωμένων προτάσεων για την εκμετάλλευση του ακινήτου και σε δεύτερη φάση θα ανατεθεί το έργο της ανακατασκευής στους προτιμητέους επενδυτές.

Στόχος του Πανεπιστημίου είναι ο επενδυτής να ανακατασκευάσει το κτήριο και να προχωρήσει στην μακροπρόθεσμη μίσθωσή του. Δεδομένου ότι στο κληροδότημα Παπαδάκη έχει απομείνει περιορισμένη ρευστότητα της τάξης των 5 εκατ. ευρώ -ποσό δεσμευμένο για την παροχή φοιτητικών υποτροφιών την επόμενη διετία-ο επενδυτής θα αναλάβει το κόστος των μελετών και της ανακατασκευής.

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι η εκμετάλλευση του κτηρίου αναμένεται να προσελκύσει ισχυρό ενδιαφέρον λόγω της καλής τοποθεσίας του. Σύμφωνα με το capital.gr, στο διατηρητέο, που κατασκευάστηκε μεταξύ των ετών 1915 και 1925 λειτουργούσε, έως το 1967, το ιστορικό ξενοδοχείο Μαζέστικ.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X