Κοινωνία

Συναγερμός! Σοβαρές ανωμαλίες στην καρδιά σε υψηλό ποσοστό ασθενών με κορονοϊό

Συναγερμός! Σοβαρές ανωμαλίες στην καρδιά σε υψηλό ποσοστό ασθενών με κορονοϊό
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Οι καρδιακές εξετάσεις ασθενών με κορονοϊό στο νοσοκομείο αποκάλυψαν μια σειρά ανωμαλιών που μπορούν να διαταράξουν την ικανότητα διοχέτευσης αίματος και σε σοβαρές περιπτώσεις να οδηγήσουν στην αποτυχία λειτουργίας του οργάνου.

Υψηλό ποσοστό σοβαρών ανωμαλιών

Οι γιατροί στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου εξέτασαν ηχοκαρδιογραφήματα από περισσότερους από 1.200 ασθενείς σε 69 χώρες και διαπίστωσαν καρδιακά προβλήματα στο 55%, με έναν στους επτά να εμφανίζει σημάδια «σοβαρών ανωμαλιών».

Οι σαρώσεις διαπίστωσαν βλάβη στις κοιλίες – τους δύο κύριους θαλάμους της καρδιάς – σε περισσότερο από το ένα τρίτο των ασθενών, ενώ το 3% είχε υποστεί καρδιακές προσβολές και ένα άλλο 3% είχε φλεγμονή του καρδιακού ιστού. Η πλειονότητα δεν είχε γνωστή καρδιακή νόσο πριν από τη σάρωση.

Κορονοϊός: Μεγάλες ελπίδες από την χορήγηση πλάσματος σε ασθενείς στην Ελλάδα!

«Η ποσότητα των ατόμων με μια μη φυσιολογική σάρωση ήταν πολύ υψηλή», δήλωσε η γιατρός Anda Bularga, ερευνητής στο Εδιμβούργο που εργάστηκε στη μελέτη. «Οι μισοί από αυτούς είχαν μια μη φυσιολογική σάρωση, κάτι που μας κάνει να πιστεύουμε ότι αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στην ιογενή λοίμωξη».

Οι γιατροί δίνουν στους ασθενείς ηχοκαρδιογραφήματα μόνο όταν υποπτεύονται ότι υπάρχει πρόβλημα με την καρδιά. Επομένως ο υψηλός αριθμός ανωμαλιών δεν είναι απροσδόκητος. Το πόσο συχνή είναι η καρδιακή βλάβη στους ασθενείς Covid-19 γενικότερα δεν είναι σαφές.

Η σημασία των ευρημάτων για τον κορονοϊό

Η Bularga είπε ότι τα ευρήματα έδειξαν πόσο ζωτικής σημασίας είναι οι σαρώσεις υπερήχων για τον εντοπισμό ασθενών με σοβαρά καρδιακά προβλήματα που προκαλούνται από τον Covid-19. Είπε ότι ορισμένοι γιατροί ήταν απρόθυμοι να τους παραγγείλουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, επειδή η διαδικασία περιλαμβάνει στενή επαφή με τους ασθενείς.

Ένας στους τρεις ασθενείς στη μελέτη άλλαξε το φάρμακο ή τη φροντίδα του εξαιτίας της σάρωσης, όπως τη λήψη φαρμάκων για καρδιακή ανεπάρκεια, δήλωσε η Bularga. “Εάν ένας γιατρός υποψιάζεται ότι υπάρχει πρόβλημα με την καρδιά, αυτές οι σαρώσεις πρέπει να γίνουν”.

Τα ευρήματα βασίζονται σε ένα αυξανόμενο σύνολο στοιχείων που δείχνουν ότι το Covid-19 επηρεάζει όχι μόνο τους πνεύμονες αλλά και άλλα όργανα, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου και της καρδιάς. Οι πρώτες μελέτες από την Κίνα και την Ιταλία έδειξαν ότι έως και 20% των ασθενών στο νοσοκομείο με Covid-19 είχαν καρδιακή βλάβη.

κορονοϊός τεστ κορονοϊού ρεμδεσιβίρη

Φωτογραφία: Youtube

Η φλεγμονή

Επειδή ο ιός προκαλεί φλεγμονή και συσσώρευση υγρού στους πνεύμονες, η καρδιά πρέπει συχνά να εργάζεται σκληρότερα για την άντληση αίματος που μεταφέρει οξυγόνο γύρω από το σώμα. Η καρδιά μπορεί να αποτύχει από τη σκληρή δουλειά που χρειάζεται να κάνει. Επίσης,η έλλειψη οξυγόνου μπορεί να προκαλέσει βλάβη στους ιστούς στην καρδιά. Σε άλλους ασθενείς, ο ιός μπορεί να μολύνει άμεσα τον καρδιακό μυ και να οδηγήσει σε φλεγμονή.

Γράφοντας στο European Heart Journal, οι γιατροί περιέγραψαν πώς τα αυξημένα επίπεδα δύο ενώσεων στο αίμα βοήθησαν στον εντοπισμό ασθενών με καρδιακή βλάβη που παρατηρήθηκαν στις σαρώσεις.

Κορονοϊός και μεταδοτικότητα στα παιδιά – Θα ανοίξουν τα σχολεία τον Σεπτέμβριο;

Ο καθηγητής Marc Dweck, ο οποίος ηγήθηκε της χρηματοδότησης του Βρετανικού Ιδρύματος Καρδιών , δήλωσε: Πολλοί γιατροί δίστασαν να παραγγείλουν ηχοκαρδιογραφήματα για ασθενείς με Covid-19 επειδή είναι μια πρόσθετη διαδικασία που περιλαμβάνει στενή επαφή με τους ασθενείς. Η δουλειά μας δείχνει ότι αυτές οι σαρώσεις είναι σημαντικές: βελτίωσαν τη θεραπεία για το ένα τρίτο των ασθενών που τις έλαβαν.

«Η βλάβη στην καρδιά είναι γνωστό ότι συμβαίνει σε σοβαρή γρίπη, αλλά ήμασταν έκπληκτοι που είδαμε τόσους πολλούς ασθενείς με COVID-19 με βλάβη στην καρδιά τους. Τώρα πρέπει να κατανοήσουμε τον ακριβή μηχανισμό αυτής της βλάβης, αν είναι αναστρέψιμη και τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της μόλυνσης Covid-19 στην καρδιά. “

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X