Κοινωνία

Συνεδριάζουν οι λοιμωξιολόγοι: Βαρύ το φορτίο του ιού – Παγώνει το άνοιγμα του λιανεμπορίου

Συνεδριάζουν οι λοιμωξιολόγοι: Βαρύ το φορτίο του ιού – Παγώνει το άνοιγμα του λιανεμπορίου
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων συνεδριάζει σήμερα, Παρασκευή 26 Μαρτίου, εξετάζοντας το επιδημιολογικό προφίλ της χώρας μας, ώστε να προετοιμάσει τις εισηγήσεις προς την ελληνική κυβέρνηση.

Μπορεί να μεσολάβησε το σχεδόν μονοθεματικό διήμερο της 24ης-25ης Μαρτίου με τις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση του 1821, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε πως την Τρίτη 23 Μαρτίου καταγράφηκε ρεκόρ στα κρούσματα της πανδημίας της COVID-19 με 3.586 νέα, ενώ και οι διασωληνωμένοι αυξάνονται κάθε μέρα φτάνοντας σε δυσθεώρητα ύψη (706), με αποτέλεσμα να θεωρείται δεδομένη η παράταση του lockdown για ακόμη μια εβδομάδα, δηλαδή μέχρι και τις αρχές Απριλίου.

Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση, αν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα θα επιθυμούσε το άνοιγμα της αγοράς να πραγματοποιηθεί στις 5 Απριλίου ή το αργότερα στις 12 ή 17 Απριλίου, ενώ όταν επαναλειτουργήσουν τα καταστήματα, θα είναι με τη μέθοδο του click away και με πολύ αυστηρά μέτρα, σύμφωνα με το STAR.

Πάντως, απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση αποτελεί το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες δραστηριότητες, δηλαδή σε περίπτωση που τα μέτρα παραταθούν και μετά τα μέσα Απριλίου, τότε το άνοιγμα των σχολείων αναμένεται να μετατεθεί μετά τις διακοπές του Πάσχα.

Αβεβαιότητα επικρατεί και σχετικά με το εάν θα επιτραπούν εν τέλει οι μετακινήσεις από νομό σε νομό το Πάσχα.

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Ευάγγελος Μανωλόπουλος σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, χαρακτήρισε δύσκολη υπόθεση την άρση του lockdown, τονίζοντας πως τα επιδημιολογικά δεδομένα θα παραμείνουν σε υψηλό επίπεδο για τρεις με τέσσερις εβδομάδες ακόμη.

Ερωτηθείς μάλιστα αν το φετινό Πάσχα θα είναι καλύτερο σε σχέση με το περσινό, κατέστησε σαφές ότι η επιλογή είναι μία: ή θα κάνουμε Πάσχα ή θα κάνουμε καλοκαίρι.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη μιλώντας στο MEGA, ζήτησε να πάμε σε άνοιγμα των εξωτερικών χώρων της εστίασης αλλά και των καταστημάτων, κρίνοντας πως έτσι θα σταματήσει η ενδοοικογενειακή διασπορά του κορονοϊού.

Χαρακτήρισε «ανάσα» το άνοιγμα των κομμωτηρίων σημειώνοντας πως «αποστάσεις και ραντεβού τηρούνται».

«Αν ξεκινήσουν όλα σταδιακά και σιγά – σιγά, νομίζω ότι θα είναι καλύτερα, θα είναι μια ανάσα. Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο, έχει περάσει ένας χρόνος. Υπάρχει μεγάλη ψυχολογική πίεση, και αυτό θα είναι μια ανάσα» συμπλήρωσε.

Για την εστίαση, στόχος είναι να ανεβάσει ρολά ως τις αρχές Μαΐου, ενώ το άνοιγμα του τουρισμού παραμένει για τις 14 Μαΐου, όπως είχε ανακοινώσει και ο αρμόδιος υπουργός, Χάρης Θεοχάρης.

Ο Νίκος Τζανάκης ξεκαθαρίζει πως και τις επόμενες ημέρες τα κρούσματα θα παραμείνουν άνω των 2.000. Τι λέει για το άνοιγμα λιανεμπορίου και το Πάσχα.

Μέχρι τις 15 Απριλίου τα κρούσματα θα παραμείνουν άνω των 2.000 ξεκαθάρισε ο Νίκος Τζανάκης, Διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου Ηρακλείου, ενώ από τότε θα έχουμε περί τα 1.500 – 1.200.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Πρώτου Θέματος, σημείωσε πως αυτή την στιγμή είμαστε στην κορύφωση και για 5-10 μέρες, ίσως και παραπάνω, θα συνεχιστεί η πίεση στα νοσοκομεία.

Αυτή την εβδομάδα, όμως, ενδέχεται να δούμε μία μικρή μείωση στις νέες μολύνσεις, εκτίμησε.

«Εάν είχαμε κρούσματα χωρίς νοσηλευόμενους, τα πράγματα θα ήταν καλύτερα»

Τον Δεκέμβριο του 2020 είχαμε ανοίξει δραστηριότητες με τα κρούσματα να είναι 1.500 – 2.000, θυμήθηκε, αλλά εξήγησε πως τότε δεν υπήρχαν τα μεταλλαγμένα στελέχη.

Ωστόσο, όπως είπε, με υγειονομικά πρωτόκολλα θα μπορούσε να ανοίξει το λιανεμπόριο σε περιοχές χωρίς επιβαρυμένο φορτίο.

Έκανε λόγο για εβδομαδιαία τεστ στους εργαζόμενους τα οποία θα καλύπτονται «από τον ασφαλιστικό τους φορέα».

«Το λιανεμπόριο θα μπορούσε να ανοίξει σε περιοχές χωρίς επιβαρυμένο φορτίο ή συνοικιακά καταστήματα στην Αττική εάν δεν έχει φτάσει σε επίπεδο να βαφτεί κόκκινη ή να βάλουμε αυστηρά θέματα σε σχέση με την παρουσία ανθρώπων ανά τετραγωνικά. Μπορούμε ακόμη να ανοίξουμε τα καφέ ή τα εστιατόρια σε εξωτερικούς χώρους και με αποστάσεις».

Το άνοιγμα, σύμφωνα με τον ίδιο, μπορεί να ξεκινήσει σε περιοχές που είναι σε καλά επιδημιολογικά επίπεδα, και να εξαπλωθεί σε περιοχές που βελτιώνονται, όχι όμως τώρα στην Αττική που έχει πρόβλημα.

Όσον αφορά στο Πάσχα, ο κ. Τζανάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος αναφέροντας πως μετά τις 20 Απριλίου θα μιλάμε σε άλλη βάση που θα επιτρέψει να κάνουμε καλύτερες γιορτές σε σχέση με πέρσι.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X