Κοινωνία

Τα δρομολόγια των δουλεμπορικών και τα τεράστια κέρδη για κάθε ταξίδι

Τα δρομολόγια των δουλεμπορικών και τα τεράστια κέρδη για κάθε ταξίδι
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Χρυσοφόρα είναι για τους δουλέμπορους τα ταξίδια με τα σκάφη-φέρετρα των προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη. Για τα δρομολόγια του θανάτου από τη Λιβύη τις ιταλικές ακτές έχουν πλήρη εικόνα οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες ασφαλείας, οι οποίες έχουν «χαρτογραφήσει» τα εγκληματικά δίκτυα των διακινητών.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα σκάφη που χρησιμοποιούν τα εγκληματικά δίκτυα είναι σκάφη παροπλισμένα, που μετά από δεκαετίες εγκαταλείφθηκαν από Λίβυους ψαράδες που τα είχαν στην κατοχή τους.

Τα δρομολόγια ξεκινούν από τρία σημεία στις ακτές της Λιβύης, από το Τομπρούκ, τη Μισράτα και τη Σύρτη. Από το Τομπρούκ ξεκίνησε και το μοιραίο σκάφος που ναυάγησε ανοιχτά της Πύλου, με τους δεκάδες νεκρούς και τους εκατοντάδες αγνοούμενους.

Οι διακινητές στοιβάζουν στα σκάφη αυτά, που συνήθως είναι μπλε χρώματος και σκουριασμένα, από 400 έως 800 άτομα. Το σοκαριστικό είναι ότι στοιβάζουν κόσμο στα αμπάρια, ακόμα και στο κάτω μέρος του σκάφους, στο σημείο όπου βρίσκονται οι μηχανές.

Για να φτάσουν μέχρι τις ιταλικές ακτές χρειάζονται περίπου τρεις με τέσσερις ημέρες. Το κάθε άτομο πληρώνει στα κυκλώματα 4000-5000 ευρώ.

Τα κέρδη των δουλεμπόρων από το κάθε δρομολόγιο υπολογίζονται στα 2-3 εκατομμύρια ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των επιβαινόντων.

Οι χειριστές των σκαφών συχνά είναι Αιγύπτιοι και συχνά δεν πληρώνονται αλλά το κίνητρό τους είναι να φτάσουν στην Ιταλία χωρίς να πληρώσουν τους δουλέμπορους.

Το σκάφος που ναυάγησε στα διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου θα έφτανε στην Ιταλία σήμερα Πέμπτη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε γίνει αντιληπτό από τις ευρωπαϊκές Αρχές από προχθές και η πρώτη εκτίμηση ανέφερε ότι σε αυτό επέβαιναν περισσότερα 700 άτομα.

Σημειώνεται ότι αποτελεί κοινό για τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες ασφαλείας ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στη Λιβύη με τα δίκτυα διακινητών, διότι ότι απολαμβάνουν -όπως λένε αξιόπιστες πηγές- μία ιδιότυπη ασυλία από τις διωκτικές Αρχές.

Την ίδια ώρα, οι έρευνες συνεχίζονται από το Λιμενικό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη διακινητών, που μπορεί να βρίσκονται ανάμεσα στους διασωθέντες του ναυαγίου στην Πύλη. Πληροφορίες του αναφέρουν ότι έχουν προσαχθεί οχτώ άτομα, ενώ θέμα χρόνου είναι κάποιες από τις προσαγωγές να μετατραπούν σε συλλήψεις.

Συνήθως σε αυτά τα ταξίδια επιβαίνουν στα αλιευτικά σκάφη τρεις καπετάνιοι, που έχουν την κύρια ευθύνη του δρομολογίου, και ακόμα 3-5 βοηθοί τους.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X