Κοινωνία

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Το παρατημένο επί χρόνια Τατόι, αλλάζει όψη

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Το παρατημένο επί χρόνια Τατόι, αλλάζει όψη
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Συνεχείς είναι οι προετοιμασίες στο Τατόι, όπου και καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια «εξωραϊσμού» του εγκαταλελειμμένου κτήματος, για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου την ερχόμενη Δευτέρα (16/01) στο οικογενειακό κοιμητήριο. Η κυβέρνηση δίνει «μάχη με το χρόνο» για την αλλαγή του σημείου καθώς τα σημάδια από την καταστροφική πυρκαγιά του 2021 είναι ακόμα εμφανή.

Στόχος, μάλιστα, που έχει τεθεί για να ολοκληρωθούν οι εργασίες για τον «εξωραϊσμό» του συγκεκριμένου κομματιού του κτήματος είναι το βράδυ της Κυριακής, δύο μέρες δηλαδή από την έναρξή τους (σ.σ. εργασιών). Είναι εντυπωσιακό βεβαίως το γεγονός πως όσα δεν έχουν γίνει εδώ και χρόνια, θα πρέπει να γίνουν μέσα σε 48 ώρες, καθώς το Τατόι είναι επί χρόνια παρατημένο στην τύχη του με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την κατάστασή του, ειδικά μετά την πυρκαγιά.

Τα συνεργεία των εργατών έχουν κληθεί να ολοκληρώσουν τις όποιες εργασίες μέχρι τις 7 η ώρα το απόγευμα της Κυριακής (15/1), προκειμένου όλα να είναι έτοιμα για την τελετουργία, όπου και θα δώσει το «παρών» πλήθος πολιτικού κόσμου, αλλά και μεγάλοι εκπρόσωποι από τους βασιλικούς οίκους στην Ευρώπη, οι οποίοι και διέθεταν σχέσεις με την έκπτωτη βασιλική οικογένεια στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, σήμερα, στο σημείο βρέθηκε και η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, προκειμένου να επιτηρήσει τις εργασίες.

Χθες όλη μέρα γίνονταν εργασίες στο λόφο του «Παλαιού Κάστρου», όπου και βρίσκεται το ταφικό συγκρότημα της τέως βασιλικής οικογένειας. Σύμφωνα με πληροφορίες του τηλεοπτικού σταθμού του OPEN, ήδη έχουν δημιουργηθεί τα μονοπάτια από το παρεκκλήσι που θα τελεστεί το τρισάγιο μέχρι το σημείο, στο οποίο θα ενταφιαστεί ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος. Μάλιστα, έχουν πραγματοποιηθεί χωματουργικές εργασίες, ενώ άξιο αναφοράς είναι ότι τα συνεργεία, προκειμένου να «δώσουν» μία καλύτερη εικόνα του χώρου, έχουν φυτεύσει κυπαρίσσια και άλλα θαμνώδη φυτά γύρω από το σημείο που θα ενταφιαστεί ο έκπτωτος μονάρχης, Κωνσταντίνος Γλίξμπουργκ. Αλλωστε, μέχρι προχθές το θέαμα στο συγκεκριμένο σημείο ήταν θλιβερό, καθώς ακριβώς δίπλα από τους τάφους, υπάρχουν εκατοντάδες δέντρα καμένα από την πρόσφατη φωτιά. Τα μέτρα ασφαλείας στο σημείο είναι ήδη πολύ αυστηρά, καθώς απαγορεύτηκε σε αρκετούς ανθρώπους η πρόσβαση στους βασιλικούς στάβλους, καθώς και στους βασιλικούς τάφους. Η υπουργός Πολιτισμού, μάλιστα, θα πραγματοποιήσει άλλη μία τελευταία «αυτοψία» στο σημείο στις 10:30 το πρωί.

Το τελετουργικό της κηδείας

Κι ενώ συνεχίζονται ακατάπαυστα οι εργασίες για την ταφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου στο Τατόι, την ίδια ώρα η οικογένειά του κανονίζει τις τελευταίες λεπτομέρειες για το τελετουργικό της κηδείας. Στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου στη Μητρόπολη θα βρίσκεται η σορός του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου από τις 6.00 έως τις 10.30. Τα μέτρα της αστυνομίας θα είναι δρακόντεια. Ήδη από νωρίς το πρωί του Σαββάτου έχουν τοποθετηθεί κορδέλες από την Τροχαία κατά μήκος της Μητροπόλεως που απαγορεύουν τη στάση και τη στάθμευση από το βράδυ της Κυριακής μέχρι να ολοκληρωθεί η εξόδιος ακολουθία.

Κατόπιν επιθυμίας της οικογένειας στην εξόδιο ακολουθία θα χοροστατήσει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος. Μόλις ολοκληρωθεί η κηδεία θα ξεκινήσει η πομπή προς το Τατόι. Οι επίσημοι θα μετακινηθούν με ειδικά οχήματα και υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Η πομπή θα φτάσει από τη Μητρόπολη στο Σύνταγμα και από εκεί μέσω της Κατεχάκη και της Αττική Οδού θα φτάσει στην Εθνική Οδό Αθηνών Λαμίας και από τον κόμβο της Βαρυμπόμπης θα καταλήξει στο Τατόι. Θα ακολουθήσει η ταφή του τελευταίου μονάρχη δίπλα στους τάφους των γονιών του.

Τα γεύματα προς τους καλεσμένους

Εδώ και λίγα 24ωρα σε γνωστό κεντρικό ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος διαμένουν μέλη της οικογένειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, ενώ στο ίδιο ξενοδοχείο αναμένονται και βασιλικές οικογένειες από διάφορες χώρες. Η οικογένεια του εκλιπόντος έχει προγραμματίσει δύο επίσημα γεύματα στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο. Το βράδυ της Κυριακής 50 άτομα θα δειπνήσουν με τη σύζυγο, τα παιδιά και τα εγγόνια του Κωνσταντίνου, ενώ μετά την κηδεία η οικογένεια θα παραθέσει γεύμα σε 200 υψηλούς καλεσμένους.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X