Κοινωνία

Τραγωδία στα Τέμπη: «Στείλε όσα ασθενοφόρα υπάρχουν» – Συγκλονιστική μαρτυρία για τα πρώτα λεπτά

Τραγωδία στα Τέμπη: «Στείλε όσα ασθενοφόρα υπάρχουν» – Συγκλονιστική μαρτυρία για τα πρώτα λεπτά
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο Γιάννης Γούλας, πρόεδρος των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Θεσσαλίας και ένας από τους πρώτες διασώστες που έφτασαν στο σημείο της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη, μίλησε για τα πρώτα λεπτά μετά το δυστύχημα.

Μιλώντας για το πώς έγινε γνωστή η σύγκρουση του επιβατικού τρένου με την εμπορική αμαξοστοιχία, που είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν 57 άνθρωποι, ο κ. Γούλας είπε στην ΕΡΤ ότι «ένα από τα πρώτα τηλεφωνήματα τα οποία ήρθαν στο τηλεφωνικό κέντρο στο ΕΚΑΒ Θεσσαλίας, στη Λάρισα όπου εδρεύει, έκαναν λόγο για εκτροχιασμό τρένου».

Πρόσθεσε δε ότι το μοιραίο εκείνο βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου δέχτηκαν – σχεδόν ταυτόχρονα – ενημέρωση τόσο από το 112, όσο και από τον αριθμό 166. 

«Τα τηλεφωνήματα ήταν κυρίως από τους επιβάτες, οι οποίοι είχαν βγει εκτός των βαγονιών και δεν είχαν συνειδητοποιήσει τι ακριβώς είχε συμβεί και έπαιρναν τηλέφωνο και έκαναν λόγο για εκτροχιασμό. Κάποιοι μίλαγαν ότι βρισκόταν σε κάποια τούνελ. Και από το 112 το οποίο μας είχε δώσει το στίγμα, για να ξέρουμε περίπου που θα κινηθούμε».

«Γνωρίζαμε ότι η φορά του ατυχήματος που θα έπρεπε να πάμε εμείς για να τους συναντήσουμε είναι από τη Λάρισα προς τη Θεσσαλονίκη» σημείωσε ο κ. Γούλας ο οποίος έκανε λόγο για μεγάλο αριθμό τηλεφωνημάτων.

Όπως ανέφερε, ο μεγάλος αριθμός και η συχνότητα των κλήσεων, τους έβαλε σε υποψία ότι δεν πρόκειται απλά για ένα εκτροχιασμό μιας αμαξοστοιχίας με ελάχιστους τραυματίες.

«Ενεργοποιήθηκε κατευθείαν ο μηχανισμός και στα πρώτα λεπτά είχαμε την εικόνα ακριβώς του τι γίνεται στον τόπο του συμβάντος» είπε ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Θεσσαλίας, προσθέτοντας ότι στο πρώτο ασθενοφόρο που έφτασε υπήρχε μονάδα και γιατρός που έκανε έκκληση λέγοντας χαρακτηριστικά: «Στείλε όσα ασθενοφόρα υπάρχουν. Υπάρχει εκτροπή, υπάρχει σύγκρουση μεταξύ δύο αμαξοστοιχιών, υπάρχει φωτιά σε κάποια βαγόνια».

Και πρόσθεσε ακόμα ότι «δεν ξέραμε ακριβώς πόσα ήταν τα βαγόνια και τον όγκο των τραυματιών και των θυμάτων ή εγκλωβισμένων που ενδεχομένως να υπήρχαν. Και έτσι ξεκινήσαμε να στέλνουμε ασθενοφόρα από όλη την περιοχή της Θεσσαλίας».

Όπως είπε στο σημείο της σύγκρουσης υπήρχε πάρα πολύ θόρυβος, ένταση, πόνος. «Υπήρχαν άνθρωποι οι οποίοι έφευγαν κατά δεκάδες μέσα από τα βαγόνια και ερχόταν προς τους διασώστες. Ζήταγαν βοήθεια, ζήταγαν να τους βοηθήσουμε να τους μεταφέρουμε στα νοσοκομεία» ανέφερε.

Kαι όπως τόνισε, «εάν δεν πήγαιναν τα ασθενοφόρα εγκαίρως αυτή την στιγμή θα μιλούσαμε για μια δεύτερη τραγωδία».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X