Κοινωνία

Τρομερή αισχροκέρδεια με μάσκες και τεστ και ο Άδωνις σε ρόλο τροχονόμου

Τρομερή αισχροκέρδεια με μάσκες και τεστ και ο Άδωνις σε ρόλο τροχονόμου
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Με την πανδημία που προκαλεί ο κορονοϊός να συμπληρώνει σε λίγο καιρό δυο χρόνια, κανείς δεν μπορεί πλέον να «πατήσει» στην έλλειψη (όπως στις αρχές του 2020) για να «τσιμπήσει» τις τιμές σε μάσκες και τεστ.

Κι όμως, σύμφωνα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι έμποροι, τα κέρδη που είχαν κάποιοι από τεστ και μάσκες κυμαίνονται από 900 έως 1.150%!

Και μπορεί τώρα οι ανατιμήσεις να μη φτάνουν το 3.000% όπως στην αρχή της πανδημίας, αλλά αισχροκέρδεια υπάρχει και η κυβέρνηση μοιάζει να μην μπορεί ή να μη θέλει να την αντιμετωπίσει. Και κάπως έτσι παρατηρούνται φαινόμενα αποκόμισης κέρδους ύψους 650% ή ακόμη και 900% στα rapid tests, ή 1.150% στις μάσκες υψηλής προστασίας ΚΝ-95 ή των πανάκριβων PCR.

Όλα αυτά ενώ οι πολίτες σπεύδουν καθημερινά, όλο και περισσότεροι, για να κάνουν τεστ και ενώ οι μάσκες αυξημένης προστασίας έχουν γίνει υποχρεωτικές για ορισμένες ομάδες εργαζομένων ή πχ σε σούπερ μάρκετ.

Όσο για τα PCR που βρέθηκαν τις τελευταίες μέρες στην επικαιρότητα λόγω του κόστους τους (που ήταν στα 60€ και τελικά μπήκε πλαφόν και έπεσε στα… 47€), ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης μοιάζει να μην ενδιαφέρεται για το πως θα μπορέσουν οι πολίτες να πληρώσουν. Αρχικά επιχείρησε να κατηγορήσει, μέσα από το Πρώτο Πρόγραμμα της ελληνικής ραδιοφωνίας, τον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον για ψέμματα πως η τιμή του μοριακού τεστ στην Κύπρο ξεκινά από 25 ευρώ.

Όταν όμως ο δημοσιογράφος του εξήγησε ότι η πληροφορία έρχεται από τον εκπρόσωπο Τύπου του κυπριακού υπουργείου Υγείας, που νωρίτερα είχε μιλήσει στην ίδια εκπομπή, είπε πως «χθες (σ.σ.: προχθές) μίλησε ο κ. Πλεύρης με τον υπουργό Υγείας της Κύπρου και η τιμή που μας έδωσαν είναι 20-50 ευρώ. Μία τιμή υπάρχει στα 20 ευρώ στην Κύπρο σε μια εταιρεία, η οποία, όπως μας είπαν οι δικοί μας γιατροί και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος σε συνάντηση που κάναμε, μας έφεραν τα χαρτιά ότι είναι πολύ χαμηλής αξιοπιστίας, κινέζικο, και όχι παρόμοιο με αυτά που πωλούνται εδώ».

Σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση ο υπουργός Ανάπτυξης  Άδωνις Γεωργιάδης πέταξε το μπαλάκι της συνταγογράφησης των τεστ PCR στο υπουργείο Υγείας. Ειδικότερα, σε σχέση με τη συνταγογράφηση των PCR είπε πως έχει λογική ως αίτημα, αλλά αυτό αποτελεί αρμοδιότητα του υπουργείου Υγείας να το αποφασίσει, καθώς τα κόστη θα ενσωματώνονταν στα έξοδα του ΕΟΠΥΥ. Κάτι που, όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, δεν είναι σε θέση να γνωρίζει εάν μπορεί ο ΕΟΠΥΥ να το επωμιστεί.

Με τις ουρές σε φαρμακεία και διαγνωστικά κέντρα για ένα τεστ να είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο, ο επιχειρηματίας Στράτος Σεϊτανίδης αποκάλυψε στο Kontra πως ο ίδιος εισάγει χονδρικά rapid test από τη Γερμανία που κοστίζουν μόλις 80 λεπτά του ευρώ. Και αυτό γεννά ερωτήματα για το λόγο που οποίο οι πολίτες καλούνται να πληρώνουν πολλαπλάσια ποσά, το λιγότερο 6-8 ευρώ, για ένα rapid test.

Για τις μάσκες υψηλής προστασίας ΚΝ-95, οι οποίες κοστίζουν συνήθως 1 ευρώ, ανέφερε πως τις εισάγει έναντι μόλις 8 λεπτών του ευρώ τη μία: «Θέλετε να σας πω για τις μάσκες ΚΝ-95; Έχουν κόστος 8 λεπτά (0,08 ευρώ) στο εργοστάσιο. Τα φαρμακεία τις πουλάνε 1 ευρώ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X