Κοινωνία

Ξαφνικά έχασα την όσφρησή μου! Είναι κορονοϊός;

Ξαφνικά έχασα την όσφρησή μου! Είναι κορονοϊός;
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η απώλεια όσφρησης είναι ένα από τα συχνότερα συμπτώματα της λοίμωξης που προκαλεί ο κορονοϊός Covid-19. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως όποιος παρουσιάζει ανοσμία, όπως λέγεται επιστημονικά η διαταραχή, πάσχει από αυτήν. Υπάρχουν και άλλες αιτίες που μπορεί να την επιφέρουν.

«Μπορεί να οφείλεται σε φλεγμονή της ρινικής οδού ή των ιγμορείων. Μπορεί επίσης να οφείλεται σε άλλες ιογενείς λοιμώξεις, εκτός αυτής που προκαλεί ο κορονοϊός», λέει ο Dr Bobby Tajudeen, επίκουρος καθηγητής Ωτορινολαρυγγολογίας στο Ιατρικό Κολέγιο Rush, στο Σικάγο.

Μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού και στην Ελλάδα; Τι λέει ερευνητής του Ινστιτούτου Παστέρ

Η απώλεια όσφρησης μπορεί να οφείλεται επίσης σε νευροεκφυλιστικά νοσήματα, συνεχίζει. Η νόσος Πάρκινσον, η νόσος Αλτσχάιμερ, η άνοια, ακόμα και βιταμινικές ανεπάρκειες μπορεί να την προκαλέσουν. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η απώλεια όσφρησης οφείλεται σε κάποιον όγκο.

Απ’ όλες τις πιθανές αιτίες οι συνηθέστερες είναι:

  • Η ιγμορίτιδα
  • Οι πολύποδες στη μύτη
  • Οι αλλεργίες

Πότε την προκαλεί ο κορονοϊός;

Πώς μπορεί όμως να καταλάβει κανείς αν έχει απώλεια όσφρησης από άλλη αιτία και όχι από κορονοϊό; Μία ύποπτη ένδειξη είναι η ταχύτητα της εμφάνισής της, λέει ο Dr Tajudeen.

Όπως εξηγεί, η απώλεια όσφρησης που οφείλεται σε άλλα νοσήματα, συνήθως είναι προοδευτική. Όταν όμως η ανοσμία εκδηλώνεται αιφνιδίως, μπορεί να υποδηλώνει ιογενή λοίμωξη, όπως αυτή που προκαλεί ο νέος κορονοϊός.

Κορονοϊός: Σε αυτό το μέρος είναι…10 φορές πιο πιθανό να κολλήσεις!

Περισσότερες ύποπτες ενδείξεις μπορεί να βρείτε στα άλλα συμπτώματα που συνοδεύουν την απώλεια όσφρησης. «Όταν έχει κάποιος κρυολόγημα, συνήθως παρουσιάζει πρώτα συνάχι και ρινική συμφόρηση (μπούκωμα)», λέει ο Dr Tajudeen. «Όταν αναπτυχθεί η συμφόρηση, δεν μπορεί πια να αναπνέει από τη μύτη, οπότε μοιραία χάνει προσωρινά και την όσφρησή του».

Όταν, όμως, η αιτία είναι ο νέος κορονοϊός, η απώλεια όσφρησης είναι συχνά μία από τις πρώτες ενδείξεις. Μάλιστα κατά κανόνα δεν συνοδεύεται από συνάχι. Οι ασθενείς έχουν βέβαια και άλλα συμπτώματα, όχι μόνο αυτήν. Ωστόσο «συνήθως η απώλεια όσφρησης εκδηλώνεται σε άτομα με ήπια μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο κορονοϊός. Οι ασθενείς που την παρουσιάζουν φυσιολογικά αναρρώνουν στο σπίτι, χωρίς να χρειασθούν νοσηλεία ή υποστήριξη της αναπνοής», τονίζει ο Dr Tajudeen.

Διαφορά και στην ανάρρωση

Η απώλεια όσφρησης που οφείλεται στον κορονοϊό έχει και άλλες διαφορές με εκείνη που οφείλεται σε άλλες ιογενείς λοιμώξεις. Συνήθως η όσφρηση επανέρχεται μέσα σε 4 εβδομάδες. Ωστόσο αν προκληθεί από άλλες ιώσεις, μπορεί να χρειασθούν μήνες ή και χρόνια για να την ανακτήσει ο ασθενής. Όσον αφορά την ανοσμία που προκαλούν χρόνιες παθήσεις, όπως η νόσος Πάρκινσον, αυτή μπορεί να μην βελτιωθεί ποτέ.

«Οι ασθενείς με τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορονοϊός χρειάζονται ιατρική αξιολόγηση, εάν η απώλεια όσφρησης που έχουν διαρκέσει περισσότερο από 4 εβδομάδες», συνιστά ο Dr Tajudeen.

Δεδομένου λοιπόν ότι η ανοσμία έχει τόσες αιτίες, καλό είναι να συμβουλεύεστε έναν γιατρό, εάν την παρουσιάσετε, καταλήγει.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X