Κοινωνία

Υγεία: Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και η κρυφή ατζέντα της ΝΔ για σύμπραξη με ιδιώτες

Υγεία: Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και η κρυφή ατζέντα της ΝΔ για σύμπραξη με ιδιώτες
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η τοποθέτηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο υπουργείο Υγείας ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην Αριστοτέλους. Όχι τόσο στις πολιτικές που θα ασκήσει. Εξάλλου, όποιος και να ήταν σε αυτή τη θέση θα εφάρμοζε τη νεοφιλελεύθερη κρυφή ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας. Ο ίδιος ο Μητσοτάκης έχει αναγάγει την Υγεία και το νέο ΕΣΥ σε προσωπικό στοίχημά του. Ωστόσο, ο νέος υπουργός Υγείας σηματοδοτεί και μια στροφή σε ένα πιο σκληρό προφίλ. Με τις αιφνιδιαστικές του επισκέψεις μέσα στην εβδομάδα σε Ευαγγελισμό και ΕΚΑΒ επιχείρησε να δείξει πυγμή και αποφασιστικότητα, αλλά στην πραγματικότητα είναι κάτι που είθισται, ειδικά τις πρώτες ημέρες ενός υπουργού που δεν έχει σχέση με το αντικείμενο. Πέρα από τα σημειολογικά, ο Μ. Χρυσοχοΐδης έχει κάνει ξεκάθαρο το μοντέλο που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα και αυτό δεν διαφέρει καθόλου από την κρυφή ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Προσλήψεις στα…. Χακί

Το μεγάλο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει άμεσα η κυβέρνηση είναι η υποστελέχωση του συστήματος Υγείας. Αυτή γεννά όλα τα υπόλοιπα προβλήματα. Η Νέα Δημοκρατία είχε δεσμευτεί προεκλογικά για 10.000 προσλήψεις και μάλιστα την Παρασκευή πριν τις εκλογές ο Κ. Μητσοτάκης είχε πει ότι οι 1.000 θα αφορούν το ΕΚΑΒ. Τελικά, κανένα από τα δύο δεν ισχύει. Οι 10.000 προσλήψεις στην Υγεία (κυρίως σε νοσηλευτές, όπως διευκρίνισε την Τρίτη ο Μ. Χρυσοχοΐδης) θα είναι 10.000 αντικαταστάσεις του προσωπικού που θα αποχωρήσει. Δηλαδή, στην πραγματικότητα ο αριθμός των εργαζομένων δεν θα αυξηθεί και στην καλύτερη περίπτωση θα παραμείνει ο ίδιος. Αν και με το κύμα φυγής που παρατηρείται, μάλλον τα 40.000 κενά σε οργανικές θέσεις θα αυξηθούν.

Επίσης, οι 1.000 προσλήψεις στο ΕΚΑΒ έγιναν… επιστρατεύσεις. Ο Κ. Μητσοτάκης στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο μίλησε για μεικτά πληρώματα Ενόπλων Δυνάμεων και Πυροσβεστικής! Την ίδια ώρα άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους επειδή δεν υπάρχουν ασθενοφόρα, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για την κυβέρνηση Μητσοτάκη ώστε να ενισχύσει το ΕΚΑΒ…

Οι πρώτες κινήσεις Χρυσοχοΐδη

Κατά τα άλλα, ο Μ. Χρυσοχοΐδης έθεσε ως βασικές προτεραιότητες την εξάλειψη των αναμονών σε χειρουργεία, Επείγοντα, εξετάσεις και χειρουργεία. Πόσο εφικτό, όμως, είναι αυτό με την πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη; Στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας δεν υπάρχει σχέδιο για ανάπτυξη επιπλέον κλινών και προσέγγιση του ευρωπαϊκού μέσου όρου (5,3 κλίνες έναντι μόλις 3,5 στην Ελλάδα), και ο λόγος είναι ότι για να είναι λειτουργικές αυτές οι κλίνες πρέπει και να στελεχωθούν. Επομένως, η μη δέσμευση για νέες κλίνες στο ΕΣΥ ουσιαστικά επιβεβαιώνει ότι οι προσλήψεις δεν θα έχουν καθαρό χαρακτήρα. Συνεπώς, χωρίς νέες κλίνες οι μεγάλες αναμονές που φέρνουν και τα ράντζα θα συνεχιστούν. Η μόνη λύση-μονόδρομος που φαίνεται αυτή τη στιγμή για την κυβέρνηση (και συμβαδίζει με την ιδεολογική της κατεύθυνση) είναι η σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα. Αφενός, ούτε αυτό λύνει το πρόβλημα όπως είδαμε τον χειμώνα, απλώς το βάζει κάτω από το χαλί για μικρό χρονικό διάστημα. Αφετέρου, θα αποτελέσει ένα εργαλείο για την ιδιωτικοποίηση του συστήματος Υγείας και την εφαρμογή της κρυφής ατζέντας. Επίσης, στις πρώτες κινήσεις του νέου υπουργού θα είναι η αξιολόγηση των διοικητών στα νοσοκομεία και στις Υγειονομικές Περιφέρειες. Ενδεχομένως, μάλιστα, να μπουν και νέα κριτήρια για την επιλογή τους. Αν αυτά θα περιέχουν στοιχεία managing για να προσομοιάζουν σε διοικητές CEO, όπως οραματίζεται η Ν.Δ., μένει να αποδειχτεί.

Ιδια πολιτική

Σε κάθε περίπτωση, ένα είναι σίγουρο. Ο Μ. Χρυσοχοΐδης δεν πρόκειται να παρεκκλίνει από το σχέδιο του Κ. Μητσοτάκη. Αλλιώς δεν θα είχε τοποθετηθεί εκεί από τον πρωθυπουργό, καθώς όλα γίνονται υπό τη σκέπη του. Επομένως, αυτό που έχουμε να αναμένουμε από τον νέο υπουργό είναι να πιάσει το νήμα από εκεί που το άφησε ο Θάνος Πλεύρης. Με όχημα τα παραπάνω, θα ξετυλίξει την κρυφή ατζέντα για το ΕΣΥ. Το σύστημα Υγείας θα μετατραπεί σε ένα πεδίο κέρδους και ανισοτήτων. Όποιος έχει την οικονομική δυνατότητα θα μπορεί να αντεπεξέλθει, όποιος δεν έχει θα πρέπει να περιμένει. Και αν τελικά βρει λύση, τότε αυτή ενδεχομένως να μην φοράει λευκή ρόμπα, αλλά να είναι ντυμένη στα χακί…

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X