Διεθνή

Κήρυξε πτώχευση η Thomas Cook – Χιλιάδες τουρίστες παραμένουν αποκλεισμένοι

Κήρυξε πτώχευση η Thomas Cook – Χιλιάδες τουρίστες παραμένουν αποκλεισμένοι
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Το αρχαιότερο ταξιδιωτικό γραφείο, η Thomas Cook, κήρυξε χρεοκοπίατα ξημερώματα της Δευτέρας, αφήνοντας αποκλεισμένους εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστεςσε όλο τον κόσμο, δίνοντας το έναυσμα για την μεγαλύτερη προσπάθεια επαναπατρισμού, σε περίοδο ειρήνης, στην βρετανική Ιστορία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της βρετανικής εταιρείας, Πίτερ Φανκχάουζερ εξέφρασε τη βαθιά του λύπη για την πτώχευση της εταιρείας, καθώς το διοικητικό συμβούλιο δεν κατόρθωσε να επιτύχει ένα πακέτο διάσωσης από τους δανειστές της εταιρείας για να αποφύγει μια χαοτική κατάρρευση.

Ξενοδόχοι Κρήτης: Τεράστιες οι απώλειες αν καταρρεύσει η Thomas Cook

Η βρετανική υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ανακοίνωσε ότι η Thomas Cook έπαυσε τις εργασίες της και πως η υπηρεσία και η κυβέρνηση θα συνεργαστούν για να επαναπατριστούν πάνω από 150.000 Βρετανούς τουρίστες, πελάτες της εταιρείας, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

«Θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη στους εκατομμύρια πελάτες μας και τους χιλιάδες εργαζομένους μας, προμηθευτές και συνεργάτες μας, που μας στήριξαν επί πολλά χρόνια», είπε ο Φανκχάουζερ με ανακοίνωση που εκδόθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες.

«Η Thomas Cook έπαυσε τις εμπορικές συναλλαγές, οπότε οι πτήσεις της εταιρείας έχουν πλέον ακυρωθεί», τόνισε η βρετανική υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Η εταιρεία διαχειρίζεται σήμερα ξενοδοχεία και τουριστικά θέρετρα, αεροπορικές εταιρείες και κρουαζιερόπλοια, και έχει 600.000 πελάτες που βρίσκονται σε διακοπές. Επίσης απασχολεί 22.000 εργαζομένους σε όλον τον κόσμο και από αυτούς οι 9.000 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μερικούς από τους βασικούς αριθμούς που συμμετείχαν στη λειτουργία της Thomas Cook:

  • Όλες οι πτήσεις της ταξιδιωτικής εταιρείας έχουν ακυρωθεί – δηλαδή τα 105 αεροσκάφη που λειτουργεί, σύμφωνα με τον ιστότοπό της, έχουν απαγορευτεί.
  • Υπάρχουν 600.000 ταξιδιώτες του Thomas Cook που έχουν μείνει κολλημένοι στο εξωτερικό.
  • Περισσότεροι από 150.000 από αυτούς είναι Βρετανοί.
  • Η αερομεταφορά είναι σχεδόν διπλάσιο από το μέγεθος της προσπάθειας επαναπατρισμού που απαιτείται όταν ο Μοναρχός κατέρρευσε τον Οκτώβριο του 2017.
  • Στην περίπτωση αυτή, η CAA διέθεσε 567 πτήσεις, οι οποίες έφεραν σχεδόν 84.000 επιβάτες πίσω στο Ηνωμένο Βασίλειο.
  • Το τελικό κόστος της επιχείρησης Monarch στους φορολογούμενους ήταν περίπου 50 εκατομμύρια λίρες στερλίνες. Το Τμήμα Μεταφορών δεν θα έδινε μια σταθερή εικόνα για το πόσο θα κόστιζε αυτή τη φορά, αλλά είναι κατανοητό ότι θα μπορούσε να φτάσει τα £ 100 εκατομμύρια.
  • Δεκάδες αεροσκάφη έχουν μεταφερθεί από μακρινή απόσταση από τη Μαλαισία για να βοηθήσουν με τη μαζική αερομεταφορά.
  • Μόνο οι παραθεριστές με πτήσεις μετ ‘επιστροφής που έχουν κλείσει εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, μεταξύ της Δευτέρας και της Κυριακής, 6 Οκτωβρίου, θα δικαιούνται δωρεάν πτήση, όσο το δυνατόν πλησιέστερα στην αρχική ημερομηνία επιστροφής τους.
  • Τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου, μία εβδομάδα από τη διαδικασία επαναπατρισμού, η CAA θα ξεκινήσει μια υπηρεσία η οποία θα επιδιώξει να επεξεργαστεί όλες τις επιστροφές χρημάτων εντός 60 ημερών από την παραλαβή των πλήρων πληροφοριών. Περισσότερες λεπτομέρειες θα δοθούν στο thomascook.caa.co.uk.

Δείτε ακόμη:

Ο Ταχιάος «καρφώνει» τον Κ. Μπακογιάννη για το όνομα στο μετρό

Ηχηρή αποχώρηση από το ΣΚΑΙ – Ο Τέλογλου έφυγε δυσαρεστημένος αλλά οδεύει προς νέο «σπίτι»;

Αυτοκίνητα από 300 ευρώ στην πλειοδοτική δημοπρασία του ΟΔΔΥ

Στη Νέα Υόρκη ο Μητσοτάκης

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X