Διεθνή

Kλιμάκωση της έντασης ΗΠΑ- ΙΡΑΝ: Οι Αμερικανοί σκότωσαν τον πανίσχυρο Ιρανό στρατηγό Σουλεϊμανί στη Βαγδάτη

Kλιμάκωση της έντασης ΗΠΑ- ΙΡΑΝ: Οι Αμερικανοί σκότωσαν τον πανίσχυρο Ιρανό στρατηγό Σουλεϊμανί στη Βαγδάτη
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν πλήγματα εναντίον δύο στόχων που συνδέονται με το Ιράν στη Βαγδάτη.

Οι αξιωματούχοι, οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, δεν έδωσαν καμία άλλη λεπτομέρεια.

Αποτέλεσμα εικόνας για Qasem Soleimani

Νωρίτερα, η ιρακινή κρατική τηλεόραση, επικαλούμενη πηγές προσκείμενες στις Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης (ΔΛΚ) μετέδωσε ότι ο πανίσχυρος ιρανός υποστράτηγος Κασέμ Σουλεϊμανί, που διηύθυνε τις επιχειρήσεις των Φρουρών της Επανάστασης στο εξωτερικό, και ο Αμπού Μάχντι αλ Μουχάντις, ο δεύτερος τη τάξει της συμμαχίας σιιτικών παραστρατιωτικών οργανώσεων που έχουν ενταχθεί στον ιρακινό στρατό, σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

Αποτέλεσμα εικόνας για Qasem Soleimani killing

Πολλές πηγές προσκείμενες στις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας και στις ΔΛΚ (ή «Χασντ αλ Σαάμπι» στα αραβικά) επιβεβαίωσαν ότι οι Σουλεϊμανί και Μουχάντις είναι ανάμεσα στους τουλάχιστον 8 νεκρούς του βομβαρδισμού στο αεροδρόμιο.

Οι ρουκέτες έπληξαν και το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο Ιρανός στρατηγός.

Αποτέλεσμα εικόνας για Qasem Soleimani

Η δήλωση του Πενταγώνου αναφέρει ότι:

«Κατόπιν εντολής του Προέδρου, ο στρατός των ΗΠΑ έχει αναλάβει αποφασιστική αμυντική δράση για να προστατεύσει το αμερικανικό προσωπικό στο εξωτερικό, σκοτώνοντας τον Qasem Soleimani».

Ενώ πρόσθεσε:

«Αυτή η επίθεση αποσκοπούσε στην αποτροπή μελλοντικών ιρανικών σχεδίων επίθεσης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του λαού μας και των συμφερόντων μας όπου κι αν βρίσκονται σε όλο τον κόσμο».

Ο υπουργός Εξωτερικών Ζαρίφ χαρακτήρισε την επίθεση ως «πράξη διεθνούς τρομοκρατίας» και «εξαιρετικά επικίνδυνη και ανόητη κλιμάκωση».

Οι ΗΠΑ ισχυρίστηκαν ότι η δύναμη Quds είναι «ο πρωταρχικός μηχανισμός του Ιράν για την καλλιέργεια και την υποστήριξη» των τρομοκρατικών ομάδων που ορίζονται από τις ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή – συμπεριλαμβανομένου του κινήματος της Χεζμπολάχ του Λιβάνου και της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ – με χρηματοδότηση, κατάρτιση, όπλα και εξοπλισμό.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, χαρακτήρισε τους επαναστατικούς φρουρούς του Ιράν και την δύναμη Quds ως τρομοκρατική οργάνωση τον Απρίλιο.

Επιμέλεια Ελένη Νιζάμη

Δείτε ακόμη:

ΣΥΡΙΖΑ για EastMed: Θετική η υπογραφή μετά την πολύχρονη προσπάθεια

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X