Θέμα

Κοροναϊός: Αυξάνονται τα κρούσματα – 10 δεν ιχνηλατούνται

Κοροναϊός: Αυξάνονται τα κρούσματα – 10 δεν ιχνηλατούνται
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Στα 117 έφτασαν τα συνολικά κρούσματα του κοροναϊού στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις από λοιμοξιωλόγο Σωτήρη Τσιόδρα.

ην ίδια ώρα νοσηλεύονται 34 άτομα σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενώ σήμερα έλαβαν εξιτήριο η μητέρα και το παιδί της που νοσηλεύονταν στη Θεσσαλονίκη. Επιπλέον ο κ. Τσιόδρας είπε ότι έχουν γίνει πάνω από 2.180 έλεγχοι, ενώ συμπλήρωσε ότι κλείνουν κέντρα διασκέδασης, θέατρα, κινηματογράφοι, γυμναστήρια και τα δικαστήρια.

Συγκεκριμένα τα δικαστήρια θα παραμείνουν κλειστά για δεκαπέντε μέρες. Για το ίδιο διάστημα θα παραμείνουν κλειστά τα θέατρα και οι κινηματογράφοι, καθώς τα γυμναστήρια και οι παιδότοποι. Τέλος, είπε πως μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι θα λειτουργήσουν σύμφωνα με τις συστάσεις του υπουργείου Πολιτισμού.

Σχέδιο του υπουργείου Υγείας για επίταξη ιδιωτικών κλινικών

Σε επίταξη ορισμένων ιδιωτικών κλινικών είναι ένα από τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση, προκειμένου να ξεκινήσει η μεταφορά των ασθενών που σήμερα νοσηλεύονται στα δημόσια νοσοκομεία με μη λοιμώδη νοσήματα, ώστε να παραμείνουν στο ΕΣΥ μόνο οι ασθενείς που θα χρειαστούν νοσηλεία για τον κοροναϊό.

Έκτακτη σύσκεψη ξεκινά σε λίγη ώρα στο υπουργείο Υγείας με τους φορείς των ιδιωτικών κλινικών. Στη σύσκεψη που είναι σε εξέλιξη με τους εκπροσώπους των ιδιωτικών κλινικών αναμένεται να καθοριστεί ο αριθμός των νοσηλευτικών ιδρυμάτων που θα επιταχθούν για την αντιμετώπιση του επείγοντος, πώς αυτά θα αμειφθούν από το κράτος και άλλες λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα σταματήσουν να γίνονται χειρουργικές επεμβάσεις στις ιδιωτικές κλινικές και θα γίνονται μόνο οι επείγουσες, όπως προβλέπεται και για τις ιδιωτικές.

Έτοιμο να ανοίξει το Νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα» μόνο για νοσούντες

Με διαδικασίες εξπρές τοποθετήθηκαν 49 κρεβάτια σε ένα από τα κτίρια του παλαιού Νοσοκομείου Λοιμωδών «Αγία Βαρβάρα» που δεν χρησιμοποιείται, προκειμένου να υπάρχει προετοιμασία για τη νοσηλεία ασθενών που έχουν προσβληθεί από τον κοροναϊό. Όπως αναφέρουν πληροφορίες ήδη η πτέρυγες έχουν εξοπλισθεί και με τον κατάλληλο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, με ταχύτητα εξπρές για τα δεδομένα του ΕΣΥ.

Και αυτό διότι διαπιστώθηκε ότι τις επόμενες ημέρες θα αυξηθούν κατακόρυφα τα περιστατικά που χρήζουν νοσηλείας. Να σημειωθεί πάντως πως σύμφωνα με πληροφορίες, στο συγκεκριμένο νοσοκομείο θα νοσηλευθούν μόνο όσοι δεν είναι σε σοβαρή κατάσταση, αφού τα περιστατικά που παρουσιάζουν βαριά συμπτωματολογία χρειάζονται Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, η άμεση δημιουργία του συγκεκριμένου νοσοκομείου εντάσσεται στο γενικότερο σχέδιο του υπουργείου υγείας για προετοιμασία νοσηλευτικών ιδρυμάτων για ασθενείς με κοροναϊό.

Ειδική ομάδα του υπουργείου Υγείας έχει ήδη έτοιμο σχέδιο για ενεργοποίηση και άλλων νοσοκομείων και ειδικά κτιρίων που είναι σήμερα εγκαταλελειμμένα και τα οποία θα αξιοποιηθούν.

Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης αν υπάρξει έκρηξη των κρουσμάτων

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τον κοροναϊό στα νοσοκομεία όλης της χώρας το οποίο θα εξελιχθεί σε τρεις βασικές φάσεις, έχει έτοιμο για εφαρμογή το υπουργείο Υγείας στην περίπτωση που αυξηθούν δραματικά τα περιστατικά του κοροναϊου της επόμενες ημέρες.

Το βασικό σχέδιο που έχει καταρτισθεί τις τελευταίες ημέρες από υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Υγείας και αναμένεται να παρουσιασθεί αναλυτικά από την κεντρική κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες.

Πάντως επειδή οι ειδικοί αναμένουν περαιτέρω αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, η κυβέρνηση θεωρεί πως σε ό,τι αφορά στα γενικότερα μέτρα προστασίας, η χώρα καλύπτεται από την πρώτη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε, ενώ εάν χρειασθεί είτε θα ενισχυθεί με συμπληρωματικά μέτρα, είτε θα εκδοθεί και δεύτερη πράξη που θα περιλαμβάνει και νέους περιορισμούς σε μετακινήσεις, συναθροίσεις κ.λπ.

Αξιοσημείωτο είναι ότι αναζητείται και λύση για τους χρονίως πάσχοντες όπως είναι οι νεφροπαθείς που χρειάζονται αιμοκάθαρση, ώστε αν χρειασθεί και υπάρξει κρούσμα σε μονάδα τεχνητού νεφρού, να μπορούν να μεταφερθούν σε άλλους χώρους για τη διαδικασία ή και στον ιδιωτικό τομέα.

Να σημειωθεί ότι σήμερα υπάρχουν περίπου 10.000 νεφροπαθείς που χρειάζονται αιμοκάθαρση και οι οποίοι έχουν ήδη επικοινωνήσει με το υπουργείο υγείας αναζητώντας λύση σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Από τους ασθενείς αυτούς περίπου οι 3500 πραγματοποιούν αιμοκάθαρση στο δημόσιο σύστημα υγείας και οι 6500 στον ιδιωτικό τομέα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X