Ελλάδα

Κορονοϊός: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τα 800 ευρώ – Αυτό είναι το έντυπο -Όλοι οι δικαιούχοι

Κορονοϊός: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τα 800 ευρώ – Αυτό είναι το έντυπο -Όλοι οι δικαιούχοι
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για το επίδομα των 800 ευρώ που θα λάβουν οι εργαζόμενοι ως αποζημίωση ειδικού σκοπού, αναμένεται να ανοίξει σήμερα.

Τις αιτήσεις θα υποβάλλουν οι εργοδότες, που θα κάνουν χρήση της δυνατότητας προσωρινής αναστολής συμβάσεων εργασίας, στο σύστημα “Εργάνη” για μία εβδομάδα έως την Τρίτη 31 Μαρτίου. Ακολούθως, θα απαιτείται δεύτερη δήλωση από τους εργαζομένους και τους ελεύθερους επαγγελματίες, όπου θα αναφέρουν και τον τραπεζικό αριθμό IBAN για την καταβολή του επιδόματος, Η δεύτερη, αυτή, δήλωση θα υποβάλλεται σε πλατφόρμα του υπουργείου Εργασίας.

Οι μισθωτοί ή όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση το πρώτο 20ήμερο του Μαρτίου θα μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους το πρώτο 10ήμερο του Απριλίου. Θα πρέπει να δηλώσουν ΙΒΑΝ για να λάβουν τα 800 ευρώ.

Η αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ καλύπτει το διάστημα από τα μέσα Μαρτίου έως και το τέλος Απριλίου.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης μέσω του λογαριασμού του στο twitter δημοσιοποίησε το έντυπο που θα πρέπει να υποβάλουν οι εργοδότες στην “Εργάνη”.

Οι δικαιούχοι είναι -με τα σημερινά δεδομένα- περίπου 1,5 εκατ

-500.000 μισθωτοί επιχειρήσεων που έβαλαν «λουκέτο» με εντολή του κράτους και
-1 εκατ. εργαζόμενοι που τέθηκαν σε καθεστώς προσωρινής αναστολής σύμβασης, από επιχειρήσεις που εμφανίζουν μειωμένους τζίρους.

Σε αυτές τις κατηγορίες υπάγονται και οι μερικής απασχόλησης, αλλά και όσοι εργάζονταν εκ περιτροπής.

Σύμφωνα επίσης με την κυβέρνηση το επίδομα θα λάβουν και ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού, ενώ οι πολλαπλώς απασχολούμενοι εργαζόμενοι θα λάβουν μία φορά την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ.

Παράλληλα, παρατείνεται για ένα επιπλέον δίμηνο η επιδότηση ανεργίας για άλλους 120.000 ανέργους η επιδότηση των οποίων έληξε ή λήγει το πρώτο 3μηνο του 2020, δηλαδή από 1/1 έως και 31/3. Συνεπώς και αυτοί θα λάβουν 800 ευρώ.
Η εξυπηρέτηση του κοινού στον ΟΑΕΔ με φυσική παρουσία είναι δυνατή μόνο με προγραμματισμένο ραντεβού που ορίζεται μέσω της διεύθυνσης www.oaed.gr/menoumespiti. Όλοι όσοι θα υποβάλουν αίτηση για επίδομα ανεργίας έως την Παρασκευή 3 Απριλίου, η επιδότησή τους θα ξεκινάει αναδρομικά από την 7η ημέρα μετά την ημερομηνία απόλυσής τους, ανεξάρτητα από την ημερομηνία της αίτησης.
Τέλος το κράτος θα καλύψει τις ασφαλιστικές εισφορές των εν λόγω εργαζομένων υπολογιζόμενες στο ύψος των αποδοχών των εργαζόμενων, ενώ το επίδομα είναι ακατάσχετο και αφορολόγητο.

Οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων

Οι επιχειρήσεις και οι εργοδότες υπογράφουν υπεύθυνη Δήλωση στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΠΣ) ΕΡΓΑΝΗ του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την οποία δηλώνουν ότι η επιχείρησή τους τελεί υπό το καθεστώς προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας.

Τα στοιχεία των εργαζομένων των επιχειρήσεων αυτών αντλούνται αυτόματα από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

Οι υποχρεώσεις των εργαζομένων

Οι εργαζόμενοι θα πρέπει ο καθένας ατομικά να υποβάλλει υπεύθυνη Δήλωση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, που θα ανοίξει μέσα στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Θα πρέπει να αναφέρουν:

– τα προσωπικά τους στοιχεία,

– τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ),

– τα στοιχεία της επιχείρησης στην οποία εργάζονται, προκειμένου να συμπεριληφθούν στα μέτρα οικονομικής στήριξης, αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ασφαλιστικής κάλυψης, έκτακτων επιδομάτων, επιταγών κατάρτισης, που θα θεσπιστούν και θα εφαρμοστούν για τη στήριξη των εν λόγω εργαζομένων.

Επιμέλεια Ελένη Νιζάμη

Δείτε ακόμη:

Πέθαναν οι δύο γιατροί που είχαν προσβληθεί από τον ιό στη Γαλλία

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X