Οικονομία

Κορονοϊός: Ο χειρότερος εφιάλτης μετά την οικονομική κρίση!

Κορονοϊός: Ο χειρότερος εφιάλτης μετά την οικονομική κρίση!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο κορονοϊός λειτουργεί ως βαρίδι στην ελληνική οικονομία, επιδρώντας αρνητικά τόσο στο ΑΕΠ όσο και στα επίπεδα της απασχόλησης. Δεδομένου ότι πλήττει τον ελληνικό τουρισμό, τις μεταφορές, το λιανικό εμπόριο και την ελληνική ναυτιλία επιδρά σημαντικά στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και επηρεάζει τη θέση της χώρας μας στο διεθνές γίγνεσθαι.

Ακόμη και σε όρους διεθνούς ανταγωνισμού, δεδομένου ότι η δεκαετής κρίση άφησε την Ελλάδα πίσω τόσο σε παραγωγικότητα όσο και σε επενδύσεις και τεχνολογική ανάπτυξη, η χώρα μας δεν έχει να κερδίσει κάτι από την παράλληλη επιδείνωση των συνθηκών στις άλλες αναπτυγμένες οικονομίες, λόγω του κορονοϊού, αλλά έχει μόνον να χάσει από αυτή, διότι οι ελληνικές εξαγωγές δεν θα βρουν αγοραστές.

Ο κορονοϊός και τα αποκαλυπτικά στοιχεία του ΟΟΣΑ

Τα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) σχετικά με την παραγωγικότητα της εργασίας στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες χώρες-μέλη είναι αποκαλυπτικά. Εξετάζοντας τα δεδομένα του ΟΟΣΑ για το παραγόμενο ΑΕΠ ανά ώρα εργασίας, βλέπουμε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη από τις υπό σύγκριση χώρες που βρίσκεται σήμερα σε σημαντικά χειρότερο σημείο σε σχέση με το 2010, που λογίζεται ως έτος αναφοράς.

Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ ανά ώρα εργασίας μειώθηκε κατά 7% στην Ελλάδα την περίοδο 2010-2018. Στην Ιταλία, που έχει τη δεύτερη χειρότερη επίδοση, ο συγκεκριμένος δείκτης αυξήθηκε στην ίδια περίοδο κατά 1,1%. Στην Ιρλανδία, που πέτυχε την καλύτερη επίδοση, η παραγωγικότητα αυξήθηκε κατά 37,8%. Το ΑΕΠ ανά ώρα εργασίας αυξήθηκε κατά στα χρόνια αυτά 7,6% στο σύνολο της Ευρωζώνης και κατά 7,5% στο σύνολο του ΟΟΣΑ.

Επίδομα ανεργίας και αίτηση σύνταξης με ένα κλικ! Τι κάνετε μόνο ηλεκτρονικά

Αυτό σημαίνει ότι η μείωση που παρατηρήθηκε στην Ελλάδα κατά την περίοδο 2010-2018 συγκριτικά με την προ κρίσης περίοδο οφείλεται όχι μόνο στην ύφεση αλλά και στο γεγονός ότι ο ρυθμός μείωσης του ΑΕΠ ήταν πολύ ταχύτερος από τον επίσης ιλιγγιώδη ρυθμό μείωσης της απασχόλησης στην Ελλάδα.

Και οι επιπτώσεις του κορονοϊού στην ελληνική οικονομία έρχονται να ανατροφοδοτήσουν την αρνητική αυτή κατάσταση, επιδρώντας τόσο στη μεγέθυνση της οικονομίας όσο και στα επίπεδα της απασχόλησης. Η έξοδος της χώρας από αυτή την κατάσταση προϋποθέτει μεγάλης έκτασης επενδύσεις, δημόσιες και ιδιωτικές, κάτι που φαίνεται μακρινό στη σημερινή συγκυρία.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X