Η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup συνεχιζόταν με τις δύο πλευρές ανίκανες να γεφυρώσουν το χάσμα που τις χωρίζει, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει υπάρξει απόφαση σχετικά με το δίχτυ ασφαλείας για εργαζομένους, επιχειρήσεις καθώς και για τις χώρες που πλήττονται σφόδρα από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού.

Οι Ευρωπαίοι έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα

Μετά την άρνηση της Γερμανίας και της Ολλανδίας για το κορονο-ομόλογο, οι Ευρωπαίοι έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα. Στο ένα βρίσκονται οι πρωτεύουσες του Βορρά που στηρίζουν τις γερμανικές θέσεις ακυρώνοντας την πρόταση για το ευρωομόλογο και στο άλλο οι πρωτεύουσες του Νότου που ζουν μια ασύλληπτη τραγωδία με την πανδημία ζητώντας μια λύση που δεν θα είναι βαρίδι για τις οικονομίες τους. Ο Μάριο Σεντένο ανέφερε ότι «η συζήτηση για το κορονο- ομολογο είναι ανοιχτή» και ότι θέλει αυτή «να είναι ανάλογη των δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε», αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα συνδεθεί με την επόμενη φάση, που θα αφορά την ανάκαμψη της οικονομίας μετά την κρίση.

Η Γαλλία έχει προτείνει ένα υβριδικό σχήμα. Τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ταμείου, χρηματοδοτούμενου από φόρους, το οποίο θα εκδίδει μεσοπρόθεσμα ομόλογα. Σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσίασε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ, το Ταμείο θα είναι διάρκειας πέντε έως δέκα ετών, θα είναι υπό τη διαχείριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα εκδίδει ομόλογα με την εγγύηση των κρατών-μελών της ΕΕ και θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκό «φόρο αλληλεγγύης» ή έκτακτες εισφορές από τα κράτη-μέλη στο πλαίσιο του κοινοτικού προϋπολογισμού.

Ερωτηθείς τη Δευτέρα για τις αποφάσεις που καλείται να λάβει το Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε πως οι συζητήσεις εστιάζονται γύρω από το ταμειακό κομμάτι, ήτοι γύρω από το πως θα βρεθούν οι πόροι για να χρηματοδοτηθούν οι απαιτούμενες δαπάνες.

Στις 11:00 οι ανακοινώσεις

Το πρωί της Τετάρτης αναμένονται οι ανακοινώσεις από τη μαραθώνια τηλεδιάσκεψη του Eurogroup και παραμένει άγνωστο αν θα υπάρξει συμφωνία για τον περιορισμό των επιπτώσεων του Covid-19 στην οικονομία.

Τι διεκδικεί η Ελλάδα

Τη θέση που έχει εκφράσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, για κοινή έκδοση ομολόγων ως έκφραση αλληλεγγύης προς τις χώρες που πλήττονται περισσότερο και σε υποστήριξη ενός κοινού ευρωπαϊκού οράματος, αναμένεται να διεκδικήσει η Ελλάδα από το σημερινό κρίσιμο Eurogroup.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα υποστηρίζει επίσης την πρόταση της Κομισιόν για ένα πρόγραμμα στήριξης της εργασίας και των ανέργων καθώς και την πρόταση για ενίσχυση των επιχειρήσεων μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας  Επενδύσεων (European Investment Bank).

Τρία διαφορετικά σχέδια χρηματοδότησης

Όπως έχει ήδη γράψει το insider.gr, επισήμως στο τραπέζι του Eurogroup βρίσκονται τρεις λύσεις. Το κορονο – ομόλογο, ένα συνδυασμένο πακέτο ευρωπαϊκής χρηματοδότησης ύψους 500 δισ. ευρώ και ένας σχέδιο για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ταμείου το οποίο θα εκδίδει μεσοπρόθεσμα ομόλογα με την εγγύηση των κρατών-μελών της ΕΕ.

Το πακέτο των 500 δισ. ευρώ προβλέπει τη χρήση της προληπτικής πιστωτικής γραμμής ενισχυμένων όρων (ECCL) του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας με πιο ελαστικές προϋποθέσεις, την άντληση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων επιπλέον χρηματοδότησης ύψους έως και 200 δισ. ευρώ και το πρόγραμμα SURE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη στήριξη της απασχόλησης, με δάνεια ύψους 100 δισ. ευρώ προς τα κράτη-μέλη.

«Ανάσα» η απόφαση της ΕΚΤ

Αποδεχόμενη η ΕΚΤ πως το ελληνικό χρέος είναι ασφαλές και εξομοιώνοντας το με εκείνο χωρών που έχουν επενδυτική βαθμίδα, στέλνει ένα θετικό μήνυμα στους επενδυτές.

Χωρίς κανένα όριο, θα γίνονται αποδεκτά στις πράξεις χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, σύμφωνα με απόφαση που έλαβε την Τρίτη η ΕΚΤ.  Ουσιαστικά το Ευρωσύστημα επανέφερε λόγω της κρίσης του κορονοϊού την εξαίρεση (waiver) βάσει της οποίας κάνει αποδεκτά τα ελληνικά ομολόγα ως ενέχυρο. Αυτή η εξαίρεση είχε παύεσαι  τον Αύγουστο 2018, οπότε η χώρα βγήκε από το Μνημόνιο.

Η απόφαση αυτή έχει μεγάλη σημασία τόσο για τις ελληνικές τράπεζες, όσο και για την ελληνική κυβέρνηση.  Αποδεχόμενη η ΕΚΤ πως το ελληνικό χρέος είναι ασφαλές και εξομοιώνοντας το με εκείνο χωρών που έχουν επενδυτική βαθμίδα, στέλνει ένα θετικό μήνυμα στους επενδυτές.  Στην πράξη κρατά ανοικτή τη διατραπεζική αγορά για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς από τη στιγμή που το Ευρωσύστημα θα αποδέχεται τα ελληνικά ομολόγα ως ενέχυρο , δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην γίνονται αυτά αποδεκτά από τις άλλες τράπεζες.

Έτσι, εξασφαλίζεται πως εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού οι ελληνικές τράπεζες δεν θα αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα ρευστότητας και δεν θα χρειαστεί ούτε να απευθυνθούν στον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος, ούτε θα απαιτηθεί να στηριχθούν από το Ελληνικό Δημόσιο. Η ίδια απόφαση κάνει πιο εύκολη και μια νέα έξοδο της Ελλάδος στις αγορές, καθώς οι επενδυτές – τράπεζες θα μπορούσαν να δώσουν αυτό το ομόλογο ως ενέχυρο στην ΕΚΤ και να αντλήσουν πρόσθετη ρευστότητα.

Δείτε ακόμη:

Αεροπλανοφόρο Ρούζβελτ: Μια αποκαλυπτική ιστορία -Θετικός στον ιό ο κυβερνήτης