Κοινωνία

Κορονοϊός: Πειραματικό τεστ παράγει αποτελέσματα σε χρόνο ρεκόρ!

Κορονοϊός: Πειραματικό τεστ παράγει αποτελέσματα σε χρόνο ρεκόρ!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ενώ οι επιστήμονες εργάζονται για την ανάπτυξη εμβολίων για το SARS-CoV-2 και θεραπείες για την ασθένεια που προκαλεί, το COVID-19, προσπαθούν επίσης να αναπτύξουν πιο αποτελεσματικές διαδικασίες δοκιμών.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο τρέχων χρόνος δημοσίευσης αποτελεσμάτων είναι αργός. Σύμφωνα με τους ερευνητές πίσω από την παρούσα μελέτη:

«Πολλές δοκιμές SARS-CoV-2 απαιτούν τη συλλογή βιο-δειγμάτων, τη μεταφορά σε κεντρικά εργαστήρια, την καταγραφή, την επεξεργασία, την ανάλυση και στη συνέχεια τα αποτελέσματα κοινοποιούνται πίσω στην εταιρεία που έστειλε το δείγμα για δοκιμή και τελικά παραδίδεται στο άτομο που είχε το τεστ».

45 λεπτά είναι αρκετά για το τεστ

Τώρα, ωστόσο, η ομάδα του Πανεπιστημίου του Κολοράντο Boulder έχει αναπτύξει ένα τεστ SARS-CoV-2 που μπορεί να δώσει ένα αποτέλεσμα σε 45 λεπτά.

Επιπλέον, δεν απαιτεί ακριβό, περίπλοκο εξοπλισμό, που σημαίνει ότι θα μπορούσε να αναπτυχθεί ευρέως σε κοινότητες, όχι μόνο σε εργαστήρια και νοσοκομεία.

Κορονοϊός: «Μαύρα μαντάτα» για τους νέους… που δεν τον παίρνουν στα σοβαρά

Σύμφωνα με την καθηγητή Sara Sawyer, ανώτερη συγγραφέας της έρευνας και ιολόγος στο Τμήμα Μοριακής, Κυτταρικής και Αναπτυξιακής Βιολογίας του πανεπιστημίου, «Κάθε δοκιμή που έχει εγκριθεί μέχρι σήμερα απαιτεί να υποβληθεί σε επεξεργασία το δείγμα, ακόμη και αν είναι σάλιο, σε ένα κλινικό διαγνωστικό εργαστήριο ή σε ιατρείο, χρησιμοποιώντας εξελιγμένο εξοπλισμό. Αυτό μπορεί να διαρκέσει έως και 9 ημέρες αυτή τη χρονική περίοδο».

Ο Nicholas Meyerson, Ph.D., επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, προσθέτει: «Αντιμετωπίζουμε μια σοβαρή έλλειψη δοκιμών σε αυτήν τη χώρα αυτή τη στιγμή, καθώς περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να δοκιμαστούν και τα εργαστήρια διαγνωστικών είναι συντριμμένα. Έχουμε αναπτύξει μια δοκιμή που θα μπορούσε να έχει αποτελέσματα σε άτομα πολύ πιο γρήγορα. ”

Καθοριστικής σημασίας η ταχύτητα

Αυτό το πειραματικό τεστ απαιτεί από ένα άτομο να φτύσει σε ένα σωλήνα, να προσθέσει ένα διάλυμα, να σφραγίσει το σωλήνα και να το επιστρέψει για ανάλυση. Στη συνέχεια, το προσωπικό δοκιμής εκτελεί τη δοκιμή χρησιμοποιώντας πιπέτες, πηγή θέρμανσης και ένα μείγμα ενζύμων. Όλα αυτά είναι άμεσα διαθέσιμα και εύκολα στη μεταφορά.

Ο στόχος είναι να προσδιοριστούν συγκεκριμένες περιοχές του γονιδιώματος SARS-CoV-2. Εάν η δοκιμή είναι θετική, οι σωλήνες αντίδρασης μετατρέπονται από ροζ σε κίτρινο. Εάν το τεστ είναι αρνητικό, οι σωλήνες παραμένουν ροζ.

Για να ελέγξουν την αποτελεσματικότητα του τεστ, οι ερευνητές πρόσθεσαν μια ανενεργή μορφή SARS-CoV-2 σε διάφορες συγκεντρώσεις σε 30 από τα 60 δείγματα σάλιου, τυχαιοποίησαν τα δείγματα και έπειτα τα έδωσαν σε συναδέλφους για δοκιμή.

«Η δοκιμή προέβλεπε με ακρίβεια το 100% των αρνητικών δειγμάτων και 29 από τα [30] θετικά δείγματα», λέει ο Meyerson.

Ένα δεύτερο μέρος επικυρώνει επί του παρόντος τα ευρήματα των ερευνητών. Αν και το τεστ φαίνεται να είναι ελαφρώς λιγότερο ευαίσθητο από τα τρέχοντα τεστ COVID-19, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η ικανότητά του να παράγει γρήγορα αποτελέσματα είναι πιο σημαντική, όσον αφορά τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Roy Parker, διευθυντή του Ινστιτούτου BioFrontiers του πανεπιστημίου:

«Η μοντελοποίηση μας έδειξε ότι το αν ένα τεστ είναι ευαίσθητο ή υπερευαίσθητο δεν είναι τόσο σημαντικό. Αυτό που είναι σημαντικό είναι η συχνή δοκιμή, με τα αποτελέσματα των δοκιμών να επιστρέφονται όσο το δυνατόν γρηγορότερα, εντοπίζοντας πιο γρήγορα μολυσμένα άτομα και περιορίζοντας νέες μολύνσεις.

Μετατραυματικό στρες,κατάθλιψη ,αϋπνία απόρροια του κορωνοιού

Ο Δρ Parker και οι συνάδελφοί του το έχουν αποδείξει σε ένα άρθρο προεκτύπωσης, το οποίο αναμένει επίσης αξιολόγηση από ομοτίμους.

Ωστόσο, εάν τα ευρήματα επαληθευτούν μετά από αξιολόγηση από ομοτίμους, τότε θα είναι πολύτιμα για να αυξήσουν σημαντικά τόσο τον αριθμό των δοκιμών SARS-CoV-2 που είναι διαθέσιμες σε μια χώρα όσο και την ταχύτητα με την οποία μπορούν να επιστραφούν τα αποτελέσματά τους.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X