Media

Eurovision 2024: Η EBU κάλυψε με εφέ τις αποδοκιμασίες στο Ισραήλ (vid)

Eurovision 2024: Η EBU κάλυψε με εφέ τις αποδοκιμασίες στο Ισραήλ (vid)
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η συμμετοχή του Ισραήλ στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό, ο τελικός του οποίου θα διεξαχθεί το Σάββατο στο Μάλμε, προκάλεσε εντάσεις λόγω του ισραηλινού σφυροκοπήματος στη Γάζα. Πολλοί στην Ευρώπη ζήτησαν να αποκλειστεί η χώρα. Στα τέλη Μαρτίου, οι συμμετέχοντες από εννέα χώρες, μεταξύ των οποίων και ο Ελβετός Νέμο, ένα από τα φαβορί, έκαναν έκκληση για μόνιμη κατάπαυση του πυρός.

Η Ισραηλινή Εντέν Γκολάν συμμετείχε το βράδυ στον Β’ Ημιτελικό παρά τις αντιδράσεις λόγω του εν εξελίξει πολέμου της χώρας στη Λωρίδα της Γάζας, με το τραγούδι «Hurricane».

Η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση της Σουηδίας (SVT) είχε δηλώσει ότι δεν πρόκειται να καλύψει με εφέ τυχόν αποδοκιμασίες εναντίον της ισραηλινής συμμετοχής, ωστόσο έγινε εμφανές πως χρησιμοποιήθηκαν εφέ χειροκροτημάτων κατά την τηλεοπτική μετάδοση.

Υπενθυμίζεται ότι με φωνές, αποδοκιμασίες και γιουχαρίσματα αντέδρασαν οι θεατές στην εμφάνιση της εκπροσώπου του Ισραήλ, Eden Golan, στον Α’ Ημιτελικό της Eurovision, ωστόσο η κατάσταση στον Β’ Ημιτελικό φαίνεται πως… διορθώθηκε.

Όταν το 2015 η EBU χρησιμοποίησε «anti-booing technology»

Το 2015 η EBU χρειάστηκε να προστατεύσει τη Ρωσία από τις αποδοκιμασίες του κόσμου λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας από την Ουκρανία και για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ Κοινότητας στη Ρωσία.

Έτσι ανέπτυξε μια ενδιαφέρουσα πατέντα που ονόμασε «anti-booing technology». Τη βραδιά του διαγωνισμού στη Βιέννη, η υπόλοιπη Ευρώπη δεν άκουσε κιχ από τις αποδοκιμασίες κατά της Ρωσίας, σε αντίθεση με το 2014 που κάθε βαθμός προς τη Ρωσία συνοδευόταν από ουρλιαχτά οργής.

Τα χρόνια πέρασαν (μάλλον) χωρίς να ξαναχρησιμοποιηθεί. Αλλά να που το χρειάστηκαν ξανά φέτος.

Ποια η θέση της EBU για τη συμμετοχή του Ισραήλ

Η διοργανώτρια Αρχή της Eurovision 2024, δηλαδή η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης (EBU), πήρε θέση στο ζήτημα της συμμετοχής του Ισραήλ στον φετινό διαγωνισμό μέσα από ανακοίνωσή της που είχε δημοσιευθεί στις 8 Δεκεμβρίου 2023 και είχε σημειώσει πως δεν σχεδίαζε να αποκλείσει το Ισραήλ.

Χαρακτηριστικά, σε σχετική τοποθέτησή της που δημοσιεύθηκε στη βελγική εφημερίδα HLN, η EBU τόνισε: «Ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision είναι ένας διαγωνισμός για δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς από όλη την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Είναι ένας διαγωνισμός για ραδιοτηλεοπτικούς φορείς – όχι για κυβερνήσεις – και ο ισραηλινός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας συμμετέχει στον διαγωνισμό εδώ και 50 χρόνια. Η EBU είναι ένας οργανισμός που καθοδηγείται από τα μέλη της. Τα διοικητικά όργανα της EBU – με επικεφαλής το Διοικητικό Συμβούλιο – εκπροσωπούν τα μέλη. Τα όργανα αυτά αξιολόγησαν τον κατάλογο των συμμετεχόντων και αποφάσισαν ότι ο ισραηλινός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας συμμορφώνεται με όλους τους κανόνες του διαγωνισμού. Μαζί με άλλα 36 κανάλια, μπορεί να συμμετάσχει στον διαγωνισμό του 2024».

Ακόμα, επισημαίνεται ότι η EBU βάσισε την απόφασή της αυτή στη στάση άλλων διεθνών οργανισμών απέναντι στο Ισραήλ. «Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια συμπεριληπτική στάση απέναντι στους Ισραηλινούς συμμετέχοντες σε μεγάλους διαγωνισμούς, ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision παραμένει ένα μη πολιτικό γεγονός, που ενώνει το κοινό σε όλο τον κόσμο μέσω της μουσικής», κατέληξε στην τοποθέτησή της η EBU.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X