Media

Eurovision 2024: Στον τελικό η Κύπρος – Ποιες χώρες προκρίθηκαν στον Α’ ημιτελικό

Eurovision 2024: Στον τελικό η Κύπρος – Ποιες χώρες προκρίθηκαν στον Α’ ημιτελικό
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Eurovision 2024: Δέκα χώρες, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, το βράδυ της Τρίτης (07/05) πήραν το εισιτήριο από τον πρώτο ημιτελικό για τον τελικό της Eurovision 2024, ο οποίος θα γίνει το Σάββατο (11/05) στο Μάλμε της Σουηδίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την τυχαία σειρά που ανακοινώθηκαν από τις παρουσιάστριες της προκριματικής βραδιάς, δηλαδή από την Petra Mede και τη Malin Åkerman, οι δέκα χώρες που κέρδισαν την προτίμηση του τηλεοπτικού κοινού, ήταν οι εξής:

Σερβία

Πορτογαλία

Σλοβενία

Ουκρανία

Λιθουανία

Φινλανδία

Κύπρος

Κροατία

Ιρλανδία

Έναρξη με Ελένη Φουρέιρα και… παλαιστινιακή μαντίλα

Το SVT, δηλαδή η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση της Σουηδίας, προσκάλεσε την Ελένη Φουρέιρα, τον Eric Saade και την Chanel για να κάνουν την έναρξη του πρώτου ημιτελικού. Με τίτλο «United By Music», η εμφάνιση αυτή όχι μόνο προέβαλε το επίσημο σύνθημα του μουσικού θεσμού, αλλά και το μήνυμα ότι δεν χρειάζεται να κερδίσεις πραγματικά τον διαγωνισμό για να είσαι νικητής στη Eurovision. Αυτοί οι τρεις καλλιτέχνες, άλλωστε, απέκτησαν πολλούς θαυμαστές χωρίς να έχουν νικήσει στον διαγωνισμό τραγουδιού.

Κατά την εμφάνισή του, ο Eric Saade που είναι παλαιστινιακής καταγωγής, εμφανίστηκε στη σκηνή με την παλαιστινιακή μαντίλα. Μάλιστα, σε πρόσφατο μήνυμά του στο Instagram, ο Eric Saade είχε γράψει: «Πρώτον, αυτό είναι ένα μήνυμα αγάπης. Όταν δεν είμαι πλέον σε θέση να φοράω ένα σύμβολο της εθνικότητάς μου στον λεγόμενο “ελεύθερο κόσμο” μας, είναι πιο σημαντικό από ποτέ για εμένα να συμμετάσχω. Η διαχείριση της Eurovision από την EBU είναι ντροπιαστική. Δεν επιτρέπουν κανένα παλαιστινιακό σύμβολο μέσα στην αρένα, ενώ τα σύμβολα που αντιπροσωπεύουν οποιαδήποτε άλλη εθνότητα στον κόσμο, είναι ευπρόσδεκτα. Το σλόγκαν τους “Ενωμένοι από τη μουσική”, αν δεν είσαι Παλαιστίνιος, είναι ήδη ένα αστείο. Είναι λογικό να μεταδίδεται η ισραηλινή προπαγάνδα κατά τη διάρκεια της prime time σε όλο τον κόσμο, αλλά να απαγορεύεται η παλαιστινιακή σημαία; Ως εκ τούτου, είναι πιο σημαντικό από ποτέ για εμένα να είμαι παρών σε αυτή τη σκηνή. Μπορείτε να πάρετε τα σύμβολά μας, αλλά δεν μπορείτε να πάρετε την παρουσία μου. Σας αγαπώ».

Υπενθυμίζεται ότι η Ελένη Φουρέιρα ήταν δεύτερη, το 2018, με το τραγούδι «Fuego» για λογαριασμό της Κύπρου, ενώ η Chanel εκπροσώπησε την Ισπανία στον διαγωνισμό του 2022 με το τραγούδι «SloMo» και κατέλαβε την τρίτη θέση. Στην ίδια θέση, την τρίτη, είχε καταταγεί και ο Eric Saade στη Eurovision 2011 που εκπροσώπησε τη Σουηδία με το τραγούδι «Popular».

Η απάντηση της EBU για την εμφάνιση του Eric Saade

Η διοργανώτρια Αρχή της Eurovision 2024, η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης (EBU), εξέφρασε τη θλίψη της που ο Σουηδός καλλιτέχνης, παλαιστινιακής καταγωγής, «δεν σεβάστηκε τη μη πολιτική φύση του διαγωνισμού».

Χαρακτηριστικά, σε σχετική απάντησή της προς το ισραηλινό μέσο ενημέρωσης Euromix, η EBU σημείωσε τα εξής: «Ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision είναι ένα ζωντανό σόου. Όλοι οι συμμετέχοντες γνωρίζουν τους κανόνες του διαγωνισμού και ζητούμε συγγνώμη που ο Eric Saade επέλεξε να θέσει σε κίνδυνο τον μη πολιτικό χαρακτήρα της εκδήλωσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης υπόσχεται να εξετάσει το θέμα και να δώσει απαντήσεις αργότερα. Σε αυτό το σημείο, η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης αποφάσισε να μην ανεβάσει το απόσπασμα του Σουηδο-Παλαιστίνιου τραγουδιστή στα κοινωνικά δίκτυα».

Η εμφάνιση της Κύπρου με τη Silia Kapsis

Το διαγωνιστικό τμήμα του πρώτου ημιτελικού στη Eurovision 2024 άρχισε με την Κύπρο. Η νησιωτική χώρα εκπροσωπήθηκε από τη Silia Kapsis και το τραγούδι «Liar».

Συγκεκριμένα, το χρυσό λαμέ κοστούμι από το βίντεο κλιπ έχει φύγει αφού η Silia Kapsis επέλεξε παντελόνι και crop top σε αστραφτερό λευκό χρώμα. Ακόμα, τη συνόδευσαν τέσσερις άνδρες χορευτές με cargo παντελόνια και φαρδιά λευκά μπλουζάκια. Δεν υπάρχουν σκηνικά, αλλά σκοτάδι κατά κύριο λόγο με πολλά πράσινα και κόκκινα γραφικά στις οθόνες LED και στο πάτωμα. Μάλιστα, οι χορευτές στο τέλος της εμφάνισης έβγαλαν τις μπλούζες τους.

Κροατία, η εμφάνιση του μεγάλου φαβορί της Eurovision 2024

Το μεγάλο φαβορί για τη νίκη στη Eurovision 2024 είναι η Κροατία και έτσι εμφανίστηκε ο Baby Lasagna με το τραγούδι «Rim Tim Tagi Dim».

Συγκεκριμένα, σκηνοθετικά, το στήσιμο της εμφάνισης ήταν παρόμοιο με εκείνο xάρη στο οποίο ο Baby Lasagna είχε σαρώσει στον εθνικό τελικό της Κροατίας, δηλαδή στο «Dora 2024». Έτσι, λοιπόν, είδαμε στοιχεία παραδοσιακού χορού, τον Baby Lasagna με γιγαντιαία μανίκια με κρόσσια και… σεμεδάκια.

Ακόμα, είδαμε και πολλά ζώα σε έντονα νέον χρώματα στις οθόνες LED, που παρέπεμπαν επί της ουσίας στο βίντεο κλιπ του τραγουδιού. Η σκηνική εμφάνιση είχε στοιχεία καπνού, αλλά και φωτιές σε κάθε ρεφρέν, καθώς και πυροτεχνήματα πριν από την techno γέφυρα. Μένει να δούμε αν θα επιβεβαιωθούν και τα στοιχήματα τα οποία – αυτή τη στιγμή – δείχνουν ως πιθανή νικήτρια χώρα την Κροατία.

Το Λουξεμβούργο επέστρεψε στη Eurovision ύστερα από 31 χρόνια

Όχι ένα, όχι δύο, αλλά 31 χρόνια πέρασαν από τότε που το Λουξεμβούργο συμμετείχε για τελευταία φορά στον διαγωνισμό τραγουδιού και έτσι επέστρεψε στη Eurovision 2024. Υπενθυμίζεται ότι το Λουξεμβούργο έχει πέντε βραβεία στη Eurovision – ένα από αυτά με τη Vicky Leandros, το 1972, και με το τραγούδι «Apres Toi».

Ειδικότερα, το Λουξεμβούργο εκπροσωπήθηκε στον πρώτο ημιτελικό της Eurovision 2024 από την Tali, η οποία – εκτός από τραγουδίστρια – είναι δασκάλα φωνητικής και ηθοποιός. Το τραγούδι με τίτλο «Fighter» είναι ένα πραγματικά πιασάρικο ποπ τραγούδι με μείγμα Γαλλικών και Αγγλικών. Σκηνοθετικά, είδαμε επιπλέον κύβους στη σκηνή, που δημιούργησαν ένα πλαίσιο για την Tali και τους πέντε χορευτές της. Η Tali επέλεξε ένα ιδιαίτερο σύνολο για την εμφάνισή της και οι χορευτές της φόρεσαν κόκκινα ρούχα. Κάθε πλευρά της σκηνής 360 μοιρών χρησιμοποιήθηκε σε αυτή την παρουσίαση. Επίσης, υπήρχαν πυροτεχνήματα, καπνός και φλόγες.

Οι 15 χώρες του πρώτου ημιτελικού της Eurovision 2024

Κύπρος: «Liar» – Silia Kapsis

Σερβία: «Ramonda» – Teya Dora

Λιθουανία: «Luktelk» – Silvester Belt

Ιρλανδία: «Doomsday Blue» – Bambie Thug

Ουκρανία: «Teresa & Maria» – Αlyona Αlyona & Jerry Heil

Πολωνία: «The Tower» – Luna

Κροατία: «Rim Tim Tagi Dim» – Baby Lasagna

Ισλανδία: «Scared of Heights» – Hera Björk

Σλοβενία: «Veronika» – Raiven

Φινλανδία: «No Rules!» – Windows95man

Μολδαβία: «In the Middle» – Natalia Barbu

Αζερμπαϊτζάν: «Özünlə Apar» – Fahree feat. Ilkin Dovlatov

Αυστραλία: «One Milkali (One Blood)» – Electric Fields

Πορτογαλία: «Grito» – Iolanda

Λουξεμβούργο: «Fighter» – Tali

Επισημαίνεται ότι κατά τη διάρκεια του πρώτου ημιτελικού και εκτός διαγωνιστικού τμήματος παρουσιάστηκαν και οι εμφανίσεις της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Σουηδίας. Αυτές οι τρεις χώρες, όχι μόνο είχαν δικαίωμα ψήφου στον πρώτο ημιτελικό, πέρα από τις 15 διαγωνιζόμενες συμμετοχές, αλλά έχουν ήδη προκριθεί στον τελικό της Eurovision 2024, ο οποίος θα γίνει το Σάββατο (11/05).

Ο Johnny Logan τραγούδησε το… «Euphoria» της Loreen

Ένας θρύλος της Eurovision, ο Johnny Logan που έχει νικήσει τρεις φορές στον μουσικό θεσμό – δύο ως ερμηνευτής και μία ως συνθέτης, εμφανίστηκε στον πρώτο ημιτελικό του διαγωνισμού. Συγκεκριμένα, η δεύτερη προσωπική νίκη της Loreen στη Eurovision 2023 με το τραγούδι «Tattoo», ύστερα από εκείνη του 2012 με το κομμάτι «Euphoria», μετέφερε τον διαγωνισμό στο Μάλμε. Ωστόσο, ο Johnny Logan ήταν εκείνος που πρώτος «έγραψε» ιστορία με τα τραγούδια «What’s Another Year», «Hold Me Now» και «Why Me» (ως συνθέτης στο τελευταίο), εκπροσωπώντας την Ιρλανδία.

Ως εκ τούτου, ο Johnny Logan αποδέχθηκε την πρόσκληση από τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση της Σουηδίας (SVT) και εμφανίστηκε ως προσκεκλημένος κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας. Μάλιστα, ο ίδιος έκανε την έκπληξη και δεν ερμήνευσε κάποια από τις δικές του επιτυχημένες συμμετοχές στη Eurovision, αλλά το τραγούδι «Euphoria», με το οποίο η Loreen είχε νικήσει στον διαγωνισμό του 2012 για λογαριασμό της Σουηδίας.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X