Ελλάδα

Μηταράκης: Όταν ο υφυπουργός Εργασίας της ΝΔ καταδικάστηκε για παραβίαση εργατικής νομοθεσίας

Μηταράκης: Όταν ο υφυπουργός Εργασίας της ΝΔ καταδικάστηκε για παραβίαση εργατικής νομοθεσίας
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ήταν καλοκαίρι του 2017 όταν ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότης Μηταράκης,  καταδικάστηκε για παραβίαση εργατικής νομοθεσίας.

Ενώ πολιτικό θέμα είχε προκληθεί από την καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για το Νότη Μηταράκη.

Ειδικότερα, ήταν για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας καταδικάστηκε ο βουλευτής της ΝΔ και αναπληρωτής Τομεάρχης Εργασίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νότης Μηταράκης, με το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών να του επιβάλει την καταβολή του ποσού των 6.601,94 ευρώ, με τον νόμιμο τόκο, στην πρώην υπάλληλό του.

Η πρώην υπάλληλος του βουλευτή απασχολήθηκε στο γραφείο του κατά την τετραετία 2011-2015, υπογράφοντας όμως σύμβαση εξαρτημένης εργασίας με… σουπερμάρκετ.

Όπως ανέφερε στην αγωγή της ο βουλευτής της ΝΔ, εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι είχε άμεση ανάγκη από χρήματα αλλά και ασφάλισης, προκειμένου να αποκτήσει ασφαλιστικά δικαιώματα το ανήλικο παιδί της, επικαλούμενος φορολογικούς και λογιστικούς λόγους της πρότεινε να δηλωθεί ως υπάλληλος της συγκεκριμένης εταιρείας της οποίας νόμιμος εκπρόσωπος είναι ένας στενός του φίλος κι εκείνη αναγκάστηκε να το δεχτεί.

‘Οπως υποστήριξε η υπάλληλος, αμειβόταν για το πρώτο τετράμηνο με 200 ευρώ καθαρά και για τους επόμενους 4 μήνες έπαιρνε 400 ευρώ. Από την 1η Ιανουαρίου του 2013 ο μισθός της ανέβηκε στα 751,39 ευρώ μεικτά μηνιαίως. Επίσης, αν και υποχρεωνόταν σε υπερωρίες με αποτέλεσμα να δουλεύει 12 ώρες την ημέρα επί 7 μέρες την εβδομάδα, ο βουλευτής δεν τις κατέβαλλε τις υποχρεωτικές από τον νόμο απολαβές για αυτές.

Την 1η Οκτωβρίου του 2015 ο Νότης Μηταράκης την απέλυσε προφορικά, χωρίς να της καταβάλλει τη νόμιμη αποζημίωση, αφού δεν την είχε καταχωρήσει στα τηρούμενα για το ΙΚΑ μισθολόγια.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με την καταγγελία της, της πρότειναν να προσληφθεί εν τέλει πραγματικά κι όχι μόνο εικονικά ως εργάτρια αποθήκης.

Η εργαζόμενη προσέφυγε στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, με τον βουλευτή αλλά και κύκλους του να αρνούνται τα καταγγελλόμενα, ισχυριζόμενοι ότι η συγκεκριμένη γυναίκα παρείχε τις υπηρεσίες της στο πολιτικό γραφείο «εθελοντικά κι αμισθί».

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου η εργαζόμενη δεν ήταν εθελόντρια αλλά προσελήφθη με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας.

Έκρινε επίσης αβάσιμο τον ισχυρισμό του βουλευτή ότι δεν υπήρχε σύμβαση εξαρτημένης εργασίας μεταξύ τους καθώς εκείνος θα μπορούσε να απασχολήσει μετακλητούς ή αποσπασμένους υπαλλήλους, καθώς όταν εκείνος εξελέγη βουλευτής το 2012 είχε συμπληρώσει τον αριθμό των ατόμων που θα μπορούσε να απασχολήσει με αυτόν τον τρόπο.

Επιβαρυντικά στοιχεία για τον Νότη Μηταράκη, ήταν επίσης το οργανόγραμμα του πολιτικού του γραφείου, όπου φαινόταν η συγκεκριμένη γυναίκα, το γεγονός ότι κατείχε κλειδιά του χώρου αλλά και η κατάθεση πρώην συνεργάτη του υπέρ της εργαζόμενης, σύμφωνα με το tvxs.gr(16 Ιουν 2017)

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωνε τότε:

«Η υπόθεση της καταδίκης του αναπληρωτή Τομεάρχη Εργασίας και Βουλευτή της ΝΔ κ. Ν. Μηταράκη  για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας στο διάστημα 2011-2015,  δείχνει έμπρακτα πώς εννοεί τα εργασιακά δικαιώματα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης: ως “ιδεοληψίες”, όπως άλλωστε έχει δηλώσει και ο κ. Μητσοτάκης. Ο κ. Μηταράκης οφείλει, τουλάχιστον, να δώσει άμεσα εξηγήσεις για τη συγκεκριμένη υπόθεση».

Επέμενε ο Μηταράκης παρά την καταδίκη…

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Νότη Μηταράκη(17/06/2017): 


«Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι παραπλανητική, διότι δεν υπάρχει καμία εννοούμενη “καταδίκη” μου, καθώς πρόκειται περί μιας αστικής διαφοράς με εθελόντρια του γραφείου μου, η οποία κρίθηκε μόλις πρωτοδίκως. Ήδη, η Επιθεώρηση Εργασίας έχει τελεσίδικα κρίνει από 11/11/2015 ότι “δεν δύναται να διαπιστώσει παράβαση της εργατικής νομοθεσίας”.
Η δε πρωτόδικη απόφαση έκανε μόνο εν μέρει δεκτή την αγωγή της ενάγουσας και σε κάθε περίπτωση πιστεύω ότι θα καταπέσει στο Εφετείο καθώς, κατά κοινή παραδοχή, είναι ατεκμηρίωτη και νομικά εσφαλμένη.
Είμαι βέβαιος για τα πολιτικά κίνητρα των συμμετεχόντων στην υπόθεση, λόγω της ταχείας και συστηματικής διαρροής της υπόθεσης στον τύπο.
Παρότι πιεστικά μου ζητήθηκε να συμβιβαστώ και πριν αλλά και μετά τη δίκη, δεν το δέχθηκα. Έχω εμπιστοσύνη στις αποφάσεις της Ελληνικής Δικαιοσύνης και είμαι αισιόδοξος για τη θετική έκβαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό».

Η υπόθεση της καταδίκης του αναπληρωτή Τομεάρχη Εργασίας και Βουλευτή της ΝΔ κ. Ν. Μηταράκη  για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας στο διάστημα 2011-2015,  δείχνει έμπρακτα πώς εννοεί τα εργασιακά δικαιώματα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης: ως «ιδεοληψίες», όπως άλλωστε έχει δηλώσει και ο κ. Μητσοτάκης, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του.
Ο κ. Μηταράκης οφείλει, τουλάχιστον, να δώσει άμεσα εξηγήσεις για τη συγκεκριμένη υπόθεση επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ  στην ανακοίνωσή του.
Όπως αποκάλυψε η Εφημερίδα των Συντακτών καταδικαστική για τον βουλευτή της Ν.Δ. Νότη Μηταράκη ήταν η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών στην υπόθεση της αγωγής πρώην εργαζόμενης στο πολιτικό του γραφείο για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας κατά την τετραετία 2011-2015.
Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, πράγματι η ενάγουσα προσελήφθη ως γραμματέας με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας στο πολιτικό γραφείο του εργοδότη, απορρίπτοντας τον ισχυρισμό του Ν. Μηταράκη ότι ήταν εθελόντρια.
Η ίδια εργάστηκε κατά τις προεκλογικές περιόδους καθ’ υπέρβαση του ωραρίου, τόσο τις εργάσιμες ημέρες όσο και τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες και μάλιστα επί δώδεκα ώρες ημερησίως, χωρίς να πληρωθεί για τις υπερβάσεις αυτές.
Το δικαστήριο έκρινε αβάσιμο τον ισχυρισμό του εργοδότη περί δήθεν σύμβασης δανεισμού της εργαζόμενης με την εταιρεία της αλυσίδας σουπερμάρκετ BAZAAR Α.Ε.
Την υπόθεση της υπαλλήλου, η οποία είναι μητέρα ανήλικου τέκνου που το μεγαλώνει μόνη της και την είχε αποπέμψει ο Ν. Μηταράκης από την εργασία της προφορικά, χωρίς να της καταβάλει τη νόμιμη αποζημίωση και χωρίς να την έχει καταχωρίσει στα τηρούμενα στο ΙΚΑ μισθολόγια, είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.» (10/3/2017, «Ο εργοδότης Νότης Μηταράκης»).

Δείτε ακόμη:

Έκρυψε το πτώμα της μητέρας της για να παίρνει τη σύνταξή της

Θεσσαλονίκη: Κύκλωμα έκανε υιοθεσίες με «γέννες κατά παραγγελία»

Novartis: Τι απαντά η Τουλουπάκη στη Ράικου

Φθιώτιδα: Σοκαριστικές αποκαλύψεις για σεξουαλική κακοποίηση 11χρονης

Οι ΗΠΑ στέλνουν 500 στρατιωτικούς στη Λιθουανία

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X