Θέμα

Μόσιαλος: Κρίσιμη η κατάσταση αν ξεφύγει κάποιο από τα νέα στελέχη κορονοϊού

Μόσιαλος: Κρίσιμη η κατάσταση αν ξεφύγει κάποιο από τα νέα στελέχη κορονοϊού
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

O καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ, αναφέρθηκε στην προστασία των εμβολίων από τα νέα στελέχη αλλά και στο πρόγραμμα εμβολιασμού στη χώρα μας, εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να υπάρξει μεγάλη διασπορά των νέων μεταλλάξεων κορονοϊού.

«Δεν είμαστε ακόμα στο τρίτο κύμα, ακόμα προσπαθούμε να σταθεροποιηθούμε στο δεύτερο κύμα. Η Ελλάδα μάλιστα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είναι σε πιο ευνοϊκή θέση σε σχέση με τους αριθμούς κρουσμάτων και θανάτων, επομένως είναι ακόμα πρόωρο να μιλήσουμε για τρίτο κύμα» επισήμανε ο Ηλίας Μόσιαλος.

«Μην πάμε ακόμα σε μία συζήτηση για νέα πιο αυστηρά μέτρα τόσο σύντομα. Αν δούμε ότι υπάρχει μεγάλη αύξηση κρουσμάτων που προκαλεί πίεση τότε τα μέτρα θα αυστηροποιηθούν», πρόσθεσε.

Μεταλλάξεις

Αναφορικά με τις μεταλλάξεις, είπε ότι θα είναι η κατάσταση πιο κρίσιμη αν ξεφύγει κάποιο από τα νέα στελέχη.

«Αυτό που με ανησυχεί είναι να γίνει μεγάλη διασπορά του στελέχους από την Αγγλία και κατά δεύτερον της μετάλλαξης της Νότιας Αφρικής» τόνισε ο καθηγητής.

Τα εμβόλια των Pfizer/BionTech και Moderna που κυκλοφορούν στη χώρα μας καλύπτουν και τις μεταλλάξεις.

Αναφορικά με τα περιστατικά επαναμόλυνσης, είπε πως υπάρχει η δυνατότητα επαναμόλυνσης με τα νέα στελέχη. «Χρειάζεται προσοχή να μην έχουμε διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών στη χώρα μας» πρόσθεσε.

Πάντως, όπως σημείωσε, όσο πιο πολλοί εμβολιαστούν στην Ελλάδα, τόσο περισσότερο θα μειώνεται το πρόβλημα γιατί θα υπάρχει κάποια μορφή προστασίας.

Αναφορικά με τους εμβολιασμούς στη χώρα, είπε πως με βάσει τις ποσότητες εμβολίων που έχουμε πάρει, έχουμε τρέξει το πρόγραμμα εμβολιασμών πολύ πιο γρήγορα από άλλες αναπτυγμένες χώρες, φέρνοντας ως παράδειγμα την Ολλανδία όπου δεν έχουν κάνει τίποτα σε σχέση με τη χώρα μας.

«Όταν αρχίσουν να φτάνουν οι ποσότητες των εμβολίων τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, με δεδομένο ότι οι εταιρείες κρατήσουν τις συμβολαιακές τους υποχρεώσεις τότε οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα θα προχωρήσουν ικανοποιητικά» ανέφερε.

Covid-19: Βiontech και Pfizer αυξάνουν την παραγωγή εμβολίων σε 2 δισ. για φέτος

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X