Θέμα

Όχι καμπανάκι – Καμπάνες Σαρηγιάννη! «Ξανά σε αυξητική τάση κρουσμάτων και μάλιστα ταχεία» (video)

Όχι καμπανάκι – Καμπάνες Σαρηγιάννη! «Ξανά σε αυξητική τάση κρουσμάτων και μάλιστα ταχεία» (video)
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μίλησε σήμερα το πρωί στην ενημερωτική εκπομπή του Open και ήταν αυτό που λέμε… κόλαφος.

Τόνισε με κάθε τρόπο και σε όλους τους τόνους πως όχι μόνο δεν πρέπει να υπάρξει χαλάρωση, αλλά αντίθετα εγρήγορση. Κι αυτό προκειμένου να μην τροφοδοτηθεί περαιτέρω η σημερινή οξεία αυξητική τάση των κρουσμάτων κορονοϊού.

Self tests στον ιδιωτικό τομέα: Ποιοι πρέπει να κάνουν υποχρεωτικά

Όλα αυτά την ώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη… βλέπει μόνο τουρίστες, ανοίγοντας τα πάντα σε χρόνο dt κι ενώ ακόμα πριν μία και δύο βδομάδες στέλναμε… μηνύματα για να κάνουμε Πάσχα -αυστηρά ανά εννιά- με τους δικούς μας ανθρώπους.

Ξεκάθαρος ο Σαρηγιάννης!

Καθώς ανοίγουν πολλές δραστηριότητες ταυτόχρονα (κάτι για τους κινδύνους του οποίου ο ίδιος έχει προειδοποιήσει) ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι είναι κρίσιμη πλέον η ατομική σύνεση, το πόσο καλά θα ζήσουμε αυτό το άνοιγμα. Αυτό θα κρίνει το αν θα αποφύγουμε να κλείσουμε ξανά δραστηριότητες, γιατί ο κορονοϊός «είναι δίπλα μας, είναι εδώ, ακόμα σκοτώνει, ακόμα δημιουργεί πίεση στα νοσοκομεία, σοβαρή νόσηση, επιπλοκές σε βάθος χρόνου. Δεν έχουμε τελειώσει, δεν έχουμε ξεμπερδέψει». Σημείωσε ότι υπάρχει το πλεονέκτημα της βελτίωσης του καιρού, ενώ βοηθούν και οι μεγάλοι αριθμοί self test παρά τον χαμηλό βαθμό αξιοπιστίας τους (τον προσδιόρισε σε 57%), τονίζοντας μάλιστα την σημασία της περαιτέρω αύξησης του ρυθμού εμβολιασμών.

Κορονοϊός: Όλα τα εμβόλια στους 30-44 ετών από τέλη Μαΐου! Ποιοι προηγούνται

«Αυτή την στιγμή είμαστε -να μην το κρύψουμε- σε φάση “επαναύξησης” της πορείας της πανδημίας, των κρουσμάτων. Από την Δευτέρα και Τρίτη του Πάσχα και έπειτα, είμαστε σε αυξητική πορεία, αν δούμε τον κυλιόμενο μέσο όρο. Και είναι αρκετά οξεία, αρκετά ταχέως αυξητική», τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης.

Πώς θα… πάνε τα κρούσματα

Όπως εκτίμησε, «θα συνεχιστεί -επειδή μιλάμε και για άλλα ανοίγματα- μέχρι το τέλος του μήνα. Γύρω στις 20 Μαΐου θα φτάσει ως τα 2.600 κρούσματα, όταν τώρα είμαστε στα 2.000 κατά μέσο όρο. Στο τέλος του Μαΐου θα πάμε στα 2.500, έπειτα θα αρχίσουμε να μιλάμε πραγματικά για την τελική ευθεία, με συνεχή αποκλιμάκωση, για να φτάσουμε τέλος Ιουνίου στα 1.000 κρούσματα περίπου και ως τις 20 Ιουλίου στα 200 κρούσματα την ημέρα».

«Είναι σημαντικό να φοράμε τη μάσκα. Ο κόσμος νομίζει ότι έχει λήξει το παιχνίδι, αλλά δεν έχει λήξει κανένα παιχνίδι. Η μάσκα είναι απαραίτητη … ειδικά για να προστατευτούμε από τις μεταλλάξεις. Όσο πιέζουμε τον ιό, όσο βγάζουμε από την κοινότητα τους ασυμπτωματικούς κτλ., τόσο ο ιός θέλει να εξελιχθεί μεταλλασσόμενος», υπογράμμισε ο κ. Σαρηγιάννης.

Δείτε όσα είπε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X