Οικονομία

Στα μέσα Οκτωβρίου επιστρέφουν τα κλιμάκια των θεσμών στην Αθήνα

Στα μέσα Οκτωβρίου επιστρέφουν τα κλιμάκια των θεσμών στην Αθήνα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η πορεία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης του EuroWorking Group τη Δευτέρα, εν όψει του άτυπου Eurogroup στο Ταλίν της Εσθονίας στις 15 Σεπτεμβρίου.

Με τη συνεδρίαση του EuroWorking Group, αλλά και τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Χουλιαράκη με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί την Τρίτη, ανοίγει η «αυλαία» των προεργασιών για την τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το ΑΜΠΕ, οι επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης διαπίστωσαν ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα βελτιώνεται, καθώς η επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% είναι εφικτή, οι καταθέσεις επιστρέφουν και η ανάπτυξη φέτος μπορεί να ξεπεράσει το 1,8%.

Σε ό,τι αφορά την τρίτη αξιολόγηση, τα τεχνικά κλιμάκια αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ οι επικεφαλής της αποστολής των θεσμών περί τα μέσα Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η τρίτη αξιολόγηση θα περιλαμβάνει 95 προαπαιτούμενα, τα περισσότερα από τα οποία αφορούν την εφαρμογή των ήδη ψηφισμένων μεταρρυθμίσεων.

Παράλληλα, το ΕWG τελεί εν αναμονή της απόφασης για τους υπαλλήλους του ΤΑΙΠΕΔ και τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου.

Ο αρχικός προγραμματισμός προβλέπει ότι η τρίτη αξιολόγηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου ή το αργότερο στις αρχές Δεκεμβρίου, ώστε και η χρηματοδότηση της Ελλάδας να συνεχιστεί απρόσκοπτα και να κυλήσει ομαλά το χρονοδιάγραμμα για το «κλείσιμο» του τρίτου μνημονίου μέχρι τον Αύγουστο του 2018.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X