Επιλογές

Τα 4 “αγκάθια” που απειλούν την τρίτη αξιολόγηση και την ελληνική οικονομία

Τα 4 “αγκάθια”  που απειλούν την τρίτη αξιολόγηση και την ελληνική οικονομία
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σας το είχαμε γράψει εγκαίρως για τους φόβους που προκαλεί η τρίτη αξιολόγηση, ιδίως εξαιτίας της στάσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Στάση η οποία προκαλεί ανησυχίες και οδήγησε ακόμα και τον μακρόν να απευθύνει έμμεση προειδοποίηση κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα.

Ε, λοιπόν, της ανησυχίες βλέπουν τώρα περισσότεροι και μεταξύ αυτών και η Citigroup η οποία σε σημείωμά της επισημαίνει ότι “η επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών στην Αθήνα αναμένεται να δοκιμάσει εκ νέου τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας” (σ.σ. τα τεχνικά κλιμάκια επέστρεψαν σήμερα Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα).

Στη συνέχεια εντοπίζει  τέσσερα «αγκάθια» της γ’ αξιολόγησης στα εργασιακά, τη δημόσια διοίκηση, τον ΦΠΑ και τα κλειστά επαγγέλματα. Στους τομείς αυτούς επικρατεί ιδιαίτερη ανησυχία στις Βρυξέλλες, αφού οι δανειστές δεν βλέπουν να έχει σημειωθεί η αναμενόμενη πρόοδος.

Τις ανησυχίες επιδεινώνει το νομοσχέδιο που προώθησε η κυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα για ενίσχυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, καθώς και η κωλυσιεργία στην απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, μεταξύ άλλων.

Η αμερικανική τράπεζα επισημαίνει τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος που έφερε η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης τον Ιούνιο, η οποία επίσης συνέβαλε στην επιστροφή κάποιου μέρους της εγχώριας ρευστότητας. Σύμφωνα με τη Citi, όμως, αυτό δεν αρκεί για να αρθούν τα capital controls και να επιστρέψει στην κανονικότητα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Προειδοποιεί δε ότι, και σε αυτή την αξιολόγηση, δεν αποκλείεται να σημειωθούν οι γνωστές εντάσεις με τους Θεσμούς είναι πιθανό να αυξηθούν και πάλι τους προσεχείς μήνες.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση στοχεύει στην ολοκλήρωση των 95 προαπαιτούμενων της τρίτης αξιολόγησης έως τα τέλη Νοεμβρίου, ώστε να κλείσει την αξιολόγηση στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου και να δοθεί το «πράσινο φως» για τη δόση των 4,8 δισ. ευρώ.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X