Οικονομία

Αδειάζει η κλεψύδρα για την επιδότηση πάγιων δαπανών! «Τρέχουν» για αιτήσεις οι επιχειρήσεις

Αδειάζει η κλεψύδρα για την επιδότηση πάγιων δαπανών! «Τρέχουν» για αιτήσεις οι επιχειρήσεις
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η παράταση της προθεσμίας για την υποβολή των τελικών αιτήσεων εκπνέει σήμερα Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να σπεύσουν να οριστικοποιήσουν τις αιτήσεις τους. Σύμφωνα με την απόφαση η παράταση δόθηκε λόγω της ανάγκης επιπλέον στήριξης και παροχής ενίσχυσης των επιχειρήσεων που πλήττονται οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού COVID-19.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών οι επιχειρήσεις οι οποίες αναμένεται να ωφεληθούν από το Πρόγραμμα Επιδότησης Παγίων δαπανών ανέρχονται στις 30.000

Οι δικαιούχοι (από περίπου 74.000 αιτήσεις συνολικά) θα λάβουν τα “κουπόνια” συμψηφισμού με μελλοντικούς φόρους και εισφορές προκειμένου με αυτό τον τρόπο να ενισχύσουν τη ρευστότητα των επιχειρήσεων τους και να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες τους.

Τα στοιχεία από τον έλεγχο των αιτήσεων δείχνουν ότι οι επιχειρήσεις οι οποίες θα ωφεληθούν από το πρόγραμμα προέρχονται κυρίως από τους κλάδους της εστίασης με 10.000 αιτήσεις και περίπου 3.500 αιτήσεις του τουρισμού με ξενοδοχειακές επιχειρήσεις κι άλλα καταλύματα. Ακολουθούν άλλες εμπορικές επιχειρήσεις, αλλά και επιχειρήσεις από τις μεταφορές και τον πολιτισμό.

Η μέση ενίσχυση διαμορφώνεται στα 14.000 ευρώ περίπου, ενώ οι μισές επιχειρήσεις λαμβάνουν ενίσχυση άνω των 3.720 ευρώ.

Ενδεικτικά, οι ΚΑΔ με το μεγαλύτερο συνολικό ποσό ενίσχυσης περιλαμβάνουν:

3.475 επιχειρήσεις καταλυμάτων

10.356 επιχειρήσεις εστίασης

4.019 επιχειρήσεις λιανεμπορίου

1.272 επιχειρήσεις χονδρεμπορίου

1.488 επιχειρήσεις χερσαίων μεταφορών

1.008 επιχειρήσεις αθλητικών δραστηριοτήτων και δραστηριοτήτων διασκέδασης και ψυχαγωγίας.

Ήδη έχουν γίνει οι πρώτοι αυτόματοι συμψηφισμοί φόρων ύψους 32,7 εκατ ευρω. Η ΑΑΔΕ συνεχίζει να ελέγχει τις οφειλές των δικαιούχων που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα Μάλιστα η πλατφόρμα «myBusinessSupport» παρέχει διαρκή ενημέρωση στις επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στην επιδότηση παγίων δαπανών.

Η διαγραφή των φόρων γίνεται με τα εξης 2 βήματα:

Βήμα 1: Για τις επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει αίτηση χορήγησης στην πλατφόρμα «myBusinessSupport», προσδιορίζοντας το ποσό που επιθυμεί να διατεθεί για την εξόφλησηφορολογικών οφειλών, από την επόμενη ημέρα της υποβολής της αιτήσεων, ελέγχεται καθημερινά από την ΑΑΔΕ, με αυτοματοποιημένο τρόπο, εάν οι δικαιούχες επιχειρήσεις εμφανίζουν στο TAXIS οφειλές φόρων (φόρος εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ και λοιποί φόροι) που έχουν βεβαιωθεί ή θα βεβαιωθούν στο β΄ εξάμηνο του 2021.

Δραματικά στοιχεία από τη ΓΣΕΒΕΕ: Σχεδόν 4 στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα βρεθούν με λουκέτο

Βήμα 2: Σε περίπτωση που η επιχείρηση έχει τέτοιες οφειλές, οι οφειλές αυτές εξοφλούνται αυτόματα με το ποσό επιδότησης παγίων δαπανών που δικαιούται η επιχείρηση, μέχρι την εξάντληση του ποσού αυτού.

Η πλατφόρμα «myBusinessSupport» παρέχει διαρκή ενημέρωση στις επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στην επιδότηση παγίων δαπανών για τα εξής: το αρχικό ποσό που η επιχείρηση επέλεξε να διαθέσει για την εξόφληση των φορολογικών οφειλών τις υποχρεώσεις που έχουν εξοφληθεί με το ποσό της επιδότησης παγίων δαπανών (είδος φόρου, χρόνος εξόφλησης) το υπόλοιπο διαθέσιμο ποσό προς εξόφληση φορολογικών οφειλών της επιχείρησης.

Διαδικασία

Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις υποβάλλουν αίτηση για την ενίσχυση με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport». Κατά την αίτηση, η επιχείρηση δηλώνει το ύψος της ενίσχυσης που αιτείται να λάβει Κατά την αίτηση, οι

ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις υποβάλλουν επιπλέον στην πλατφόρμα «myBusinessSupport» τα κατωτέρω στοιχεία:

α) το ποσό της ενίσχυσης που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν για δικαίωμα έκπτωσης από τρέχουσες φορολογικές οφειλές έτους 2021 που καθίστανται πληρωτέες από 1η Ιουλίου 2021 μέχρι 31η Δεκεμβρίου 2021,

β) το ποσό της ενίσχυσης που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν για αποπληρωμή τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών έτους 2021 που καθίστανται πληρωτέες από 1η Ιουλίου 2021 μέχρι 31η Δεκεμβρίου 2021. Όπως τονίζεται στην απόφαση τα στοιχεία που θα υποβληθούν δεν μπορούν να τροποποιηθούν μετά τη λήξη της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης.

Η είσοδος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» διενεργείται με τους κωδικούς TAXISnet. Με την είσοδο στην εφαρμογή και την υποβολή της αίτησης, η επιχείρηση πιστοποιεί την ακρίβεια των δηλούμενων στοιχείων. Παράλληλα ελέγχεται αυτοματοποιημένα η δήλωση λογαριασμού – ΙΒΑΝ από την επιχείρηση στην προσωποποιημένη πληροφόρηση του TAXISnet.

Ποιοι απορρίφθηκαν

Βασική αιτία απόρριψης της αίτησης ήταν ότι πολλές επιχειρήσεις υπέβαλαν τα χαρτιά τους παρά το γεγονός ότι εμφανίζουν κέρδη ή αύξηση τζίρου. Ωστόσο, απορρίφθηκαν και 1.497 επιχειρήσεις καθώς οι ενισχύσεις που δόθηκαν μέσω των προγραμμάτων στήριξης (επιστρεπτέα προκαταβολή επιδοτήσεις, αποζημιώσεις δάνεια κλπ) υπερκαλύπτουν τις πάγιες δαπάνες των επιχειρήσεων. Η επιλογή έγινε με βάση την απόφαση ότι η ενίσχυση αφορά ζημιογόνες επιχειρήσεις που παρουσιάζουν πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με το 2019 και το ποσό της στήριξης προσδιορίζεται ως ποσοστό επί της διαφοράς των παγίων δαπανών που κατέβαλε η επιχείρηση και των ενισχύσεων που έχει λάβει στο πλαίσιο του κρατικού πακέτου στήριξης.

Η απόφαση αφορά «επιδότηση παγίων δαπανών, για μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες, για το διάστημα από 1η Απριλίου 2020 ως και 31 Δεκεμβρίου 2020, μέσω πιστωτικού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί έως την 31η Δεκεμβρίου 2021, για αποπληρωμή τρεχουσών φορολογικών οφειλών έτους 2021 που καθίστανται πληρωτέες από 1η Ιουλίου 2021 μέχρι 31η Δεκεμβρίου 2021 ή και τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών έτους 2021 που καθίστανται πληρωτέες από 1η Ιουλίου 2021 μέχρι 31η Δεκεμβρίου 2021».

Σύμφωνα με την απόφαση η ενίσχυση:

· χορηγείται με τη μορφή δικαιώματος έκπτωσης από τρέχουσες οφειλές έτους 2021 στη φορολογική αρχή που καθίστανται πληρωτέες από 1η Ιουλίου 2021 μέχρι 31η Δεκεμβρίου 2021 ή/και με τη μορφή πιστωτικού για την αποπληρωμή τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών έτους 2021 που καθίστανται πληρωτέες από 1η Ιουλίου 2021 μέχρι 31η Δεκεμβρίου 2021.

· μπορεί να χρησιμοποιηθεί το αργότερο ως 31.12.2021. Τυχόν υπόλοιπο της ενίσχυσης που παραμένει μετά την 31.12.2021 δεν δύναται να χρησιμοποιηθεί, ακυρώνεται αυτόματα μετά την πάροδο της προθεσμίας και το χορηγηθέν ύψος ενίσχυσης προσαρμόζεται αναλόγως. Στην περίπτωση αυτή για τους σκοπούς σώρευσης λαμβάνεται υπόψη το προσαρμοσμένο κατά τα ανωτέρω ποσό ενίσχυσης. Η ενίσχυση χορηγείται κατόπιν έγκρισης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

· παρέχεται στον δικαιούχο για την έκπτωση από φορολογικές οφειλές ή και αποπληρωμή ασφαλιστικών οφειλών.

· κατά το μέρος που αφορά δικαίωμα έκπτωσης από φορολογικές οφειλές, εφαρμόζεται ως έκπτωση από φορολογικές υποχρεώσεις του έτους 2021, που καθίσταται πληρωτέες από 1η Ιουλίου 2021 έως την 31 Δεκεμβρίου 2021, με την ακόλουθη σειρά:

-από φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων ή -από φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων/νομικών οντοτήτων,

-από ΕΝ.Φ.Ι.Α.,

-από Φ.Π.Α.,

-από κάθε άλλο φόρο, τέλος, εισφορά ή χρηματική κύρωση που εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας.

Πάγιες δαπάνες

Ειδικότερα, ως πάγιες δαπάνες υπολογίζονται οι δαπάνες που κατέβαλε το 2020 η επιχείρηση για:

– παροχές σε εργαζόμενους,

– ασφαλιστικές εισφορές αυτοαπασχολούμενων,

– ενέργεια,

– ύδρευση,

– τηλεπικοινωνίες,

– ενοίκια,

– λοιπά λειτουργικά έξοδα, και

– χρεωστικούς τόκους και συναφή έξοδα.

Ως ενισχύσεις θα λαμβάνονται υπόψη οι ενισχύσεις που έλαβε η επιχείρηση μέσα στο 2020, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας (επιστρεπτέες προκαταβολές, αποζημίωση ειδικού σκοπού κ.α.)

Ο μαθηματικός τύπος βάσει του οποίου υπολογίζεται το τελικό ύψος της ενίσχυσης, λαμβάνει υπόψη του το ύψος των παγίων δαπανών που έχουν δηλώσει οι επιχειρήσεις και το ύψος των ενισχύσεων που δόθηκαν μέσα από τις επιστρεπτέες προκαταβολές 1,2,3 και 4 αλλά και τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού που καταβλήθηκαν για το διάστημα Μαίου-Αυγούστου 2020. Η ενίσχυση ισοδυναμεί με το 20% των παγίων δαπανών που έγιναν στο 9μηνο του 2020. Από αυτό το ποσό θα αφαιρεθεί το 50% των ενισχύσεων που δόθηκαν μέσω των επιστρεπτέων προκαταβολών του 2020. Ωστόσο, η ενίσχυση δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη του 70% της ζημιάς προ φόρων της επιχείρησης ενώ σε περίπτωση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, το ποσοστό μπορεί να φτάσει στο 90% της ζημιάς προ φόρων.

Πότε θα δούμε αυξήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ

Το ύψος της ενίσχυσης δεν μπορεί να υπερβαίνει το 70% επί των ζημιών προ φόρων για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις και το 90% για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει την απώλεια τζίρου μεταξύ του 2020 και του 2019. Σε απόλυτα ποσά το ύψος της επιδότησης δεν θα ξεπερνά το 1,5 εκ. ευρώ. Επίσης οι δικαιούχοι υποχρεούνται να διατηρήσουν κατά μέσο όρο τον αριθμό του προσωπικού που απασχολούν έως την 31η Δεκεμβρίου 2021.

Οι δικαιούχοι υποχρεούνται να διατηρήσουν κατά μέσο όρο τον αριθμό του προσωπικού που απασχολούν έως την 31η Δεκεμβρίου 2021.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X