Οικονομία

Αναδρομικά: Πότε… και πόσα! Αναλυτικά τα ποσά και οι δόσεις

Αναδρομικά: Πότε… και πόσα! Αναλυτικά τα ποσά και οι δόσεις
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Εντός της εβδομάδας (πιθανότατα την Πέμπτη) αναμένονται οι τελικές ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την αναδρομικά 11 μηνών που θα δοθούν οριζόντια, σε όλους τους συνταξιούχους, μετά την απόφαση – σταθμό του ΣτΕ.

Σε πρώτη φάση, αρμόδιες πηγές αναφέρουν πως θα δοθούν στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα, καθώς η επίμαχη δικαστική απόφαση καταλαμβάνει τις συντάξεις που έχουν χορηγηθεί από όλα τα πρώην Ταμεία πλην του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΝΑΤ, ΟΓΑ, ΔΕΚΟ – Τράπεζες).

Αναδρομικά: Ψυχρολουσία για τους δημόσιους υπαλλήλους και τις επικουρικές!

Για τις συντάξεις του Δημοσίου και τους ένστολους (περίπου 600.000) αρμόδιο δικαστήριο είναι το Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώπιον του οποίου εκκρεμούν αντίστοιχες αγωγές. Η απόφαση του Ελεγκτικού αναμένεται έως το τέλος του καλοκαιριού και σύμφωνα με νομικούς κύκλους, δεν θα διαφοροποιείται από την αντίστοιχη του ΣτΕ.

Παράλληλα το ερώτημα που είχε απευθύνει ο ΕΦΚΑ προς το ΣτΕ το οποίο προκάλεσε την πιλοτική δίκη και τη σημερινή απόφαση δεν αναφερόταν στις επικουρικές συντάξεις 1,2 εκατ. δικαιούχων, οπότε άγνωστο είναι τι θα γίνει με τις επιστροφές των επικουρικών.

Πάντως η σχετική νομοθετική ρύθμιση για τα αναδρομικά αναμένεται εντός του 2020, ώστε η σταδιακή αποπληρωμή να ξεκινήσει από τα τέλη του 2020 ή από το 2021.

Επιστροφές σε δόσεις για τα αναδρομικά

Σύμφωνα με όσα δήλωσε το Σάββατο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, σε λίγα 24ωρα ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τον τρόπο και τον χρόνο καταβολής των αναδρομικών των συνταξιούχων.

Οι ανακοινώσεις σε αυτή την φάση θα αφορούν κατ αρχήν τις επιστροφές στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή, περίπου 2 εκατομμύρια συνταξιούχους.

Απατεώνες έδιναν υποσχέσεις για αναδρομικά και τους έπαιρναν το ΦΠΑ

Το σχέδιο απονομής των αναδρομικών ορίζει πως όσο μεγαλύτερο είναι το ποσό, τόσο θα αυξάνονται και οι δόσεις. Δεδομένου ότι τα ποσά ξεκινούν από 660 ευρώ και ξεπερνούν τα 7.000 ευρώ, έρχονται με πολλές ταχύτητες και οι αντίστοιχες δόσεις τους.

Για παράδειγμα, οι επιστροφές μικρών ποσών όπως τα 660 ευρώ που αντιστοιχούν στα Δώρα των χαμηλοσυνταξιούχων του ΟΓΑ, θα μπορούν να γίνουν σε μια ετήσια πληρωμή τέλος του 2020 ή εντός του 2021.

Αντίστοιχα, τα αναδρομικά των συνταξιούχων που λαμβάνουν πάνω από 1.000 ευρώ άθροισμα συντάξεων θα δοθούν μέσα σε 3 έως 5 χρόνια. Για παράδειγμα τα αναδρομικά των 7.000 ευρώ θα επιστραφούν σε 5 ετήσιες δόσεις των 1.400 ευρώ

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X