Οικονομία

Αναζητείται «πολιτική απόφαση» για την Εθνική Ασφαλιστική

Αναζητείται «πολιτική απόφαση» για την Εθνική Ασφαλιστική
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Στο… κεφάλαιο Εθνική Ασφαλιστική, παραμένουν όλα ανοιχτά. Κι αυτό καθώς η εξίσωση που θα δώσει την καλύτερη δυνατή λύση για την Εθνική Τράπεζα αλλά και τους χιλιάδες ασφαλισμένους αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολη. Η απόφαση, λένε πηγές που γνωρίζουν το θέμα, θα είναι εν τέλει «πολιτική» και όχι αμιγώς «οικονομική».

Οι “παίκτες” για την Εθνική Ασφαλιστική

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η προσφορά της Gongbao κρίνεται ικανοποιητική ως προς το τίμημα. Τα προβληματικά σημεία εντοπίζονται αφενός στην έλλειψη εμπειρίας της κινεζικής εταιρίας στον ασφαλιστικό τομέα αλλά κυρίως στην υψηλό δανεισμό που προτίθεται να λάβει για να χρηματοδοτήσει την εξαγορά.

Ένα άλλο ζήτημα, το οποίο όμως θεωρείται δευτερευούσης σημασίας καθώς λύνεται, είναι ότι η Gongbao δεν διαθέτει «ευρωπαϊκό διαβατήριο» δεδομένου πως δεν έχει εξαγοράσει κάποια ευρωπαϊκή τράπεζα ή ασφαλιστική.

Το θέμα περιπλέκεται και άλλο αν τελικά απορριφθεί η προσφορά της κινεζικής εταιρείας, η οποία είναι και ο μοναδικός υποψήφιος. Στην Εθνική Τράπεζα, όπως έχει ανακοινωθεί και επίσημα, ανάμεσα στις εναλλακτικές εξετάζεται και το ενδεχόμενο Διεθνούς Δημόσιας Προσφοράς (IPO) των μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής, πιθανότατα μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Ο παράγοντας Χρηματιστήριο

Όμως, όπως εκτιμούν μιλώντας στο insider.gr πηγές του τραπεζικού τομέα, η επιλογή του IPO δεν ενδείκνυται. Η διαδικασία εισαγωγής στο Χρηματιστήριο είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα, σημειώνουν τονίζοντας ότι μπορεί να χρειαστεί έως και δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί. Κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στο Πλάνο Αναδιάρθρωσης που έχει συμφωνηθεί με την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp) στο πλαίσιο της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησης της Εθνικής Τράπεζας. Βάσει αυτού του Πλάνου η Εθνική Ασφαλιστική θα έπρεπε να είχε πουληθεί από πέρσι, ως μη βασική (non-core) δραστηριότητα της ΕΤΕ.

Το μόνο σίγουρο είναι πως η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας θα πρέπει να καταλήξει σε συνεργασία με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τη DG Comp και την Τράπεζα της Ελλάδας στην καλύτερη δυνατή συμφωνία. «Και το καλύτερο», σημειώνουν παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς, «αφορά όχι μόνο τον ισολογισμό της τράπεζας αλλά και την ελληνική ασφαλιστική αγορά και κυρίως τους χιλιάδες πολίτες που έχουν εμπιστευτεί την Εθνική Ασφαλιστική».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X