Οικονομία

Ανδρέας Γεωργίου: Ο καθηγητής που αποκάλυψε τα greek statistics και η Ελλάδα που λατρεύει να «καταδικάζει»

Ανδρέας Γεωργίου: Ο καθηγητής που αποκάλυψε τα greek statistics και η Ελλάδα που λατρεύει να «καταδικάζει»
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ανδρέας Γεωργίου: Τελικά, ούτε την ύστατη ώρα, η Ελλάδα είχε το ψυχικό σθένος να δείξει εμπράκτως τη συγνώμη που οφείλει στον καθηγητή Ανδρέα Γεωργίου. Χρειάστηκε η παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, για να υπάρξει άμεση αναδίπλωση και το ελληνικό Κράτος ώστε να προχωρήσει στην απόσυρση της αίτησης που είχε κατατεθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την επανεξέταση της απόφασης που δικαίωνε τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου.

Το θεμα κίνησε ο Κωστής Χατζηδάκης με αίτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους αναφέροντας πως «το ΕΔΔΑ ήδη έχει εκδώσει απόφαση για το εν λόγω θέμα και δεν θα ήταν θετική για την εικόνα της Ελλάδος η μη συμμόρφωση με την απόφαση του Δικαστηρίου. Με βάση την Απόφαση του ΕΔΔΑ η υπόθεση παραπέμπεται εκ νέου στον Άρειο Πάγο (Διατακτικό υπ’ αριθ. 3 της σχετικής Απόφασης).

Ο καθηγητής που διώχθηκε πολλάκις και αθωώθηκε πολλαπλώς, έφερε εν τέλει τη χώρα που υπηρέτησε από θέσεις ευθύνης, ενώπιον των ευθυνών της, αφού τον περασμένο Μάρτιο δικαιώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου μετά από δικαστικές διαδικασίες άνω της δεκαετίας, όπως έγραψε το dikastiko.gr.

Αυτή η στιγμή δικαίωσης για τον ίδιο, επιχειρήθηκε να αμαυρωθεί εκ νέου όμως, αφού σύμφωνα με πληροφορίες κατατέθηκε αίτηση επανεξέτασης απο την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, στις 8 Ιουνίου, όσο δηλαδή ασκούσε τα καθήκοντά της η υπηρεσιακή κυβέρνηση, χωρίς αυτό να γίνει αντιληπτό από τους υπηρεσιακούς υπουργούς. Το θέμα της ανάσυρσης έφερε στην επιφάνεια ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου που χαρακτήρισε την αίτηση «απαράδεκτη και καταδικαστέα» και έκανε λόγο για «επιχείρηση εξόντωσης» του κ. Γεωργίου: «….Η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να καταθέσει αίτηση επανεξέτασης της υπόθεσης από την ολομέλεια του ΕΔΔΑ. Αρνείται δηλαδή την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που έκρινε ότι ο Ανδρέας Γεωργίου δεν είχε δίκαιη δίκη και επιμένει στη δική της συνωμοσιολογική θεωρία, προκειμένου να συνεχιστεί η επιχείρηση εξόντωσής του», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.

Μετά την δημοσιοποίηση το Υπουργείο Οικονομικών θα αποσύρει την νέα αίτηση μετά από συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου, συνεπώς θα είναι οριστική η δικαίωση του κ. Γεωργίου. Απαντώντας μάλιστα στα πυρά για την υπόθεση που δέχτηκε και ο εν ενεργεία υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης (δεν εχει αρμοδιότητα στο θέμα) , με ανάρτησή του στο Twitter ξεκαθάρισε ότι δεν είχε καμία ανάμειξη. «Μεγάλη βιασύνη από κάποιους, φίλους και μη, για πικρόχολα εναντίον μου σχόλια, για μια υπογραφή μου που δεν υπήρξε και ούτε θα μπορούσε να υπάρξει».

Ποιος όμως είναι ο Ανδρέας Γεωργίου και γιατί απασχόλησε τόσο πολύ τη χώρα και τη Δικαιοσύνη; Κάθε φορά που το Εφετείο της Αθήνας εξέδιδε βούλευμα με το οποίο απαλλασσόταν ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, η ερώτηση του κακεντρεχούς διαδρομιστή των δικαστηρίων ήταν «πότε θα αναιρέσει το βούλευμα ο Άρειος Πάγος;».

Και άδικο δεν είχε…Κι αυτό γιατί στα εγχειρίδια παγκόσμιας δικονομίας θα περάσει σίγουρα ως μια περίπτωση προς διερεύνηση. Καθώς, προφανώς, ο καθηγητής, Ανδρέας Γεωργίου, πιθανόν αποτελεί παγκόσμιο δικαστικό φαινόμενο.

Όχι τόσο ως πρόσωπο αλλά περισσότερο ως περίπτωση δικαστικής εκκρεμότητας που απασχολεί τα δικαστήρια χρόνια και χρόνια τώρα. Προφανώς βγήκαμε λοιπόν απο τα μνημόνια αλλά τα δικαστήρια μέχρι τις αρχές του 2020 τα ελληνικά δικαστήρια αναρωτιούνται αν τελικά ο Γεωργίου μαγείρεψε τα στοιχεία του ελλείμματος του 2009, ώστε η χώρα να μπει στο μνημόνιο. Το ερώτημα τείνει να γίνει ρητορικό, καθώς η δικαιοσύνη είχε χωριστεί στα δύο και οι απαντήσεις ήταν στερεότυπες:

-Η μία πλευρά της Δικαιοσύνης λέει πως πρέπει να αθωωθεί, η άλλη πως πρέπει να δικαστεί για κακούργημα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι 3 φορές οι δικαστές εξέδωσαν απαλλακτικό βούλευμα για τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, ο οποίος ήδη είχε απαλλαγεί δύο φορές με βουλεύματα και άλλες δύο φορές είχε αναιρεθεί από τον Άρειο Πάγο η απαλλαγή του. Εμμονή ή κάτι αλλο;

Διεθνής διασυρμός

Η υπόθεση Γεωργίου, επειδή είναι και υπόθεση Eurostat, ουσιαστικά είχε διεθνή αντίκτυπο αφού η χώρα εξαιτίας αυτής της επιμονής στη δίωξή του βρέθηκε πολλές φορές «να απολογείται» στους δανειστές. Ο Γεωργίου, μην ξεχνάμε, ως διεθνής στατιστικολόγος εκλήθη σε μια εποχή όπου αμφισβητούνταν τα στατιστικά της χώρας σε σχέση με τα οικονομικά μεγέθη να αναλάβει την ΕΛΣΤΑΤ, με μόνο μέλημα να ξαναχτιστεί η εμπιστοσύνη της χώρας έναντι των Βρυξελλών.

Εν ολίγοις, ο Γεωργίου αθωωνόταν διαρκώς και ξανακαθόταν διαρκώς στο εδώλιο, σε μια ατέρμονη δικαστική περιπέτεια. Είναι ξεκάθαρο πως στο πρόσωπο του Γεωργίου στηρίζεται εν πολλοίς η ρητορική τόσων ετών (από κάποιες πλευρές της πολιτικής σκηνής) πως το έλλειμμα μαγειρεύτηκε για να αυξηθεί από το 5-6% που βρισκόταν σύμφωνα με τον παλιό τρόπο μέτρησης των στοιχείων το 2008, στο 15% το 2009 (με βάση την αναθεώρηση των στοιχείων του 2010 με τον ευρωπαϊκό τρόπο μέτρησης των στοιχείων) .

Οι πολλαπλές δίκες
Τον Μάρτιο του 2023, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου είχε δικαιώσει τον πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).

Ο κ. Γεωργίου είχε κατηγορηθεί για παράβαση καθήκοντος επειδή φερόταν να κατέχει θέση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενώ ήταν στην ΕΛΣΤΑΤ, δεν είχε συγκαλέσει συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΣΤΑΤ για ένα διάστημα δέκα μηνών και δημοσιοποίησε εθνικά δημοσιονομικά στοιχεία χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΣΤΑΤ.

Αν και είχε αθωωθεί πρωτοδίκως, το 2017 καταδικάστηκε κατόπιν έφεσης για την τρίτη από αυτές τις κατηγορίες (σ.σ.: επειδή δημοσιοποίησε εθνικά δημοσιονομικά στοιχεία χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΣΤΑΤ) και κρίθηκε αθώος για τις υπόλοιπες.

Πηγή:dikastiko.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X