Οικονομία

Αντίστροφη μέτρηση για την Εθνική Ασφαλιστική – Την Πέμπτη οι προσφορές

Αντίστροφη μέτρηση για την Εθνική Ασφαλιστική – Την Πέμπτη οι προσφορές
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Στην τελική ευθεία μπαίνει για ακόμη μια φορά η διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής. Την ερχόμενη Πέμπτη 7 Ιουνίου οι κινέζικοι όμιλοι Fosun και Gongbao θα υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές για να πάρουν την Εθνική Ασφαλιστική σε ποσοστό 75%.

Τα στελέχη της Εθνικής Τράπεζας εκτιμούν πως ο προτιμητέος επενδυτής θα έχει αναδειχθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Αλλά και ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων τριών μηνών.

 Οι στόχοι και οι υποψήφιοι για την Εθνική Ασφαλιστική

Βασικός στόχος, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του insider.gr, είναι να αποφευχθεί με κάθε τρόπο μια επανάληψη του «φιάσκου» με την Exin. Για αυτό τον λόγο Fosun και Gongbao θα κληθούν να πείσουν εκ των προτέρων ότι διαθέτουν την κατάλληλη οικονομική επάρκεια για να προχωρήσουν στην εξαγορά και ότι έχουν εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση.

Οι παρουσιάσεις της Εθνικής Ασφαλιστικής στους δύο ομίλους που ενδιαφέρονται για την αγορά έχουν ολοκληρωθεί, ενώ σε καλό δρόμο βρίσκονται και οι συζητήσεις για την συμφωνία πώλησης ασφαλιστικών συμβολαίων μέσω των υποκαταστημάτων της Εθνικής Τράπεζας (bancassurance). Η σύμβαση αυτή επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό το ύψος του τιμήματος καθώς το δίκτυο της Τράπεζας αποτελεί βασικό κανάλι πώλησης για την Ασφαλιστική.

Δεν αποκλείεται μάλιστα η τράπεζα να προσφέρει μια πιο συμφέρουσα για την ασφαλιστική σύμβαση αποκλειστικότητας με μεγάλο χρονικό ορίζοντα για να κάνει την πώληση πιο ελκυστική. Σύμφωνα με πηγές που παρακολουθούν από πάρα πολύ κοντά τις εξελίξεις στόχος της τράπεζας είναι το τελικό τίμημα πώλησης να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στα 718 εκατ. ευρώ που είχε προσφέρει η Exin.

Σταθερή η κερδοφορία της Εθνικής Ασφαλιστικής στο τρίμηνο

Στο μεταξύ σύμφωνα με τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου η παραγωγή της εταιρείας αυξήθηκε κατά 11,7% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017. Τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 18,6 εκατ. ευρώ έναντι 18,7 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά.

Το συνολικό μερίδιο αγοράς για το α’ τρίμηνο του 2018, ανήλθε στο 17,4% (23,9% στον Κλάδο Ζωής και 11,9% στους Γενικούς Κλάδους).

Αναλυτικότερα, τα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα του Κλάδου Ζωής αυξήθηκαν κατά 3,6% και ανήλθαν σε 119,3 εκατ. ευρώ έναντι 115,1 εκατ. ευρώ  την αντίστοιχη περίοδο του 2017. Σε ό,τι αφορά τους Κλάδους Γενικών Ασφαλίσεων, τα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα του κλάδου Αυτοκινήτου αυξήθηκαν κατά 3% σε 18,4 εκατ. ευρώ, συνεχίζοντας την ανοδική τάση που ήδη καταγράφηκε από το 2017, ενώ η παραγωγή του κλάδου Πυρός εμφανίζεται αυξημένη κατά 71,6% σε 29,1 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της ανανέωσης σημαντικών συμβολαίων εντός του 2018 με διάρκεια άνω του ενός έτους.

Σύμφωνα με το insider.gr, το δίκτυο Bancassurance συνέχισε επίσης την αυξητική του πορεία, σημειώνοντας άνοδο στα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα κατά 21,5% σε 49,4 εκατ. έναντι 40,6 εκατ. ευρώ του 2017, κυρίως λόγω του προϊόντος «Εθνική Εφάπαξ +».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X