Οικονομία

Από… κόσκινο οι δύο προσφορές για την Εθνική Ασφαλιστική

Από… κόσκινο οι δύο προσφορές για την Εθνική Ασφαλιστική
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα, Πέμπτη 07.06.2018, αναμένεται εκτός σημαντικού απροόπτου να υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές για την Εθνική Ασφαλιστική (και συγκεκριμένα το 75%) από τους κινεζικούς ομίλους Fosun και Gongbao, καθώς η σχετική προθεσμία λήγει το απόγευμα. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως τελειώνει και η περιπέτεια της πώληση της μεγαλύτερης ελληνικής ασφαλιστικής, καθώς για να μην επαναληφθεί το «φιάσκο» της Exin οι δύο «μνηστήρες» και οι προσφορές τους θα περάσουν από εξονυχιστικό έλεγχο.

Κύκλοι της Εθνικής Τράπεζας αναφέρουν ότι στόχος είναι μέχρι τα τέλη του μήνα να έχει αναδειχθεί ο προτιμητέος επενδυτής και εντός των επόμενων τριών μηνών να έχει ολοκληρωθεί η πώληση μετά από τον έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδας. Πάντως, πηγές που παρακολουθούν από κοντά την διαδικασία εκτιμούν πως αυτοί οι στόχοι είναι εξαιρετικά φιλόδοξοι.

Πριν αναδειχθεί ο νέος επενδυτής θα εξεταστούν διεξοδικά το κατά πόσο τα δύο σχήματα διαθέτουν πράγματι την απαραίτητη οικονομική επάρκεια ή την χρηματοδότηση για να υλοποιήσουν επένδυση αυτού του μεγέθους. Το θέμα δεν είναι μόνο τα αν θα μπορέσουν να διαθέσουν τα χρήματα για την αγορά των μετοχών αλλά το κατά πόσο θα μπορούν να «τρέξουν» στο μέλλον την Εθνική Ασφαλιστική.

«Fosun και Gongbao θα πρέπει να αποδείξουν ότι είναι “fit and proper” (σ.σ. ικανοί και κατάλληλοι) για την εξαγορά», σημειώνουν πηγές που βρίσκονται κοντά στη διαδικασία συμπληρώνοντας με νόημα ότι «όποιος έχει καεί στο χυλό φυσά και το γιαούρτι».  Εθνική Τράπεζα και ΤτΕ δεν θέλουν με τίποτα να επαναληφθεί έστω και στο ελάχιστο το φιάσκο με την Exin Group η οποία έδωσε στον προηγούμενο διαγωνισμό το υψηλότερο τίμημα αλλά τελικά δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τα απαραίτητα κεφάλαια.

Οι κρίσιμες λεπτομέρειες και το τίμημα για την Εθνική Ασφαλιστική

Πέρα όμως από τον έλεγχο των προσφορών και των «μνηστήρων» η ίδια η διαδικασία της υποβολής προσφορών αποδεικνύεται ιδιαίτερα περίπλοκη. Πέρα από το οικονομικό τίμημα οι δύο όμιλοι θα πρέπει να παρουσιάσουν και τους όρους υπό τους οποίους θα γίνει η εξαγορά. Ενδεικτικό της πολυπλοκότητας είναι όχι μόνο ότι στις παρουσιάσεις που έγιναν τις προηγούμενες εβδομάδες οι δύο κινεζικοί όμιλοι εκπροσωπήθηκαν σε ανώτατο επίπεδο (επικεφαλής στην αποστολή της Fosun ήταν η Kang Lan εκτελεστικό μέλος του ΔΣ της εταιρείας και πρόεδρος του ασφαλιστικού της βραχίoνα) αλλά και ότι η διοίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής δεχόταν ερωτήματα μέχρι κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.

Τα τέλη κυκλοφορίας έρχονται και για κάποιους θα είναι… αλμυρά

Αυτό που μένει να φανεί είναι το τίμημα που θα προσφέρουν οι δύο όμιλοι. Η προσφορά ύψους 718 εκατ. ευρώ που είχε υποβάλει -χωρίς αντίκρισμα όπως αποδείχθηκε- η Exin αν και δεν θεωρείται σημείο αναφοράς για τον νέο γύρο που βρίσκεται σε εξέλιξη θέτει ψηλά τον πήχη των προσδοκιών.

Ένα κρίσιμο σημείο που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το ύψος των προσφορών είναι αποκλειστική σύμβαση πώλησης ασφαλιστικών προϊόντων της Εθνικής Ασφαλιστικής από τα υποκαταστήματα της Εθνικής Τράπεζας. Σύμφωνα με το insider.gr, το λεγόμενο bancassurance αποτελεί βασικό κανάλι πώλησης της ασφαλιστικής και ενώ η αρχική πρόβλεψη έκανε λόγο για 10ετή σύμβαση με επιλογή παράτασης 5 ακόμη ετών δεν αποκλείεται οι υποψήφιοι επενδυτές να ζητήσουν περισσότερα χρόνια.

«Ατού» της τράπεζας θεωρούνται οι καλές επιδόσεις της Εθνικής Ασφαλιστικής τόσο το 2017 όσο και τους πρώτους μήνες του 2018. Η εταιρεία το α’ τρίμηνο του έτους παρουσίασε κερδοφορία αντίστοιχη με πέρσι (18,6 εκατ. ευρώ έναντι 18,7 εκατ. το 2017).

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X