Οικονομία

Ασιατικές αγορές: Απώλειες μετά τις ζοφερές προβλέψεις του ΔΝΤ

Ασιατικές αγορές: Απώλειες μετά τις ζοφερές προβλέψεις του ΔΝΤ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Με αρνητικό πρόσημο κινούνται σήμερα, Τετάρτη 15.04.2020, οι ασιατικές αγορές στη σκιά της προειδοποίησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι η παγκόσμια οικονομία οδεύει για τη χειρότερη ύφεση από τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930 λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Στις τελευταίες του εκτιμήσεις το Ταμείο κάνει λόγο για συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας κατά 3% αυτό το έτος, έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης για ανάπτυξη 3,3%, με όλες τις ανεπτυγμένες οικονομίες να διολισθαίνουν σε βαθιά ύφεση φέτος.

Η επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Gita Gopinath, σημείωσε ότι η συνολική απώλεια στο παγκόσμιο ΑΕΠ θα μπορούσε να φτάσει τα 9 τρισ. δολ. ξεπερνώντας τις οικονομίες της Γερμανίας και της Ιαπωνίας μαζί.

Αναλυτικά πώς κινούνται οι ασιατικές αγορές

Στο ταμπλό, ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 υποχωρεί 0,45% στις 19.550,09 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng χάνει 0,6%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite υποχωρεί σε ποσοστό 0,4%. Στην Αυστραλία ο S&P-ASX 200 χάνει 0,5%, ενώ οι δείκτες σε Νέα Ζηλανδία και Σιγκαπούρη ενισχύονται. Οι απώλειες στην Ασία ακολουθούν ένα εντυπωσιακό ράλι χθες στη Wall Street, με τον βιομηχανικό Dow Jones να σημειώνει άλμα 2,4% στις 23.949,76 και τον τεχνολογικό Nasdaq να βγαίνει από την bear-market σημειώνοντας ράλι 4%.

Προβλέψεις «σοκ» ΔΝΤ για την οικονομία-Η Ελλάδα στη χειρότερη θέση

Οι επενδυτές συνεχίζουν να εστιάζουν στο χρονοδιάγραμμα για την ελάφρυνση των αυστηρών περιορισμών που έχουν επιβληθεί στις κοινωνίες για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού. Ήδη, αρκετές κυβερνήσεις στην Ευρώπη, μεταξύ των οποίων η Ιταλία και η Ισπανία, έχουν αρχίσει να κάνουν τα πρώτα δειλά βήματα για την χαλάρωση των μέτρων προκειμένου να αρχίσει η οικονομία να ξαναλειτουργεί.

Ανάλογη συζήτηση έχει ξεκινήσει και στις ΗΠΑ με αρκετούς κυβερνήτες πολιτειών να συνεργάζονται σε ένα σχέδιο για την επανεκκίνηση των οικονομιών τους. Οι συζητήσεις αυτές ακολουθούν τα σημάδια ότι η εξάπλωση έχει αρχίσει να επιβραδύνει σε ορισμένες από τις βαρύτερα πληγείσες περιοχές, μεταξύ των οποίων και η Νέα Υόρκη.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X