Οικονομία

Ασιατικές αγορές: Μίνι… βουτιά 2,3% στην Ιαπωνία!

Ασιατικές αγορές: Μίνι… βουτιά 2,3% στην Ιαπωνία!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Στα… κόκκινα οι βασικές ασιατικές αγορές σήμερα, Δευτέρα 13.04.2020, μετά τη συμφωνία του OPEC+ και άλλων πετρελαιοπαραγωγών χωρών για περικοπή της παραγωγής σε παγκόσμια κλίμακα, εν μέσω κατάρρευσης της διεθνούς ζήτησης.

Λίγες ώρες πριν το άνοιγμα των αγορών στην Ασία, OPEC, Ρωσία και άλλοι πετρελαιοπαραγωγοί οριστικοποίησαν τις τελευταίες λεπτομέρειες μιας συμφωνίας για μια περικοπή άνευ προηγουμένου, η οποία προσεγγίζει τα 10 εκατ. βαρέλια ημερησίως ή αλλιώς το 1/10 της παγκόσμιας παραγωγής αργού, δίνοντας τέλος στον μεταξύ τους “πόλεμο” και προσπαθώντας να συγκρατήσουν τις τιμές.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η περικοπή δεν είναι ικανή να “ισοφαρίσει” τη μείωση στη ζήτηση λόγω της τεράστιας μείωσης στην οικονομική δραστηριότητα και στα ταξίδια, λόγω της κρίσης του κορονοϊού.

Πώς κινούνται οι ασιατικές αγορές

Στο ταμπλό, ο ιαπωνικός Nikkei έκλεισε με πτώση 2,33%, στις 19.043 μονάδες, με τον νοτιοκορεατικό KOSPI να κλείνει με πτώση 1,88%. Στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shangai “έχασε” 0,49%, με τον Shenzen να υποχωρεί κατά 0,73%, ενώ στην Ταϊβάν ο Taiwan Weighted κατέγραψε απώλειες 0,57%. Στη Νέα Ζηλανδία, ο DJ New Zealand σημείωσε οριακή άνοδο 0,04%.

Στο Χονγκ Κονγκ, στην Αυστραλία, αλλά και στην Ευρώπη, οι αγορές είναι κλειστές λόγω της Δευτέρας του Πάσχα για καθολικούς και προτεστάντες. Ο Robert Carnell, περιφερειακός επικεφαλής έρευνας της ING στην Ασία σημειώνει ότι “με το καιρό, το βλέμμα των επενδυτών θα στραφεί στη διαδικασία της εξόδου από τα περιοριστικά μέτρα, η οποία αναμένουμε να είναι πολύ αργή και σε φάσεις”.

Στην Wall Street η προηγούμενη εβδομάδα ήταν η καλύτερα από το 1974, με ώθηση από την πρωτοφανή προσπάθεια της Fed να “τονώσει” την οικονομία των ΗΠΑ με μέτρα συνολικού ύψους 2,3 τρισ. δολαρίων σε δάνεια, εγγυήσεις και διευκολύνσεις προς τις αμερικανικές επιχειρήσεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το σοκ της πανδημίας.

Η Κίνα

Στην Κίνα, το καθεστώς έχει ξεκινήσει, με προσοχή, την επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας σε περιοχές όπως η Ουχάν και η ευρύτερη επαρχία Χουμπέι, οι οποίες είχαν απομονωθεί και σχεδόν “σφραγιστεί” όσο βρισκόταν εκεί σε έξαρση ο κορονοϊός.

Σε άλλες χώρες στην Ασία, ωστόσο, οι κυβερνήσεις μόλις τώρα λαμβάνουν μέτρα περιορισμού των συναθροίσεων και κοινωνικής απομάκρυνσης, προκειμένου να μειώσουν την έκθεση του πληθυσμού στον νέο ιό. Αυτό συμβαίνει κατά κύριο λόγο στην Ιαπωνία, όπου ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε δέχεται σκληρή κριτική ότι η κυβέρνησή του άργησε και έκανε πολύ λίγα και πολύ αργά προκειμένου να μειώσει την εξάπλωση της ασθένειας.

Η εβδομάδα, στο επίπεδο των ανακοινώσεων, θα “σημαδευτεί” από τις πρώτες ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων για το α’ τρίμηνο του 2020, ενώ η Κίνα αναμένεται να ανακοινώσει τα πρώτα προκαταρκτικά στοιχεία για το ΑΕΠ της του α’ τριμήνου του έτους την Παρασκευή. Η μεγαλύτερη ζημία, ωστόσο, όσον αφορά το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, αναμένεται να καταγραφεί στα στοιχεία του β’ τριμήνου.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X