Οικονομία

Αύξηση κατώτατου μισθού: Στη Γερμανία 22% στην Ελλάδα…2%

Αύξηση κατώτατου μισθού: Στη Γερμανία 22% στην Ελλάδα…2%
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Γιατί; Γιατί στη Γερμανία ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί κατά 22% και το κατώτατο ωρομίσθιο από τα 9,82 ευρώ που είναι σήμερα θα πάει στα 10,45 τον Ιούλιο και από τον Οκτώβριο στα 12 ευρώ.

Στην Ελλάδα, πάλι, τον Ιανουάριο ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά… 2% και από τον Μάιο θα αυξηθεί κι άλλο, αλλά το ποσοστό της αύξησης δεν θα ξεπεράσει το 6%!

Η αύξηση του κατώτατου μισθού ήταν μια από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος SPD και του νέου καγκελάριου Όλαφ Σολτς. Σύμφωνα με σχέδιο νόμου που ανακοινώθηκε σήμερα (21.01.2022) ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί στα 12 ευρώ την ώρα από την 1η Οκτωβρίου.

Το κατώτατο ωρομίσθιο στη Γερμανία σήμερα είναι 9,82 ευρώ και σύμφωνα με το σχέδιο νόμου θα αυξηθεί στα 10,45 ευρώ από τον Ιούλιο. Από την 1η Οκτωβρίου, 6,2 εκατομμύρια εργαζόμενοι πρόκειται να δουν μεγάλη αύξηση στους μισθούς τους η οποία θα κοστίσει στους εργοδότες 1,63 δισεκατομμύρια ευρώ την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου.

Τα επόμενα χρόνια, η επιτροπή για τον κατώτατο μισθό, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι των εργοδοτών και των εργαζομένων, θα συζητήσει και πάλι το επίπεδο του κατώτατου μισθού.

Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εργασίας, περίπου, το ένα πέμπτο του συνόλου των εργαζομένων στη Γερμανία είναι χαμηλόμισθοι. Αυτό σημαίνει ότι λαμβάνουν ωρομίσθιο που είναι μικρότερο από τα δύο τρίτα του μέσου ωρομισθίου. Μόνο στην Πολωνία, τη Βουλγαρία και τα κράτη της Βαλτικής το ποσοστό των χαμηλόμισθων είναι υψηλότερο. Στη Γαλλία, από την άλλη πλευρά, είναι μόνο 8,6%.

Στη Γερμανία καταβάλλονται χαμηλοί μισθοί, ιδίως στις πωλήτριες, στις καθαρίστριες και στους εργαζόμενους στον κλάδο της εστίασης.

Αντιδράσεις

Από την αύξηση του κατώτατου μισθού, αναμένονται και έσοδα στον τομέα της υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ θα μπορούσαν να εισρεύσουν επιπλέον στο σύστημα, όπως για παράδειγμα στο συνταξιοδοτικό ταμείο. Ταυτόχρονα, το υπουργείο αναμένει ανακούφιση στους προϋπολογισμούς της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των δήμων, επειδή θα εξαρτώνται λιγότεροι χαμηλόμισθοι από τις κοινωνικές παροχές.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, όπως μεταδίδει το tagesschau οι εργοδότες που θα πρέπει να αυξήσουν τους μισθούς των εργαζομένων τους, ως αποτέλεσμα του νόμου θα αντιμετωπίσουν υψηλότερο κόστος περίπου 1,63 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αναμένεται ότι οι τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών θα μπορούσαν να αυξηθούν συγκρατημένα.

Οι εκπρόσωποι των εργοδοτών είχαν ήδη ανακοινώσει ότι θα εξέταζαν το ενδεχόμενο προσφυγής κατά του νόμου. Ο πρόεδρος των εργοδοτών Rainer Dulger είχε δηλώσει στα τέλη του 2021 ότι πρόκειται για σοβαρή παραβίαση της αυτονομίας των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X