Οικονομία

Χρηματιστήριο Αθηνών: Σημειώθηκε… επιλεκτική πτώση

Χρηματιστήριο Αθηνών: Σημειώθηκε… επιλεκτική πτώση
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

“Πιστό” στο στενό εύρος διακύμανσης των τελευταίων ημερών, το Χρηματιστήριο Αθηνών αρχίζει τον Νοέμβριο με πτωτικές διαθέσεις.

Επιβεβαιώνει έτσι τον βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα οποιασδήποτε προσπάθειας αντίδρασης.

Πώς κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,51% στις 636,90 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 3,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,1 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,49% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.675,46 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,37% στις 542,14 μονάδες.

Οι “σποραδικές” ανοδικές κινήσεις της αγοράς αποδεικνύεται καθημερινά πόσο βραχύβιες είναι, με την πλειονότητα των τίτλων να αντιμετωπίζουν σαφώς το Χρηματιστήριο βραχυπρόθεσμα. Και αυτό, διότι ακόμη η χώρα δεν μπορεί να δώσει κάποιο σαφές σημάδι που να βοηθά τους επενδυτές να αυξήσουν τον ορίζοντα των κινήσεων τους, προτιμώντας μικρές, ακόμη και ημερήσιες, κινήσεις.

Ακόμη και η προοπτική εξόδου της χώρας στις αγορές είναι θολή, παρά τις προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί για την έκδοση ομολόγου. Άλλωστε, ο ίδιος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει δηλώσει ότι η Ελλάδα βιώνει τις συνέπειες της διαφοράς μεταξύ Ιταλίας και Κομισιόν για τον ιταλικό προϋπολογισμό και ότι προγραμματισμένη επιστροφή της χώρας στις αγορές ομολόγων καθυστερεί “κάπως” εξαιτίας αυτού του γεγονότος.

Τον Φεβρουάριο η Ελλάδα πέτυχε την έκδοση επταετούς ομολόγου, το οποίο ήταν προϋπόθεση για τον τερματισμό του προγράμματος βοήθειας. Τώρα θα πρέπει ξανά μετά το 2010 να εκδώσει δεκαετές ομόλογο, για το οποίο όμως οι επενδυτές θα πρέπει να περιμένουν. Με απόδοση κεφαλαίου της τάξης του 4,2% κατά τη διάρκεια των 10 ετών, η Ελλάδα παραμένει ελκυστική έναντι της Γερμανίας (με 0,2%).

Οι… λεπτομέρειες

Τεχνικά τώρα, σύμφωνα με τη Eurobyte, ο γενικός δείκτης πρέπει να “σπάσει” ανοδικά τις 642,50 μονάδες, προκειμένου να δοκιμάσει τις 648 και τις 654 μονάδες. Από την άλλη μεριά, οι 633,40 μονάδες είναι το 38% του ανοδικού και σχεδόν το σημείο ισότητας διόρθωσης c=a εσωτερικής και το 636.50 γραμμή κοντινού καναλιού.

Μικτά τα πρόσημα στις ευρωαγορές

Στο ταμπλό τώρα, η Motor Oil συνεχίζει και σήμερα την πτώση της, καταγράφοντας απώλειες 4,59%, με τις Jumbo και Eurobank, Εθνική, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Λάμδα, Alpha Bank, Grivalia, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΠΑΠ να κινούνται ήπια πτωτικά.

Στον αντίποδα, κέρδη που ξεπερνούν το 1% σημειώνουν οι Aegean, ΑΔΜΗΕ, Βιοχαλκο και ΔΕΗ, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Φουρλής, Πειραιώς, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΕΕ και Τιτάν. Χωρίς μεταβολή οι Μυτιληναίος, ΟΛΠ και Σαράντης.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X