Οικονομία

ΔΕΗ: Προς νέα παράταση ο διαγωνισμός – Πρόβλεψη για συμμετοχή 50% στις ζημιές

ΔΕΗ: Προς νέα παράταση ο διαγωνισμός – Πρόβλεψη για συμμετοχή 50% στις ζημιές
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ολοταχώς για… νέα παράταση οδεύει ο διαγωνισμός για την αποεπένδυση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε Μεγαλόπολη και Φλώρινα.

Μια παράταση που η διοίκηση της επιχείρησης θεωρεί απαραίτητη προκειμένου να επιβεβαιώσει επισήμως η Κομισιόν ότι ο Μηχανισμός Επάρκειας Ισχύος θα γίνει δεκτός και επομένως οι προς παραχώρηση λιγνιτικές μονάδες θα δικαιούνται αποζημίωση.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, μιλώντας στους δημοσιογράφους την Πέμπτη στο περιθώριο των εγκαινίων της τρίτης δεξαμενής στη Ρεβυθούσα, θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον σαφείς ενδείξεις ότι ο Μηχανισμός θα γίνει δεκτός από την Κομισιόν, και επομένως πως οι λιγνιτικές μονάδες θα δικαιούνται αποζημίωση, πριν υποβληθούν δεσμευτικές προσφορές.

Σε αντίθετη περίπτωση, η αβεβαιότητα ως προς τη στάση της Κομισιόν θα δώσει στους επενδυτές το δικαίωμα να μην συμπεριλάβουν αυτή την παράμετρο στις προσφορές τους.

Η ενδεχόμενη νέα παράταση βρίσκει ευήκοα ώτα στην Κομισιόν καθώς όπως επεσήμανε ο κ. Παναγιωτάκης, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και αρμόδιος για θέματα Ενέργειας, Μάρος Σέφκοβιτς «βρίσκει λογικό το αίτημα». Μια μικρή παράταση στο διαγωνισμό θεωρείται κάτι φυσιολογικό και για το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κάτι που επιβεβαίωσε και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, σχολιάζοντας το θέμα των ενεργειακών ιδιωτικοποιήσεων.

Δάνεια 13,3 δισ. ευρώ στο… κατώφλι της καταγγελίας!

Προς αυτή την κατεύθυνση το ΥΠΕΝ και η ΔΕΗ ετοιμάζονται να καταθέσουν σχετικό αίτημα στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, η οποία όπως σημείωσε ο κ. Παναγιωτάκης ενδιαφέρεται περισσότερο για την επιτυχία του διαγωνισμού, παρά για το αν θα ολοκληρωθεί 1-2 μήνες αργότερα.

Πρόβλεψη για συμμετοχή της ΔΕΗ κατά 50% σε ενδεχόμενες ζημιές των προς πώληση μονάδων

Tο σχέδιο της συμφωνίας αγοραπωλησίας (SPA) και οι βασικές παράμετροί του αναμένεται να συζητηθούν τη Δευτέρα στο ΔΣ της ΔΕΗ. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΗ σε αυτό  θα περιλαμβάνεται η πρόβλεψη συμμετοχής της ΔΕΗ κατά 50% σε ενδεχόμενες ζημίες που θα εμφανίσουν τα δύο πρώτα χρόνια οι αγοραστές των μονάδων, κάτι που έχει ζητηθεί από τους επενδυτές.

Παρ’ όλα αυτά προβλέπεται συγκεκριμένη «δικλείδα ασφαλείας» η οποία θα ορίζει ότι η συνολική επιβάρυνση της ΔΕΗ δεν θα μπορεί να υπερβεί το 10% του τιμήματος της αγοραπωλησίας.

Όσον αφορά στη διασφάλιση των εργασιακών θέσεων, ο κ. Παναγιωτάκης σημείωσε ότι αυτό δεν αποτελεί κάποιο πρόβλημα για τον διαγωνισμό ενώ συμπλήρωσε ότι ήδη 400 εργαζόμενοι έχουν συμπληρώσει πλήρη συντάξιμη υπηρεσία, και επομένως πρόκειται να αποχωρήσουν σύντομα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X